Söz konusu Şirketleri, “insan hakları ihlalini görmezden gelmekle” suçlayan Reyhan, söz konusu şirketlerin “zorla çalıştırılan” Uygur Türklerinin emeklerinden haksızca yararlandığına dikkati çekti. Başkanı olduğu Uygur Enstitüsünün , konuyla ilgili şikayetlerini, diğer sivil toplum kuruluşlarıyla beraber Fransa’nın en büyük adli mahkemesi olan Paris Ticaret Mahkemesine taşıdığını ve dava dilekçesi verdiklerini de bildirdi,.
Açılan Davalara Ait iddialar
- Nikkei Asia’nın ulaştığı şikayet dosyasında, ABD Strateji ve Uluslararası Araştırmalar Merkezi ve Avustralya Stratejik Politikalar enstitülerinin raporları ve Uygur çalışanların ayakkabı markası Skechers’ın üretiminde çalıştığını kanıtlayan videolar da yer alıyor.
- Enstitünün iddiaları arasında sözde Uygur Özerk Bölgesi’ndeki kamplarda bulunan insanların çalıştırılmak üzere Çin’in farklı bölgelerine zorla gönderildiği ve buradaki üretim tesisilerinde Küresl giyim Markaları için zorla çalıştırıldıkları
- Zorla çalıştırılan Uygur işçilerin dini vecibelerini yerine getirmelerinin yasaklandığı, “ideolojik beyin yıkamaya maruz kaldıkları” ve sürekli olarak harektlerinin izlendikleri bilgisi de yer alıyor.
Şirketler iddiaları reddetti
Fast Retailing şirketinden ismi açıklanmayan bir sözcü, Nikkei Asia’ya yaptığı açıklamada, Uniqlo’nun hiçbir imalathanesinin söz konusu bölgede bulunmadığını ve şirketin “insan hakları ihlaline karşı sıfır tolerans politikası” izlediğini açıkladı.
Sözcü, şirketin tedarik zincirinde zorla çalışan insanların olmadığından emin olmak için yapılacak soruşturmalarda, yetkililerle işbirliği içinde olacaklarını bildirdi.
Skechers, süregelen dava hakkında yorum yapmayacağını açıklarken, şirketten bir sözcü de kurumlarının prensip olarak tedarikçilerinden imalat sırasında “zorla çalıştırma” olmadığına dair onay aldıklarını aktardı.
Inditex ise şirketin, söz konusu problemlere “titiz izlenebilirlik” denetimleriyle ve “zoraki çalıştırmaya karşı sıfır tolerans politikasıyla” yaklaştığının altını çizdi.
Fransa’da Daha önce benzeri bir dava düşürülmüştü
Fransa Ulusal Terörle Mücadele Savcılığı, Çin’in işgalindeki Doğu Türkistan(Uygur Özerk) Bölgesi’nde yaşanan “insan hakları ihlali, etnik soykırım, insanların köle/İşçi olarak zorla çalıştırma ve insan kaçakçılığı” iddiaları ile açılan davaları soruşturmuş ancak,2 yılın ardından soruşturmaya yer olmadığı iddiası ile düşürmüştü.
Fransa Senatosu, 1 Haziran’da Uygurların zorla çalıştırılmasından kaynaklı ürünlerin ithalatını yasaklamayı amaçlayan önergeyi kabul etmişti.
Önerge kapsamında Avrupa Parlamentosu’nun ve Avrupa Birliği Konseyi’nin, Çin’in Uygur Özerk Bölgesi’nde Uygurların Köle/İşçi olarak zorla çalıştırılması ile üretilen ürünlerin ithalatını yasaklamaya yönelik yeni bir “ticari araç” geliştirmesi istenmişti.
Kaynak : Anadolu Ajansı(AA)