logo

trugen jacn

G7. DIŞİŞLERİ BAKANLARI : ÇİN’İN İNSAN HAKLARI İHLALLERİNDEN DERİN ENDİŞE EDİYORUZ

G7 Zirvesi sonuç bildirgesi açıklandı

UYGUR HABER VE ARAŞTIRMA MERKEZİ(UYHAM) 

7 sanayileşmiş ülke grubunu  oluşturan   ve G7 ülkeleri  olarak tanımlanan  7 ülkenin dışişleri bakanları  18 Nisan 2023 tarihinde  Japonya’da yaptıkları ortak  bir basın açıklamasında :”  Çin yönetiminin  Uygur bölgesinde işlediği  ağır  insan hakları ihlallerinden  derin endişe duyduklarını  ve bu ihlaller sona erene kadar  endişelenmeye devam edeceklerini bildirdiler.

Geçen yıl yapılan dünyanın en gelişmiş 7  demokratik ülkesinin devlet ve hükümet Başkanlarının katıldığı  G7 Zirve toplantısında  da Uygurlara karşı İnsan Hakları ihlalleri gündeme getirilmişti.  Dışişleri Bakanları toplantısında bu  yana  Uygur meselesi bir kez daha gündeme getirilmiş oluyor. 2022 yılının Haziran ayında yapılan  sanayileşmiş 7  ülkenin liderleri Zirve toplantısı sonrası yayınlanan ortak basın açıklamasında bu konu  ” Çin’in Uygur bölgesinde yaşayan müslüman halkları  Köle/İşçi olarak zorla çalıştırılması ve diğer insan hakları ihlallerinden   büyük endişe duyuyoruz.” cümleleri ile gündeme getirilmişti.

7 ülkenin dışişleri bakanlarının Japonya’da 3 gün süren toplantısı 18 Nisan’da sona erdi. Toplantının ortak bildirisinde Ukrayna savaşı, Hint-Pasifik bölgesinin güvenliği, Çin, Kuzey Kore, Afganistan, İran, Orta Asya  Türk Cumhuriyetlerinin egemenliği ve ekonomik güvenliği başta olmak üzere 24 kilit ve öne çıkan  konu  gündeme getirilerek müzakere edilmişti.  Zirve sonucu yayınlanan ortak açıklamada  Çin’in işgalindeki Uygur bölgesi ve  Tibet  başta diğer bölgesindeki insan hakları ihlalleri için ” Uygur bölgesi  ve Tibet de dahil olmak üzere  Çin’in yönetiminde yaşayan Çinli olmayan Halklara yönelik insan hakları ihlalleri ve etnik aşağılama ve ırkı soykırım ve diğer  suiistimallerine ilişkin  BM. ve diğer uluslararası hukuk ve insan hakları kuruluşlarının raporlar hakkında Çin hükümetine duyduğumuz endişeyi ifade ediyoruz.”  cümleleri ortak açıklamada yer almıştı. Ayrıca,  Hong Kong’un özerklik yasası ve  temel özgürlük haklarının sürekli çiğnenmesi karşısındaki kaygılarımızı bir kez daha ifade ediyor ve Çin’in  Hong Kong’a geri verilmesi ile ilgili Çin İngiliz Ortak   anlaşmasına uymaya  özerklik yasalarına ve uluslararası ve yasal yükümlülükleri çerçevesinde hareket etmeye çağırıyoruz.”  ifadeleri de yer almıştı.

Ortak açıklamada Çin’i BM  sözleşmelerinde belirtilen  ortak  amaç ve ilkelere bağlı kalmaya ve tehdit, zorlama, sindirme veya  gerginliklerin görüşmeler yolu ile çözülmesi yerine  aşırı  güç  ve silah kullanmaktan kaçınmaya  ve Doğu Denizi ve Güney Çin Denizi’ndeki durumdan derin endişe duyulduğu vurgulanıyor ve  “Statükoyu silah zoruyla veya şiddetle değiştirmeye yönelik her türlü girişime karşı oldukları ve  Çin’in Güney Çin Denizi’ndeki haksız talepleri konusunun   yasal bir dayanağı  olmadığı  ve bu konuda  Çin’in askeri girişimlerine tamamen karşı oldukları hususu da yer alıyordu.

G7 Dışişleri Bakanları, Japonya'nın dönem başkanlığında, ülkenin Nagano  eyaletindeki Karuizawa kentinde bir araya geldi. - EKONOMİ - Ekonomi Dünya  Dergisi

G7 Grubu ülkeleri  Çin’e karşı  Daha sert olacaklar

 Sanayileşmiş  7 ülkenin dışişleri bakanları, 16 Nisan’da Japonya’da başlayan 3 günlük bir toplantısında  şu hususlar da müzakere edildiği bildirildi :

  • Çin’in  Tayvan’a yönelik  günden güne artan ve büyüyen tehdidi,
  • Kuzey Kore’nin kontrolsüz füze ve nükleer  denemelerini
  • Rusya’nın Ukrayna’yı işgalini cezalandırmada kararlı kalacakları

AP( Associated Press)Haber Ajansına  göre, toplantının ana gündemini Rusya’nın Ukrayna’daki savaşı oluştur sa da, Çin’in başta Tayvan olmak üzere Kuzeydoğu Asya’ya yönelik artan tehditlerine karşı  önemli tepkisel  tartışma konularından biri oldu.

Öte yandan 16 Nisan’da Japonya Dışişleri Bakanı Hayashi, bölge dışındaki ülkelerin “endişelerimizi doğrudan dile getirmeleri ve Çin’i uluslararası toplumun sorumlu bir üyesi olarak hareket etmeye çağırmaları gerektiğini” söyledi.

Alman radyosuna göre, 17 Nisan’da Almanya Dışişleri Bakanı Analina Baerbock, Almanya’nın Çin ile ekonomik işbirliği çıkarları olduğunu  ancak,  Çin’in  uluslararası hukuk ihlallerini “görmezden gelmeyeceklerini ” söylediğini bildirdi. Almanya Dışişleri Bakanı ayrıca “Uluslararası hukuk ihlal edilirse Avrupa’nın buna seyirci kalmayacağı konusunda net ve kesin  tavır koymaktan çekinmeyeceğiz” dediğini   bildirdi.

Fransa Dışişleri Bakanı Catherine Colonna yaptığı konuşmada “Çin’e yönelik bu konudaki aynı sinyali  Çin’e ve dünyaya net ve tutarlı bir şekilde gönderiyoruz” dedi.

ABD Dışişleri Bakanı Blinken, şimdiye kadarki görüşmelerin “pozisyonlarımızı daha da yakınlaştırdığını söyleyebiliriz.” sözleri  dikkat çekici bulundu.

G7 Dışişleri Bakanları Toplantısı  Çin’in geçtiğimiz günlerde Tayvan yakınlarında gerçekleştirdiği 3 günlük askeri tatbikatın ardından gerçekleştiği de  özellikle dikkati çekti..

Associated Press’in haberine göre, Fransa Cumhurbaşkanı Macron’un geçtiğimiz günlerde Çin’e yaptığı ziyarette Tayvan’la ilgili açıklamalarının, 7 sanayileşmiş ülkenin(G7) Çin konusunda fikir ayrılığı yaşadığı izlenimini verdiğini , ancak 7 sanayileşmiş ülkenin diplomatlarının Çin konusunda ortak  açıklamasında bu izlenimin tam tersinin gözlendiği bildirildi.

Share
5396 Kez Görüntülendi.