logo

trugen jacn

HOLLANDA’DAN SONRA İNGİLTERE DE ÇİN’İN DOĞU TÜRKİSTAN’DAKİ SOYKIRIMINI TANIYACAK

 

Bir bir veya daha fazla kişi ve iç mekan görseli olabilir

 

UYGUR HABER VE ARAŞTIRMA MERKEZİ(UYHAM)

Hollanda’dan sonra bir  başka Avrupa Ülkesi İngiltere  Çin’ini işgalindeki Doğu Türkistan’da yaşayan Müslüman Türklere yönelik, baskı, zulüm ve insan hakları ihlallerini soykırım olarak tanımaya hazırlandığı bildirildi.

Özgür Asya radyosunun haberine göre  İngiltere Birleşik Krallığı Parlamentosunun alt kanadı Avam Kamarası üyesi Parlamenterler tarafından hazırlanan  Soykırım yasa tasarısının Avam Kamarası başkanlığına sunuldu ve tasarının   22 Nisan 2021’de  oylanmasının kararlaştırıldığı de  açıklandı.

İngiliz The Guardian‘ın  gazetesinin haberine göre  Avam Kamarasında temsil edilen tüm partilere mensup Milletvekillerinin destekleyecek. Ancak, İngiliz hükümetinin bakanlara, oylamada çekimser kalmalarını istediği de  aktarıldı.

Çin’n Uygur Türklerine yönelik  insan hakları ihlallerinin  kabul edilmesi için  hazırlanan tasarı, Lord Patten ve Lisa Nandy liderliğindeki   bir grup parlamenter tarafından yapılan çağrılar ve girişimler  neticesinde hayata geçirildiği  de haberde belirtildi.

HOLLANDA’DAN SONRA İNGİLTERE DE ÇİN’İN DOĞU TÜRKİSTAN’DAKİ SOYKIRIMINI TANIYACAK

Başbakan Johnson Çin’in İnsan Hakları İhllalerine ait  Belgeleri Sundu 
Başbakan Boris Johnson’a  Hong Kong’un Çin yanlısı  yetkililerine  yönelik olarak sınırlı yaptırımlar getirmesi için çağrı yapan İngiliz
parlamenterler, tasarı metninde, Doğu Türkistan’da yaşanan insan hakları ihlalleri le ilgili kanıtları de birlikte sunduğu belirtildi.

3 Ülke  Çin’in  Doğu Türkistan Zulmünü Soykırım Olarak Tanıdı
Şu ana kadar, ABD hükümet kararı ile, Kanada ve Hollanda ise, parlamento kararlarıyla Çin’in Doğu Türkistan’da işlediği insan hakları ihlallerini  Soykırım olarak  tanıma kararı aldı. Buna karşılık İngiltere  yönetimi bazı Çinli yöneticilere  yaptırım  uygulama kararı aldı.

İngiltere Parlamentosunun alt kanadı 650  Milletvekilinden oluşuyor olup, tasarının önümüzdeki 22 Nisan’da  oylanması bekleniyor.
Soykırım karar tasarısı kabul edilirse, soykırımı dünyada kabul eden ülke sayısı  İngiltere’nin de katılımı ile 4’e  yükselmiş olacak.

Gözlemciler Çin’in Doğu Türkistan’daki baskı,zulüm ve insan hakları ihlallerinin  soykırım olarak tanınması için verilen yasa tasarısının   çeşitli Partilere mensup Milletvekillerinin 2/3 oyu ile kabul edilebileceğinin tahmin edildiğini bildiriyorlar.

Share
350 Kez Görüntülendi.