Son Dakika
Pakistan Polisi’nin alacakları para ödülü karşılığı suçsuz yere tutuklayarak ABD’ye teslim ettiği ve Guantanamo Esir kampında yıllarca esir kaldıktan sonra suçsuzluğu anlaşılarak serbest bırakılan ve Pasifik Okyanusundaki bir Ada devleti olan Bermuda’ye yerleştirilen 4 Uygur Türkü mülteciye 9 yıl sonra Vatandaşlık hakkı tanındığı açıklandı. Bu 4 Uygur Bermuda devleti ile ABD.arasında yapılan bir gizli anlaşma ile 2009 yılında bu ada ülkesine mülteci olarak kabulü sağlanmıştı. Bu durum bunları ülkesine kabul eden eski Başbakan Dr. Ewart Brown tarafından da memnuniyetle karşılandığı de bildirildi.
Bermuda İçişleri bakanlığı, 2009 yılında Guantánamo’da yıllarca esir kaldıktan sonra serbest bırakılan ve ülkesine mülteci olarak kabul edilen 4 Uygur’un İngiliz Denizaşırı Toprakları vatandaşı olarak kabul edildiklerini açıkladı.
İngiliz Denizaşırı Toprakları Vatandaşı olan 4 Uygur’un pasaport alabilecekleri yurt dışına seyahat edebilecekleri de ayrıca belirtildi. Mülteci Uygurların Doğu Türkistan’da bulunan eş ve çocuklarının yanlarına getirilebilmesi için yıllar süren çalışmaların sonuçsuz kaldığı eşleri ve çocuklarının yanlarına gelebilmesi için belirsizliklerin sürdüğü de ifade edildi.
4 Uygur Mültecinin vatandaşlığa alınması ile ilgili açıklamalarda bulunan İç İşleri Bakanlığı Sözcüsü “ Mülteci Uygurlara vatandaşlık statüsü verilmesi ile ilgili şu ana kadar Bermuda yasa ve mevzuatında hiç bir düzenleme bulunmadığını.buna rağmen bu mültecilere Vatandaşlık hakkı tanındığını da açıkladı.
Çin’in yönetimindeki Uygur bölgesinden olan Abdullah Abdülkadir, Salahiddin Abdulahat, Halil Mahmut ve Abdulhekim Turahan adlarındaki bu mültecilerin 7 yıl süre ile Guantanamo’da esir olarak kaldıkları de belirtildi.
2009 yılının Haziran ayında, Mülteci ve Göç işlerinden sorumlu olan Dr. Brown, tarafından mülteci olarak kabul edilen bu Uygurlara daha sonra iktidara gelen Başbakan Yarbay David Burch tarafından da sığınma talepleri uzatılmıştı.
ABD, Küba adasındaki Guantanamo Cezaevi kampında Pakistan ve Afganistan’da tutukladıkları Çin Pasaportu taşıyan toplam 22 Uygur Müslümanı 7 yıl süre ile esaret altında tutmuştu. Çin Hükümeti tarafından zulüm gördüklerini söyleyen bu Müslüman tutuklular Müslüman olan Uygur etnik azınlık topluluğuna mensuptular.
ABD. hükümeti bu 22 Uygur’un “düşman savaşçıları” olmadıklarına karar verdikten sonra serbest bırakmış ve bu tutukluları dünyanın çeşitli ülkelerine mülteci olarak kabul edilmelerini de sağlamıştı.
Zamanın Bermuda Başbakanı Brown, ABD Hükümeti ile bu 4 Uygur’un bu ada ülkesine kabulü için anlaşmış ancak, bağlı bulunduğu İngiltere’nin onayını almamıştı.Bu durum Dr.Brown ve yönetimi tarafından olumsuz karşılanarak bir süre sert politik tartışmalara de sebep olmuştu. Bermuda’nın o zamanki yöneticileri olan Dr. Brown ve Albay Burch, insani nedenlerden dolayı verilen kararları savunmuş ancak, bu Uygurlara şimdiye kadar vatanadaşlık hakkı tanınmamıştı.
Eski Başbakan Dr. Brown ülkesi yönetiminin Uygurlara Vatandaşlık hakkı vermesi ile ilgili olarak şunları ifade etti ; ” Ben bu 4 Uygur Müslümanı ülkeye kabul ettiğimde de ( başlangıçta) hissettiğim gibi, bu yapılanın doğru şeyi yapmanın bir parçası olduğunu hissettim .Bu mültecilere vatandaşlık vererek onlara güvenli bir sığınak sağlamak için doğru olanı yaptığımıza inanıyorum. Şimdiki Hükümet’in bu Uygurlara vatandaşlık hakkı tanıyarak çok doğru bir iş yaptığına inanıyorum.”dedi.
Dr.Brown,Sığınmacı Uygurların Tanrı’dan Korkan Ve Dürüst İnsanlar Olduklarına İnandım
Eski Başbakan Dr.Brown iktidarı döneminde Ülkesine Mülteci olarak kabul ettiği bu 4 Uygur mülteci ile ilgili olarak da şanları söyledi ” “Bu beyefendilerle tanıştığımda, çok çalıştıklarını ve Tanrı’nın korktuklarını gördüm ve bunu (Vatandaş olmayı ) hak ettiler. Daha önce bunu hak etmişlerdi zaten. Yurttaşlıklarını neden bu kadar geç alabildiklerinin ssebebini anlamış değilim. Bu gecikme ile ilgili olarak Hükümet tarafından makul bir açıklama yapıldığını düşünmüyorum,. Ama sonuç itibariyle Vatandaşlığa sahip olmalarından da gerçekten mutluyum. “şeklinde konuştu.
Dr Brown açıklamalarına şunları de ekledi: “ 4 Mülteci Uygur Vatandaşımız vatandaşlığı alabilmek için Guantánamo’da esaretlerinden daha uzun süre beklediler.
Bermuda Vatandaşı Olan Uygurlar Seçim Hakkından başka Bütün haklara Sahipler
İngiliz Denizaşırı Topluluklar vatandaşı olan 4 Müslüman Uygur şimdi, oy kullanma hakkı dışında, Bermudalı’larla aynı haklara sahip olacaklar.
İngiliz Denizaşırı Toprakları yönetimine bağlı bir ada devleti olan Bermuda yönetiminin Bir göçmenlik avukatı olan Peter Sanderson, dün bu ülke vatandaşı olan Uygurlar ve ailelerinin şimdi Bermuda’ya “ait” olduklarını söyledi. Ülke yasalarına göre Vatandaşlığa kabul edilenlerin çocuklarını 18 yaşına bütün giderleri devletçe karşılanıyor. Sanderson, çocukların 18 yaşından sonra Bermuda Anayasası’na göre “aidiyet” durumunun kesintiye uğrayacağını ve bu nedenle onların çocuklarının durumunun ne olacağını “belirsiz” olduğunu de ifade etti.
Bermuda Vatandaşı Olan Uygurlar Birleşik Kraliyet Topraklarında Yaşayabilecek
İngiliz Denizaşırı Toprakları yönetimine vatandaşı olan Uygurlar, Birleşik Krallık’ta veya bağlı herhangi bir yerde yaşayabilecekler ve ayrıca İngiliz vatandaşı olarak baş vuru yapma hakkına da sahip olacaklar.
4 Uygur’un Terörle Her Hangi Bir İlgileri Yok
Sığınmacı 4 Uygur’un şimdiye ekadar yapılan inceleme ve araştırmalarda hiç bir zaman terörle ilgili bağlantıları olmadıklarını ve ülkelerinden (Çin’den) çalışmak ve para kazanmak amacı ile ( iş için) ayrıldıkları tesbit edildiği belirtildi.
Onlar Bermuda’ya gelişinden bu yana hükümet mülkiyetinde barındırıldı ve inşaat ve peyzaj işlerinde çalıştılar.
Uygur Mülteci Halil Mahmut : Ada Halkına Çok Müteşekkiriz
Uygur Mültecilerden Halil Mahmut , 2013 yılında Royal Gazete’ye , verdiği demeçte pasaportu olmadığı için hasta olan küçük oğlunun tıbbi tedavisi için denizaşırı topraklara uçamadım.(gidemedim) . Buraya geldiğimizden beri, Bermuda Hükümeti ve Bermuda halkı bize çok iyi davrandılar ada halkı bize karşı çok ve bir o kadar arkadaş canlısıydılar. Halk tarafından asla kötü muameleye maruz kalmadık. Bermuda halkına çok teşekkür ediyoruz.”dedi.
Kaynak :mobile.royalgazette.com/politics/article/20180827/uighur-refugees-granted-citizenship&template=mobileart
Etiketler: Çin » Dünya » etnik Çatışma » Genel » Görüş Yorum » Haber » Makale Analiz » Röportajlar » SiyasetBENZER HABERLER