logo

trugen jacn
19 Kasım 2015

GASPIRALI İSMAİL BEY ÖDÜLÜ DOĞU TÜRKİSTANLI MÜCAHİT AHMET İGEMBERDİ’YE VERİLDİ.

62515715721Uygur Haber ve Araştırma Merkezi(UYHAM)

Bartın merkezli Türkçe Konuşan Ülkeler Uluslar arası Gazeteciler Derneği (TKUGD) tarafından her yıl verilen ve büyük Türk düşünürü ve Gazetecisi Gaspıralı İsmail Bey adını taşıyan İnsan hakları ve Özgürlük ödülü  bu yıl  Doğu Türkistan davasının önden gelen önderlerinden Avustralya Doğu Türkistan Derneği’nın kurucu başkanı  Mücahit Ahmet İgemberdi’ye verildi.
Trt.Türkilenin Sesi Uygurca internet (Trt.net/Uygurca) Sitesinde yer alan bilgilere göre bir etkinlik için Japonya’da bulunan Türkçe Konuşan Ülkeler Uluslar arası Gazeteciler Derneği Başkanı Güngör Yavuzarslan tarafından Tokyo’de düzenlenen bir törenle  ödül kendisine takdim edildi.
Tokyo’daki Ödül töreninde konuşan TKUGD Derneği Başkanı Güngör Yavuzarslan şunları söyledi ; “ Türkçe Konuşan Ülkeler Uluslar arası Gazeteciler Derneği 2014 yılında Türk Ergenekon Bayramı olan  Nevruz gününde  Bartın’de kuruldu.Biz Türk dünyasının büyük düşünürü ve Bilge şahsiyeti Gaspıralı İsmail Bey adına İnsan hakları ve Özgürlük Ödülü ihdas ettik. Geçen yılkı İnsan hakları ve Özgürlük ödülünü Kırım’ın Rusya tarafından işgalı ve ilhakı nedeniyle Kırım Türklerinin Lideri Mustafa Abdulcemil Kırımoğlu’na takdim ettik.Ayrıca Uygur Türklerinin vicdanı ve özgürlük savaşçısı ömür boyu hapse mahkum edilen, Dr.İlham Tohtı’ye de Gazetecilik ve Özgürlük  layık görüldü.Bu yıl ise,yine Uygur Türklerin hak ve hukuku ve özgür yaşaması için ömrünün 12 yılını Çin zindanlarında ve çalışma kamplarında geçiren bir seçkin büyüğümüze, sayın Ahmet İgemberdi’ye tevdi etmekten onur duyuyoruz. Bu vesile ile büyük fikir, düşünce ve mücadele adamı Gaspıralı İsmail Bey’ı minnet ve şükranla bir kez daha yad ediyoruz.Onu ve Türk Mililetine hizmet eden büyüklerimizi asla unutmayacağız.”şeklinde konuştu.
Daha sonra Ahmet İgemberdi’nin elini saygı ile öperek İnsan Hakları ve Özgürlük ödülünü takdim etti.
Ödülü alan Doğu Türkistanlı mücahit ve özgürlük savaşçısı Ahmet İgemberdi göz yaşlarını tutamadı ve ödülü şerefle kabul ettiğini belirterek şöyle dedi, “Bize gösterilen bu kadirşinaslığa çok teşekkür ederim.Bu ödülen bana verilmesine çok duygulandım ve onur duydum.Benim mücadelem Uygur Türkü Kardeşlerimizin kendi topraklarında dünyada özgür yaşayan her hangi bir insan gibi,hür ve özgür olarak mutlu yaşamasıdır.İnsanı hak ve hukuklarına sahip olmalarıdır. Bu mücadelemiz aynı zamanda bir insanlık  ve hukuk mücadelesidir. Anadolu Türkleri Kardeşlerimiz biz Uygur Türklerini  tarihte hiçbir zaman yalnız bırakmamıştır.Her zaman onlara destek olmuş ve davalarını  himaye etmiştir.Bu  vesile ile  Türkiye’de yaşayan Kardeşlerime minnet ve şükranlarımı sunuyorum.”şeklinide konuştu.
Ödül tevdi törenine bir toplantı için Tokyo’ya gelen Uygur şair yazar ve insan hakları Aktivisti  Ahmetcan Osman başta bir kısım Uygur ve Kazak Türkleri de hazır bulundu.

İgemberdi

                                              Ahmet İgemberdi Kimdir ?

Ahmet İgemberdi 1933 yılında Doğu Türkistan’ın Gulca şehrinde doğdu. İlk,Orta ve Lise öğrenimi tamamladıktan sonra 1956 yılında Urumçi Üniversitesi’nin Edebiyat Fakültesine kayıt oldu. 1959 yılında yüksek Lisans yapması için Sovyetler Birliği’ne gönderildi.Taşkent Şark Üniversitesin’de Yüksek Lisans yaparken burada tahsil yapmakta olan bir kısım DOğu Türkistanlı idalist gençlerle birlikte zamanın Sovyet KP.genel sekreteri ve Başbakan Kruşçev’e gizli bir mektup yazdı.Mektupta Doğu Türkistan’da Mao Liderliğindeki Çinli komünist iktidarının  yaptığı baskı,zulum ve assimilasyon uygulamaları anlatılarak Soveyetler Birliği’nden buna müdahale etmesini ve Uygur Türklerine yardım etmesi talep ediliyordu. Moskoca’da giden bir Uygur Temsilci mektubu KGB.kanalı ile gizlice Kroşçev’e ulaştırdılar.Oğrenimini  tamamlayan İgemberdi Urumçi’ye döndü ve bir edebiyat ve sanat dergisinde yönetici olarak atandı.Ancak,sovyet Başbakanına yazdıkları ortak mektup ifşa edildi ve mektupa imza koyan aydınların tamamı tutuklandı.Mektup yazan gurubun  önderlerinden şair -Yazar Dolkun Yasin başta olmak üzere  bir çok aydın gizlice Sovyetler Birliği’ne kaçmak zorunda kaldılar.Ahmet İgemeberdi  tutuklandı ve Urumçi yakınlarındaki bir kömür madeninde yıllaraca yer altında ağır çalışma ortamında günde 16 saat çalıştırılarak cezalandırıldı.İşkencelere maruz kaldı.Daha sonra Urumçi yakınlarındaki bir Tarım İşletmesinde gözetim altında çobanlık yaptırdılar.toplam 12 yıl Ağır işkenceler ve ağır çalışma şartları onun sağlığını bozmuştu.

1980 yılındaki reformlardan sonra itibarı iade edildi ve devlet kontorülündeki Medya organlarında editör ve yönetici olarak atandı.1985 yılında Eşi ile birilikte Avustralya’ya gitti ve göçzmen olarak yerleşti. Avustralya’daki Doğu Türkistanlıları organize etti ve Avustralya Doğu Türkistan Derneği’ni kurdu ve bir süre başkanlığını yaptı.1992 yılında İstanbul’da toplanan Doğu Türkistan Milli Kurultayı’nca kendisi  Doğu Türkistan Milli Kurultayı  Başkanlığına,Mehmet Emin Hazret ise İcra Kurulu Başkanı olarak seçildi.Ancak,çeşitli sebeplerle bu oluşum  bir süre sonra icraat yapamadı .Bunun üzerine Avustralya’ya döndü.

Sayın Ahmet İgemberdi, Doğu Türkistan için verdiği  onurlu mücadeleler ve çektiği ağır ve derin çileler, yaptığı hizmetler ve tavizsiz, yıkılmaz  ve  sağ duyulu  duruşu ve saygın kişiliği diaspora Uygurlarının gönlünde taht kurmuştur. Muhaceretteki Doğu Türkistan mücadelesinin önde gelen abide   şahsiyetlerinden ve  bilge önderlerinden  biri olarak kabul  edilmektedir.

Aynı zamanda iyi bir şair olan Ahmet İgemberdi Hasreti mahlası ile vatan hasreti ve mazlum milletinie olan ilgi ve sevgisinin dizelerle dile getirildiği lirik  şiirleri bulunmaktadır.Şiirleri  Uygur Türkçesi ile basılmıştır. Şiirlerinin bir bölümü ise,  “HİCRAN DERDİ ” adı ile İstanbul’da  Türkiye Türkçesi ile yayınlanmıştır. Çeşitli konularda Uygur Türkçesi ile basılmış kitapları de  bulunmaktadır.

Uygur Haber ve Araştırma Merkezi (UYHAM) Kıymetli ve Aziz Mücahidimiz Sayın Ahmet İgemberdi Büyüğümüzü bu ödülü için tebrik eder,sağlıklı,esenlikli ve huzurlu nice uzun ömürler dileriz.

Etiketler: » » »
Share
1730 Kez Görüntülendi.