logo

trugen jacn

GULCA : ÇİN’İN KARANTİNA ZULMÜ İLE YÜZLEŞMENİN VE UYGUR DAYANIŞMASININ MUCİZESİ

 Doğu Türkistan’in Cungarya havzasında yer alan  en büyük kenti. Doğu Türkistan Cumhuriyetinin başkenti(1944-1949)  ve Doğu Türkistan’in  batıya açılan en önemli kapısı. Kadim İpek yolunun   batı güzergahındaki önemli düğüm noktası.  Bu kentte Çin işgal yönetiminin  COVID-19 karantina/Kuşatması esnasında bir mucize gerçekleşti. Evlerine hapsedilip açlığa mahkum edilen Uygurların yardımına Gulca halkı işgalciların bütün engellemelerine rağmen  koştu. Üstelik  hapsedildikleri evlerinden sosyal medyayı kullanarak Çin’in Karantina/Kuşatması ile  baskı ve zulmünü  dünyaya haykırdı ve büyük ses getirdi. Gulcalı Uygurlar   açlık ve hastalıktan acı çeken soydaşlarına   tüm engellemelere rağmen  başına gelecekleri bilmelerine  rağmen yardım etmekten  asla çekinmedi.   Uygur Türklerinin  Çin’in  baskı ve zulmüne  asla  boyun eğmez bir halk olduğunu   asla yılmayan ve  yıkılmayan  cesur ve yiğit    Uygur ruhunu ölmediğini ve   hala yaşadığını  tüm dünyaya gösterdi.
COVID-19 karantinasından önce Ghulja Şehrinden bir görünüm.
Tahir GÖKBAYRAK(bitterwinter.org yazarı  Roma)
Günümüz diktatörlerinin en acımasız emirlerinden biri, Xi Jinping’in  Uygurlara karşı fermanıdır  soylarını kırmak, köklerini kırmak, bağlarını koparmak, kökenlerini kırmak.Bu ferman, 2017’den bu yana Doğu Türkistan’da ( Sincan’dan Çin’e) kitlesel gözaltı, adam kaçırma, toplu gözetim, ailelerin ayrılması, zorla çalıştırma ve üreme hakkı ihlalleri de dahil olmak üzere birçok şekilde uygulamaya konuldu .Son haftalarda, Gulja Şehrindeki COVID-19 karantinası döneminde Uygurlar , şehir sakinlerinin açlık krizine karşı benzeri görülmemiş bir yardım kampanyası yürüterek güçlü soylarını ve bağlantılarını sergilediler .Son zamanlardaki birçok sosyal medya gönderisinde kopmamış bağlarının kanıtı görülebilir:

1. gönderi

Fırıncı.

Ghulja şehrinin kilitlenmesinde açlık çeken insanlara yardım etmek için 2.000 somun ekmek ve 2 ton et hazırladım, ancak bölge sakinleri komitesi bunu yapmama izin vermiyor. Bak, yapmak istediğim şeyin nesi var?”

2. mesaj

İş adamı

“Ben küçük bir girişimciyim. Ghulja’da aç annelerin ve çocukların ağlamasına dayanamıyorum. Onlara yardım etmek için fabrikamı satmak istiyorum.”

3. mesaj

Anonim

“10.000 yuan hazırladım ve Ghulja’ya yardım edeceğim. Bağış toplamak isteyenler lütfen benimle iletişime geçsin. Lütfen, yaptığım şeyin şöhret için olduğunu düşünme. Vatanseverlik de demeyin . Bunu kişisel bir mesele olarak düşün, çünkü bugün Ghulja’daki kardeşlerimin başına gelenler yarın benim başıma gelecek ve bunu o sırada yalnız ve muhtaç kalmamak için yapıyorum.”

Xi Jinping’in başlangıçta istediği şey, Uygurlar arasındaki sevgi ve kardeşliği “bağlarını kopararak” Uygurları kesmekti . Onları ayırmak için , Uygurlar arasında kardeşlik ruhunu besleyen Abdukadir Jalalidin , Yalkun Rozi , Zülpikar Özbaş ve diğerleri gibi binlerce önde gelen aydını gözaltı kamplarına gönderdi. Yukarıdaki mesajlardan kampların asıl amacına ulaşamamış olduğu görülüyor. Uygurlar , kampların kurulmasından bu yana altı yıl süren zorluklara rağmen soylarının bozulmadığını ilan ettiler.

Bir ilkokul öğretmeni hareketli bir hikaye anlatır. Facebooktan.
Bir ilkokul öğretmeni hareketli bir hikaye anlatır. Facebooktan.

4. mesaj

Bir ilkokul öğretmeni

“Öğrencilerim sınıfta kahvaltı yapıyorlar. Her öğrenciye bir parça ekmek, bir karton süt ve bir yumurta verilir. Bugün, öğrenciler sadece ekmek yediler. Neden [onların] yumurtalarını yemediklerini ve sütlerini içmediklerini sordum. Sınıf başkanı, ‘Lütfen onu Ghulja’daki annelere ve çocuklara gönderin’ diye yanıtladı.

Uygur bölgesinde “Melek Okulları” adı verilen yatılı okullarda günde üç öğün yemek verilmektedir. Bu okullardaki öğrenciler, aileleri kamplara gönderildiğinde ailelerinden ayrılmıştı. Bugün bu “Melekler Okulu”nda 500.000’den fazla çocuk eğitim görüyor. Her gün bu çocuklara anne babalarının kötü olduğu öğretiliyor ve onlar gibi olmamaları söyleniyor. Ebeveynlerinin en büyük günahı, Uygur geleneklerine bağlılıklarıdır.

Öğrencilerin jestlerinden, Xi Jinping’in çocukları fiziksel olarak ebeveynlerinden ayırabildiğini, ancak doğuştan gelen iyiliklerinden ayırmadığını görebiliyoruz. Çocukların kökleri kırılmadan kalır. Bu, Allah’ın insan ruhuna ektiği tohumun, nefretin (burada, devlet aracılığıyla) ektiği tohumdan daha verimli olduğunu gösterdiğine inanıyorum.

5. mesaj

bir blogcu

“Bugün, Sincan’ın her yerinden 100 tır mal Ghulja’ya geldi . Kamyonlar şehrin sokaklarına girerken mahalle sakinleri pencerelerine gelerek ‘Teşekkür ederim halkım’ diye seslendi. Kamyon şoförleri de araçlarını durdurup yere inerek vatandaşları selamlarken; hem mahalle sakinlerinin hem de sürücülerin gözleri doldu. Bu hayatımda unutamayacağım bir an. Çünkü [ne] harika insanlar olduğumuza tanık oluyordum!!! Beni etkileyen başka bir şey de, [o] tüm sakinlerin ihtiyaç duyduklarından daha fazla yiyeceği kabul etmemeleri ve hatta bazılarının yoksul topluluklara kendilerinden daha savunmasız olanlara vermeleri için el hareketi yapmalarıydı.”

Sahne bana bir askeri geçit törenini hatırlattı. Devlet tarafından ödenen bir kampanya değildir. Herhangi bir sivil örgütün emrinde değildir. TikTok’ta organize olan normal vatandaşların eylemleridir. Xi Jinping , “bağlarını koparmak” istediğini söyleyerek, örgütlenme yeteneklerini kırmak anlamına geliyordu. Bunu yapmak için Taşpolat Teyip , Halmurat Ghopur , Sattar Sawut , Abdurahman Ebey , Arslan Abdulla ve Kurban Mamut gibi birçok eğitim ve kamu liderini hapse attı . Neyse ki, ektikleri bağ tohumları hala sosyal medya aracılığıyla filizleniyor.

6. mesaj

Anonim

“Heyecanımdan uyuyamıyorum. Kardeşlerimizin her taraftan bağış toplamasını izliyorum. Söyleyecek çok şeyim var ama söyleyebileceğim tek şey, ‘Teşekkürler, halkım’.”

Yüzlerce benzer yanıt, Uygurların ulusal gururunu, sevgisini ve birliğini yansıtıyor . Xi Jinping , bu ruhu eğiten ve savunan şairler Perhat Tursun ve Gülnisa ​​İmin ile yazar   Ehtem Ömer’i seslerini yok etmek için cezaevlerine göndermişti.

Şair Perhat Tursun. Twitter'dan.
Şair Perhat Tursun. Twitter’dan.

Ancak millî bilinç, sadece millî eğitim ve edebiyatla değil, millî, etnik ve devlet baskısıyla da şekillenmiştir. Son altı yılda Uygurların başına gelen talihsizlikler bu millette ve halkında her zaman var olan ortak duygu ve bilinci güçlendirmiş ve pekiştirmiştir.

Her zaman olduğu gibi Çinliler bu yardım kampanyasına katılan hayırseverleri belirli bir süre sonra ayrılıkçılık veya terörizm suçlamasıyla tutuklayabilir ve hapse atabilir. Ayrıca blog yazarlarını dedikodu yaymak veya devlet sırlarını sızdırmakla suçlayabilirler. Ancak yukarıdaki paylaşımlardaki sesler, tutuklama ve öldürmenin sömürgeciliğe ve etnik sorunlara çözüm olmadığını kanıtlıyor. Özellikle teknolojinin müttefik olabildiği 21. yüzyılda binlerce yıldır birleşmiş bir halkın soyunu ve köklerini kırmanın imkansız olduğunu gösteriyorlar .

Çin bu gerçeği anladığında, başarısızlığını da kabul edecektir. Uygur soykırımını durduracak ve tarihin cezalarından kurtulmak için adımlar atacaktır.

 

Kök Bayrak

Tahir Kökbayrak Kimdir ?
Doğu Türkistan’dan  siyasi bir göçmen ve anavatanının Çinlileştirilmesine karşı. Gazeteciliği yüzünden başını “yetkililerle belaya soktuğunda” 1994’te Çin’den ayrıldı ve şu anda Washington DC’de yaşıyor. Taipei Times ve Global Voice’ta yayınlanan benzersiz düşünceleri ve duyguları , devam eden Uygur soykırımı hakkında yorum yapıyor.

Share
4237 Kez Görüntülendi.