logo

trugen jacn

“HUKUK VE FİKİR PLATFORMU “ÇİN’İN İNSAN HAKKI İHLALLERİ İÇİN HAREKETE GEÇİYOR

Girişim ve öncülüğünü Ankara Barosu Avukatlarından Sayın Av.Faruk Keleştimur’un yaptığı 100 Avukat tarafından başlatılan Doğu Türkistan’daki baskı,zulüm,etnik asımilasyon ve soykırım cinayetleri için Çin’in cezalandırılması amacı ile BM.İnsan Hakları Yüksek Konseyi Nezdinde açacakları dava sürecindeki hazırlaklar son aşamaya gelmiş bulunuyor.Çin’in Doğu Türkistan’daki Türkleri yönelik ayırımcılık ve temel insan hakları ihlalleri ile etnik soykırım cinayetlerinin durdurulması ve sorumluların cezalandırılmasi talebi ile başlatılan bu dilekçe kampanyasına Ankara,İstanbul başta olmak Türkiye çapında Baro üyesi ve insan haklarına duyarlı yüzlerce Avukatın bu girişime imzaları ile destek verdikleri de bildirilıyor.

Görüntünün olası içeriği: 1 kişi, sakal, şunu diyen bir yazı 'Doğu Türkistan İçin Birleşmiş Milletler Atağı Doğu Türkistan meselesi şüphesiz Türk-İslam değerleriyle bezenmiş ve hatta sadece insanî değerleri özümsemiş herke- sin kanayan yarası. Yıllardır bitmeyen ve artarak devam eden zulme karşı has- sasiyetimiz, söylemlerimiz, söyleşilerimiz elbette çok kıymetli. Faruk Keleştimur'

UYGUR HABER VE ARAŞTIRMA MERKEZİ (UYHAM)

Türkiye’deki farklı barolarında kayıtlı 100 avukat, Hukuk ve Fikir Platformu çatısı altında bir araya gelerek Doğu Türkistan  sorununu  Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Konseyine taşımak için harekete geçti.

BM’ye yapılacak başvuru için imza prosedürünü tamamlayan avukatlar, hazırladıkları şikayet dilekçesini gelecek hafta BM’ye gönderecek.

Çin yönetiminin Doğu Türkistan’daki Uygur Türklerine baskıcı politikalar uyguladığı buna karşılık , Müslüman ülkelerin de bu konuya duyarsız kaldığı uzun süredir biliniyor.

Anadolu Ajansına açıklamalarda bulunan ve bu İmza kampanyasını başlatan Avukat Faruk Keleştimur , amaçlarının Doğu Türkistan’da yaşanan sorunları imza yoluyla BM İnsan Hakları Konseyi’nin taşımak olduğunu belirtti.

Keleştimur, Doğu Türkistan’ın İslam dünyasının kanayan bir yarası olduğunu ifade ederek, orada ciddi hak ihlallerinin yaşandığını de söyledi.

Hukuk ve Fikir Platformu çatısı altında toplanan hukukçuların üzerlerine düşen görevi yerine getirmek amacıyla harekete geçtiğini dile getiren Keleştimur, “Aynı şekilde uluslararası hukuk perspektifiyle bu sorunu çözmeye yönelik mekanizmaları harekete geçirmek istiyoruz. Birçok uluslararası kuruluşun Doğu Türkistan’daki hak ihlallerine ilişkin hazırladıkları raporları, dilekçelerdeki iddiaları delil niteliğinde tespit ettik ve imza dosyamıza ekledik.” dedi.

Doğru Türkistan’a dair iddia ve delillerin birçok uluslarası kuruluş tarafından kabul edildiğini aktaran Keleştimur, BM’nin bu delilleri görmezden gelemeyeceğini vurguladı.

Keleştimur, “BM ve uluslararası kuruluşlar ne kadar güvenilir ve adil, kimi kime şikayet ediyorsunuz?” şeklinde yorumların yapıldığını ifade ederek, bu tür soruların kendilerini engellemeyeceğini belirtti.

Doğu Türkistan sorununun defalarca farklı şekillerde BM’de gündeme geldiğine işaret eden Keleştimur, “BM’de bizim yapacağımız şekilde daha önce bir başvuru yapılmadı. Biz de bu nedenle önümüzde böyle bir yol varsa bu yolu kullanmaktan geri durmamalıyız diye düşündük.” ifadelerini kullandı.

“Önümüzdeki hafta konuyu BM’ye taşıma aşamasına gelmiş olacağız”

Keleştimur, hukukçular olarak bu yolu sonuna kadar götürmek zorunda olduklarını anlatarak, şunları kaydetti:

“Uluslararası hukuk çerçevesinde soydaşlarımızın haklarını her mecrada aramak zorundayız. Bu şuurla hareket ederek çalışmaya önayak olduk. 100 kadar hukukçumuzla bu işe koyulduk. Yüz binlerce imza toplayabilirdik ama bu sembolik rakam bizim için yeterli. Esas odaklanmamız gereken konu bu müracaatı teknik açıdan doğru kullanmak. İmza sürecimizi tamamladık. Başvuru dilekçemizi İngilizce hazırladık. Önümüzdeki hafta konuyu BM’ye taşıma aşamasına gelmiş olacağız.

Türk Hukukçu Bilim insanı Ve Türk Avukatların Bu Girişimi Türkiye’de Bir İlk

Bir süre önce Ankara HBV.Üniversitesi Hukuk Fakültesi öğretim üyesi ve Uluslar Arası Hukuk uzmanı Sayın İlyas Doğan Hoca bu da bu yönde bir girişim başlatmıştı. Prof.Dr. İlyas Doğan Doğu Türkistanlılar kendisine yetki verdiği taktirde BM.nezdinde Çin’in Doğu Türkistan’daki insan hakları ihlalleri ile ilgili olarak dava açabileceğini açıklamııştı.

Girişim ve öncülüğünü Ankara Barosu Avukatlarından Sayın Av.Faruk Keleştimur’un yaptığı Türkiye genelindeki Hukukçular ve Avukatların ortak imzaları ile Hukuk ve Fikir Platformu adı altında başlattıkları bu girişim Türkiye’de bir ilk olarak tarihe geçiyor.

Kaynak : Anadolu Ajansı basın bülteni ve edinilen diğer bilgiler

Etiketler: » » » » » » » » » » » » » »
Share
566 Kez Görüntülendi.