logo

trugen jacn

EKİM/2022 AYINDA DOĞU TÜRKİSTAN’DAKİ GELİŞMELER VE YAPILAN FAALİYETLER

Doğu Türkistan Cumhuriyeti - Vikipedi

UYGUR HABER VE ARAŞTIRMA MERKEZİ(UYHAM)

1- Çin işgalinin 73. Yılı  Tüm Dünyada  Çeşitli Etkinlikler ile Lanetlendi 

Çin’in, bağımsız ve özgür Doğu Türkistan Cumhuriyetini yıkarak  vahşi katliamlar  ile işgal ettiği gün olan 01 Ekim’de inin işgalin   73. yılı  Türkiye’de ve Doğu Türkistan Türklerinin yaşadığı dünyanın 4 kıt’a ve 28 ülkesinde çeşitli etkinlikler ve  protesto edilerek lanetlendi. Türkiye’de ise,  Doğu Türkistan ve Uygur Türklerince kurulan STK.lar tarafından İstanbul, Ankara  başta olmak üzere bir çok kentte ve  açıklaması ve protesto gösterisi düzenlendi. İstanbul’da Sarıyer’de bulunan Çin’in İstanbul Başkonsolosluğu önünde Çin aleyhine sloganlar eşliğinde devam eden gösteriye çok sayıda STK, siyasî parti temsilcisi ve bini aşkın Doğu Türkistanlı katıldı. Yapılan konuşmalarda Çin işgali kınandı  ve devam eden Çin baskı,zulmü ile işlediği insanlık dışı cinayetlerinin sona erdirmesi  talep edildi.

2- Çin’in Doğu Türkistan’da devasa Yeni Toplama Kampları İnşa Ediyor 

Çin komünist Yönetiminin işgalindeki Doğu Türkistan’da onbinlerce insan kapasiteli devasa Çin tipi toplama kampları  inşa ettiği  belirtildi.  Sosyal medyada paylaşılan, bilgi, haber, resim ve görüntüler  dünyanın önde gelen çeşitli ajanslar ve medya kuruluşlar ile ülkemizdeki  medya kuruluşlarınca da haber yapılarak  kamu oyuna duyuruldu.   Uygur Haber tarafından yayımlandı. Videoda, Doğu Türkistan’da Uygur Türkleri için inşa edilen devasa kamplar görüntülendi. Çinli yetkililer, ısrarla toplama kamplarının izolasyon merkezi olduğunu iddia etse de bu kampların toplama kampları olduğu açık ve net olarak belgelendi.

3- Çoğu  Türk-Arap ve Müslüman olan 19 ülke Çin’in Türk  soykırımını onayladı  

Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Konseyinin 6 Ekim’de düzenlenen 51. oturumunda, Doğu Türkistan’daki yaşanan soykırımın değerlendirilmesi ve insan hakları ihlallerine karşı durmak için özel toplantı yapılması talebi, yapılan oylamada reddedildi. Tasarı, 17 kabul oyuna karşı 19 ret ve 11 çekimser oyla reddedildi. Aralarında Bolivya, Küba, Gabon, Endonezya, Kazakistan, Pakistan, Katar, Birleşik Arap Emirlikleri ve Özbekistan’ın bulunduğu ülkeler ret oyu verirken aralarında Almanya, Fransa, Çekya, Finlandiya, Polonya, Güney Kore, ABD ve İngiltere’nin olduğu ülkeler tasarının lehinde oy kullandı.

Yaşanan  bu üzücü  aynı zamanda Müslüman ve  Türk ülkeleri için yüz kızartıcı ve utanç verici bu olay, Dünya Uygur Kurultayı başta olmak üzere Türkiye ve diğer Ülkelerdeki Doğu Türkistan Kuruluşlarınca   tepki gösterilerek kınandı.

4- Xi Jinping’in Çin Komünist Partisi 20. Kurultayı’nda yaptığı konuşmada ‘Güvenlik ve Doğu Türkistan’ vurgusu yaptı.

ÇKP’nin 20. Kurultayı 16 Ekim 2022 tarihi itibariyle Çin’in  başkenti Pekin’de  yapıldı.  ÇKP Lideri Xi’nin Kurultayın açılış konuşmasında güvenlik vurgusu  yapması dikkat çekti.

ÇKP Despotu Xi’nin  uzun konuşmasında   50 kez güvenlik vurgusu yapması dikkat çekici bulundu.  Çin Kurtuluş Ordusu’nun stratejik caydırıcılığının artması gerektiğini söyleyen Jinping Doğu Türkistan ve Hong Kong’daki protestolara göz açtırılmaması gerektiğini ifade etti. Jinping’in demecinin ardından ülke genelinde totalitarizmin ve Doğu Türkistan’da yaşanan baskıların artacağı endişesi hâkim olmaya başladı.

Çin Lideri Xİ Jinping 3  saat süren konuşmasının ana başlıkları şöyle ;

  • Yurtiçinde ve yurtdışında;  Çin Halk Kurutuluş Ordusunda, ekonomide ve tüm alanlarda güvenlik güçlendirilmelidir.
  • Uluslararası konjonktürde, özellikle dış tehlike, sınırlama, abluka ve baskının arttığı hızlı değişikliklerle karşı karşıya kaldık. Ulusal çıkarlarımızı ve iç politikamızı öncelik haline getirmeye devam ettireceğiz.
  • Stratejik odaklanmayı sürdüreceğiz, mücadele ruhunu ileriye taşıyacağız.
  • Çin ve ÇKP’nin onurunu ve temel çıkarlarını her şeyden üstün tutacağız.

4-  Çin Toplama Kampı Tanıkları Norveç Parlamentosunda Çin Zulmünü Anlattı 

Norveç Parlamentosunda 18 Ekim 2022 tarihinde gerçekleşen tanıklık  etme özel oturumunda Doğu Türkistan’daki toplama kamplarından sağ kurtarılan tanıklardan Gülbahar Hatipaci, Kalbinur Siddik, Ömer Bekali, Sayragül Savutbay  ile bağımsız Uygur Mahkemesinin Baş Yargıcı  Avukat Prof.Dr.  Sir Geoffrey Nice ile Araştırmacı Dr. Adrian Zenz; kampların durumunu ve Doğu Türkistanlılara yapılan soykırımı anlattı.

Parlamento önünde ise yüzlerce Uygur Türk’ü Çin’in tutuklayarak gizlice hapsettiği veya katlettiği (kaybolan) aile ve  akrabalarının resimleri ve Doğu Türkistan’daki insan hakları ihlallerini anlatan pankartları tutarak Çin’in Uygur soykırımına karşı gösteri düzenledi. Gösteri 17 – 18 Ekim’de iki gün devam etti. Anlatılanların ardından ise Uygur Türklerine yapılan zulmü soykırım olarak tanıyan 10 ülkeye Norveç’in de dahil olması bekleniyor.

5- Kanada, Uygur Türklerine sığınma hakkı verilmesi Yasa  teklifini kabul etti.

Kanada Parlamentosu  Kanadalı Müslüman Parlamenterlerin  hazırlayarak sunduğu yasa tasarısı 25 Ekim’de  258  oy  çokluğu ile kabul etti. Yasa gereğince  Çin’in baskı ve zulümlerinden dolayı ülkelerinden kaçan ve dünyanın bir çok ülkesinde zor durumda olan Uygurların bu ülkeye göçmen olarak kabul edilmesi bekleniyor.

Uygurlara sığınma hakkı ve Kanada parlamentosu avam kamarası Göçmenlik Komitesi tarafından yakın tarihte yayımlanan bir raporu desteklemek adına Muhafazakâr Parti Milletvekili Garnett Genuis tarafından öne sürülen tasarı, tüm Kanada muhalefet milletvekilleri tarafından desteklendi. Ancak Başbakan Justin Trudeau’nun kabinesi oy kullanma hakkından vazgeçti. Geçmişte de Justin Trudeau’nun kabinesi Kanada Avam Kamarası’nın ilk kez Doğu Türkistan’da işlenen suçları “soykırım” olarak tanıdığı Şubat 2021’de de çekimser kalmıştı.

6- Türkiye dahil 19 Ülke Çin’e “Uygurlara Zulmü Durdur’ Çağrısında bulundu.

Türkiye’nin de içinde bulunduğu 19 ülke Çin’e, Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Yüksek Komiserliğince düzenlenen bir oturumda  Uygur Türklerinin haklarının korunması çağrısında bulundu.

Türkiye’nin Birleşmiş Milletler Daimî Temsilcisi Feridun Sinirlioğlu BM Genel Merkezi’nde düzenlenen toplantıda şöyle konuştu :  “  Türkiye olarak ; Uygur bölgesinde yaşayan  Uygurlar başta  diğer Müslüman Türk  azınlıklarına yönelik sistematik insan hakları ihlallerine kayıtsız kalamayız. Çin’i, BM Yüksek Komiserliğinin raporundaki tavsiyeleri uygulamaya teşvik etmek, hepimizin ortak sorumluluğu. Tarih, ülkeleri ekonomilerinin büyüklüğüne veya küresel hedeflerine göre yargılamayacak. Tarih, ülkeleri toplumdaki en savunmasız insanlara nasıl davrandığına göre yargılayacak.” dedi.

7- Çin’in Doğu Türkistan’daki “Karantina” Zulmü  devam ediyor.

Çin  Lideri Xi’nin  bölgede  ‘Sıfır Kovid’ uygulaması talimatı  kapsamında yürütülen ‘Açlık Soykırımı’nın şartları giderek ağırlaşmaya devam ediyor.  Çin işgal yönetiminin ülke genelinde Ağustos ayından beri  Uygurları ailece evlerine  hapsetme, kapıları  dışarıdan zincirleyerek veya kaynakla kapatma acımasız  zulmü devam etti.  Evlerinde hapiste tutulan  ve aç  ve susuz bırakılan, hasta olanların kendi başlarına  terk edilen açlık ve susuzluktan dolayı açlığa mahkum ederek soykırım cinayetlerini sürdürüyor.  Uygur Türkleri zor şartlar altında hayatta kalmaya çalışıyor. Evden çıktıkları takdirde hapis cezası ile karşı karşıya kalma ihtimalleri olan Uygur Türkleri “Açlıktan ölmektense hapis yatalım daha iyi.” feryadında bulundu. Yürütülen ‘Açlık Soykırımı’ politikasında aralarında bebek ve yaşlılarında da bulunduğu onlarca kişinin toplu şekilde öldükleri cesetlerinin ise ailelerine verilmeden gizlice gömüldükleri belirtiliyor.

Kaynak : Millidevletgazetesi.net’ten yararlanılarak hazırlanmıştır. 

Share
5976 Kez Görüntülendi.