logo

trugen jacn

EZİDİ KATLİAMINI TANIYAN BİRLEŞMİŞ MİLLETLER,UYGUR SOYKIRIMINI NA ZAMAN TANIYACAK?

UYGUR HABER VE ARAŞTIRMA MERKEZİ(UYHAM)

Bilindiği gibi 10 Ağustos 2018’de BM Soykırım Komitesi’nin 96. oturumu BM.lerin Cenevre’deki merkezinde  toplanmış ve Çin’deki insan hakları durumu  masaya yatırılmıştı.  30 Ağustos 2018’de komite, Çin hükümetinin “terörle mücadele” ve “aşırıcılığı ortadan kaldırmak” adına bir milyondan fazla Uygur’u süresiz olarak   Çin tipi Toplama kamplarında gözaltında  esir olarak tuttuğunu açıklayarak  dünyayı şok eden özet raporunu yayınladı. Raporda, Çin hükümetine “yeniden eğitim” adını verdiği bu Kamplardaki   yasa dışı gözaltıları derhal sonlandırması, gözaltına alınanları serbest bırakması ve yasadışı gözaltı tesislerinde tutulan Uygurların sayısını, kimliğini, gözaltı nedenlerini ve koşullarını açıklaması çağrısında bulunmuş ancak, Çin’in bu insanlık dışı uygulamalarını Soykırım olarak tanımlamamıştı.

BM.lerin Uygur Raporu   Çin’in Uygur Soykırımının  Dünya Gündeminde  Yer Almasını Sağlamıştır

Çin’in işgalindeki Doğu Türkistan’da yaşayan Türklere yönelik insanlık suçları ile  Çin’in Toplama/Ölüm  kampı politikasının BM.Uygur raporu ile  ilk kez gündeme getirilmesi  Uygur Türkleri sorununun uluslararası basında yer kazanmasında  temel ve itici gücü olmuştur.  Ayrıca,  2021’den itibaren Uygur soykırımı, ABD ve Kanada dahil 11 ülke ve parlamentoları  tanınmış olması de bir başka olumlu gelişme idi. Uzun süre   Uygur raporunu açıklamaktan kaçınan  BM İnsan Hakları Konseyi Yüksek Komiseri Michelle Bachelet, uluslararası toplumun yoğun baskısı  ile  31 Ağustos 2022’de görevinden ayrılmasına 17 dakika kala (23,43’te)   açıklamak zorunda kaldı. BM.lerce Uygurlar hakkında  yayınlanan bu ilk raporda  ”  Çin’in Uygurlara yönelik baskısının “insanlığa karşı suç teşkil edebileceği ihtimalinin çok güçlü olduğu”  ifadesi yer aldı.  Bu raporda, Uygurların  toplama kamplarından serbest bırakılması ve bu kampların kapatılması  konuları dikkat çekici ve net ifadelerle yar almıştı.

Abdulhakim Idris - Center for Uyghur Studies

UAM.Müdürü İdris : Uygur Soykırımı Ezidi Katliamından daha  Ağır ve Ciddi Niteliktedir

Washington merkezli Uygur Araştırma Merkezi müdürü Abdulhakim İdris ART Tv.daki bu programı Özgür Asya radyosuna şu sözlerle değerlendirdi : “Uygur soykırımı, Ezidi soykırımından çok daha ağır, ciddi ve trajiktir. Ayrıca,  Uygur meselesini Ezidi meselesiyle  mukayese edilmesi asla mümkün değildir.   Çünkü Çin rejimi, Uygur soykırımını BM  başta uluslararası toplumda gündemine getirmeye çalışan ülke, Kurum- kuruluş ve kişileri siyasi ve ekonomik gücünü kullanarak şantaj yapıyor ve onları  ağır baskı altında tutuyor ve hatta  cezalandırıyor. Bu nedenle Çin’in Uygur soykırımı konusundaki yalanlarla dolu propaganda  gücü de bu alanda  önemli rol oynuyor.

Çin’in nüfuzunun BM.lerde ortadan kaldırılması   mevcut ortamda uzun  sürebilecektir.  Bu sorun başta bir çok sorunun hakkaniyetle ve adil şekilde çözüme kavuşturulması için Birleşmiş Milletlerin rolünün  acil reform edilmesi gerekir. Bu konu ABD ve diğer Batı ülkeler başta  uluslararası insan hakları örgütlerinin en güçlü girişimlerinden biri haline geldiğini gün geçtikçe daha açık ve net olarak görebiliyoruz.” ifadelerini kullandı.

Share
328 Kez Görüntülendi.