logo

trugen jacn

FRANSA,UYGUR KÖLE/İŞÇİLİĞİ ÜRÜNÜ MALLARIN İTHALINI YASAKLAYAN YASAYI KABUL ETTİ

fransiye-parlamenti-parizh

UYGUR HABER VE ARAŞTIRMA MEREKEZİ(UYHAM)
Fransız Üst Meclisi'nde "Uygur Zorunlu Çalıştırma Ürünlerinin Yasaklanması Kararı Yasa Tasarısı" 144 oyla tam destekle kabul edildi. 1 Temmuz 2023, Paris
Fransız Üst Meclisi’nde “Uygur Zorunlu Çalıştırma Ürünlerinin Yasaklanması Kararı Yasa Tasarısı” 144 oyla tam destekle kabul edildi.  

Kabul edilen yasa ile, Fransa ve Avrupa pazarlarına ithal edilen Uygurların Köle/İşçi olarak  zorla çalıştırılması ile ile üretilen Çin menş’eli  ürünlerine ambargo uygulanmasını  ön görüyor. Ayrıca,  bu yolla  üretilen  tekstil ürünleri(Kıyafet ve giysi) Otomobil ve  diğer ürünlerin Fransa ve Avrupa Birliğine dahil ülkelerde ‘da tüketilmesi  de yasaklanıyor.

Passage sur Radio J, le 25 mai à 7h45

Milletvekili Vogel : Madem Çin’in Uygur Soykırımını Kabul Ediyoruz, Öyleyse Bu söylemi Eyleme De Dönüştürmeliyiz !”

Yasa Teklifinin kabul edilmesinden sonra Yasa tasarısını  hazırlayanlardan Milletvekili   Melanie Vogel  kişisel twitter hesabı üzerinden “Madem ki Çin’in Uygurlara yönelik soykırımının devam ettiğini kabul ediyoruz, Öyleyse bu söylemi eyleme dönüştürmeliyiz.”  açıklamasında bulundu.

Milletvekili Melanie Vogel   yasa  taslağının kabul edilmesinden sonra Özgür Asya radyosuna  yaptığı açıklamada şunları söyledi : “Fransa Parlamentosunu bu yasayı kabul etmekle  insan haklarının uluslararası düzeyde korunması yolunda çok önemli bir adım atmıştır.  Çin’in Uygurları Köle/İşçi olarak Zorla çalıştırması ile ürettiği  her türlü mallar  artık   AB ülkelerinin pazarlarında satılamayacaktır. Bu yasa  aynı zamanda uzun süredir  beklenen bir konu idi  bunu da Mecliste çoğunluk oyu ile  kabul ettik. Fransız hükümetini,   Uygurların Köle/İşçi olarak zorla çalıştırılması ile üretilen Çin mallarının  AB  ve diğer  Avrupa  ülkeleri pazarlarına girmesini yasaklamak için etkili adımlar atmaya çağırıyoruz. Yasa ile  Fransız hükümetinin Avrupa Komisyonu’nun önerdiği  yaptırım modeline göre değil, ABD’nin uyguladığı  sisteme/modele göre çalışması istenmektedir. Yasadaki hükümlerin ve  içeriğinin gerçekten güçlü olduğunu söyleyebilirim. Bu yasa ile İnsanlık suçu işleyen Çin yönetimine Fransa ve Avrupa Parlamentosu tarafından çok güçlü ve net bir mesaj verilmiştir.  Bu Mesajımız, Uygurları Köle/İşçi olarak  Zorla Çalıştırmayı Önleme Yasası ile aynı mekanizmayı uygulamamız yönündedir.” dedi.

 

Milletvekili Vogel Son olarak,  dünyadaki diğer parlamentolardan beklentileri hakkında şunları söyledi: “Umarım diğer ulusal parlamentolar da bizim yolumuzu takip ederek benzeri yasalar çıkararak Çin’in soykırım uygulamalarına karşı tedbirler alır. Fransa olarak ;  AB içindeki ticaret politikamıza   ve  ortak değerlerimize diğer ülkelerin  de  bağlı kalmasını umuyoruz.  Çin’in Uygurlara karşı sürmekte olan bir soykırım olduğunu kabul edeceksiniz, diğer yandan ise  bir yandan bu suçlar sonucunda üretilen ürünleri ithal ederek kullanamazsınız.” ifadelerini kullandı.

Hatırlanacağı üzere  Fransız parlamentosu, Ocak/2022’de  Çin’in  işgalindeki Doğu Türkistan’da yaşayan Uygurlara karşı işlediği  insan hakları ihlallerini “İnsanlık ve Soykırım Suçu ” olarak kabul ve  ilan etmişti.

Resim

ABD.Yönetimi ise  Uygurların Köle/İşçi olarak Zorla Çalıştırmasını  Önleme Yasası 24 Haziran 2021’de kabul  ederek  aynı tarihten itibaren  de yürürlüğe koymuştu. Bu yasaya göre, Uygur bölgesinden Amerika Birleşik Devletleri’ne ithal edilen herhangi bir  şirketin  ürünlerinin zorla çalıştırılmadığını kanıtlayana kadar  satışı yasaklanıyor.  Bu yasa ile ABD Gümrük ve Sınır Koruma Teşkilatı  (CBP) tarafından 14 Mart’ta yayınlanan Uygur Zorla Çalıştırmayı Önleme Yasası’nın uygulanmasına ilişkin raporuna göre, Uygur bölgesinden 3 bin  237 konteyner  mal ithal edildi.Yapılan araştırmalar sonucunda bunlardan  424 konteyner Çin’e tekrar  iade edildi .  Geri çevrilen  mallar arasında en çok elektrikli ev aletleri, bunu pamuk ve tekstil ürünleri, tarım ürünleri, ilaç malzemeleri ve otomobil parçaları  bulunuyor.

Share
3285 Kez Görüntülendi.