UYGUR HABER VE ARAŞTIRMA MERKEZİ(UYHAM)
Sanayileşmiş 7 ülkenin(G7’nin) dışişleri Bakanları, Almanya’da yaptıkları toplantı sonunda ortak bir açıklama yaparak ” Uygurların Geleceğinden derin Endişe Ediyoruz.” açıklamasında bulundu.
- Çin’in işgalindeki Uygur bölgesinde yaşayan Uygurlara karşı ağır insan hakları ihlallerini gündeme getirerek müzakere ettiklerini ve bundan sonra da Çin’in insanlık suçları ile insan hakları ihlallerini her platformda gündeme getirmeye, tartışmaya ve vurgulamaya devam edeceğiz.
- Çin hükümetinin Uygur bölgesi( Sincan) ve Tibet de dahil olmak yönetimindeki bölgelerde yaşayan ve Çinli olmayan dini ve etnik Topluluklara yönelik insan hakları ihlalleri konusundaki endişelerimizi dile getirmeye devam ediyoruz.
- Ayrıca Hong Kong’da yaşayan insanların anlaşmalardan doğan haklarının, özgürlüklerinin ve “Bir devlet-İki Sistem” tanımlı özerkliği konusunda uygulamalarda devam eden siyasi erozyonu konusundaki endişemizi yineliyoruz
- Çin Yönetimini bizzat imza koyduğu ve taahhüt ettiği BM.İnsan hakları Evrensel Sözleşmesi başta uluslararası tüm taahhütleri ile yasal yükümlülüklerine uygun hareket etmeye ve uygulamalar yapmaya çağırıyoruz.
- G7 Ülkeleri Dışişleri Bakanları Ortak Açıklamasında, ülkelerinin Çin ile yapıcı işbirliği yapmaya istekli oldukları, Tayvan konusunda “tek Çin politikası”nın değişmeyeceği ancak iki tarafın sorununu barışçıl bir şekilde çözmelerini istedikleri de belirtildi.
- Açıklamada, “Çin’i BM Sözleşmesi’ndeki çatışmaların barışçıl çözüm ilkelerine bağlı kalması ve tehdit, zorlama, yıldırma veya silah kullanımından kaçınması konusunda acilen uyarıyoruz” denildi.
G7 Dışişleri Bakanları Toplantısı
Kısa adı G7 olan sanayileşmiş 7 batı ülkesinin ortak bir organizasyonu olup, bu ülkeler ABD, İngiltere, Almanya, İtalya, Japonya, Fransa ve Kanada’dan oluşmaktadır. G7 dışişleri Bakanları 04 Kasım’da Almanya’nın Münster kentinde bir araya gelmiş olup, toplantının ana konusu insan hakları ve hukuk ihlallerinin yanında Rusya’nın Ukrayna saldırısı başta 11 kilit ana konuda bu ülkelerin ortak tutumunu ortaya koymuştur.
Uzmanlar, Çin’in insan hakları ihlallerini merkeze alan gündemi ile toplanan G7 Dışişleri Bakanları Toplantısının Almanya’da yapılmasını ve Başbakanı Olaf Scholz 4 Kasım’daki Çin ziyaretine denk gelmesini ilginç ve dikkat çekici buluyorlar.