Son Dakika
UYGUR HABER VE ARAŞTIRMA MERKEZİ(UYHAM)
Endonezya – Muhammediye Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Asep Satiwan ” Müslüman Uygur Kardeşlerimizin hak ve hukukunu korumak bizim için dini bir vecibe ve aynı zamanda Endonezya anayasasına göre anayasal bir görevdir.” açıklamasında bulunduğu bildirildi.
, “Endonezya’nın Uygur meselesine yönelik tavrı net değil. Endonezya dışişleri bakanı bile “Uygurlar, Batı medyasının ve ABD’nin reklamını yaptığı şey değil” tavrındaydı. Bu nedenle Müslüman bir toplum olarak Uygurları desteklemeli ve içinde bulundukları durumu duyurmalı ve Endonezya hükümetini Doğu Türkistan’daki Uygurların hak ve haklarını aktif olarak desteklemeye zorlamalıyız. İnsan haklarının korunması anayasamızda güvence altına alınmıştır. Dolayısıyla Uygurları korumak anayasal görevimizdir. Ayrıca İslami kuruluşların bu konudaki sorumluluğu çok ciddidir.
Washington D.C.’deki Uygur Araştırmaları Merkezi, Endonezya’da bir dizi sosyal yardım programı başlattı. 4 Nisan’da Endonezya’daki Uygur Araştırma Merkezi’nin faaliyetlerinden biri de Jakarta’daki Muhammadiyah Üniversitesi’nin ev sahipliğinde Uygur insan hakları meseleleri hakkında bir brifing düzenlemekti. Endonezya hükümetinin Uygur meselesine yönelik tutumu ve toplantıdaki rolü hakkında konuşan
Toplantıya Malezya ABIM Gençlik Örgütü Başkan Yardımcısı Khairul Anwar, Endonezya’nın eski Özbekistan Büyükelçisi Muhammad Arsuchin ve Endonezya Ulusal Haber Ajansı çalışanı Ayat Surya Saafat da katıldı.
Aynı gün Uygur Araştırma Merkezi müdürü Abdulhekim İdris, Cakarta’da Endonezya Parlamentosu Başkan Yardımcısı Sayın Arsul Sani ve diğer bazı ileri gelenlerle bir araya geldi. Sayın Arsul Sani, kendisini Meclis’teki makamında kabul etti ve sohbet etti. Görüşmenin içeriği hakkında radyomuza kısa bir bilgi veren Abdulhekim İdris, Arsul Sani’ye Uygur katliamı konusunda Endonezya parlamentosunun görüşünü sorduğunu söyledi. “Görüşmede Uygur katliamını ilk kez anlattıktan sonra Uygurların nelerle karşı karşıya olduğunu biliyor musunuz? Diye sordum. Tabii ki bir haberim var dedi. Dün ABD Büyükelçisinin Cakarta’daki iftar yemeğine katıldım. Uygurlar oradaydı. İngiliz diplomatlar beni ziyaret ettiğinde bile Uygurlar konuştu. Çin elçisi beni Uygur bölgesine davet etti. Ama teklifi reddettim. Çünkü oraya gittim ve Çin’in yalanlarına ortak olmadığımı söyledim.”
Abdulhekim İdris, Uygur Araştırmaları Merkezi tarafından hazırlanan Uygur Soykırımı raporunu Endonezya Parlamentosu Başkan Yardımcısına sundu. Bunlara ek olarak 10 ulusal parlamentonun Uygur katliamını tanıdığını, hiçbir Müslüman ülke parlamentosunun böyle bir kararı kabul etmediğini belirterek, Endonezya parlamentosunun böyle bir kararı değerlendirip tartışmasını istedi.
Şu anda Endonezya dahil hiçbir Müslüman ülke Uygurlara yönelik Çin soykırımını kınamadı. Uygur Müslümanları için Müslüman ülkelerin desteğini kazanmanın önemini vurguladı.
Abdulhekim İdris, Endonezya’nın 270 milyondan fazla nüfusa sahip başkenti Jakarta’daki faaliyetlerinin önemli olduğunu vurguladı. Özellikle Muhammediye Üniversitesi’nde düzenlenen Uygur insan hakları ve soykırımı konulu özel konferansın etkili ve tarihi bir konferans olduğunu söyledi.
Uygur Araştırmaları Merkezi bu kez Cakarta’nın yanı sıra Endonezya’nın 5 büyük kentindeki üniversitelerde öğretmen ve öğrencilere yönelik bilgilendirme toplantıları düzenlemek için bir program başlattı.
BENZER HABERLER