Son Dakika
Dünya Uygur Kurultayı’nın Tarihçesi
İlk Doğu Türkistan Kurultayı 01-5 Eylul 1955 tarihleri arasında merhum Liderlerimiz Mehmet Emin Buğra ve İsa Yusuf Alptekin’lerin girişimleri ile o zaman Doğu Türkistanlıların en kalabalık olarak Suudi Arabistan’ın Taif Şehrinde yapıldı.5 gün süren bu toplantı,muhacerette yapılan ilk kurultay olarak tarihe geçmiş olup,ilk kez diasporadaki Doğu Türkistan davası demokratik,çoğulcu usuller kullanılarak meşru bir zemine kocuşturulmuştur.
ikinci Kurultayı ise, 1990’lı yıllarda Sovyetlerin tarihe karışması ve bağımsız yeni Türk Devletlerinin ortaya çıkması ile o zamanki dünyadaki genel dengelerin ve durumun Doğu Türkistan davası açısından uygun ve elverişli olduğu kanaatine varıldı. Doğu Türkistan Vakfı’nin o zamanki Genel Başkanı E.General Mehmet Rıza Bekin ve Suudi Arabistan’da yaşayan Doğu Türkistanlılardan merhum Abdulgafur Emin Kaşgarı,merhum Abdussettar Mevlevi Türkistanı, Sayın Emin Abdulgafur Kaşgari Türkistanı ve Sayın Rahmetullah Ahmet Türkistanı önderliğinde bu ülke’de yaşayan Uygur Tüklerinin ortak fikir,inançları ve onların maddi ve manevi katkı ve yardımları ile 10- 12 Aralık 1992 tarihleri arasında İstanbul’da İstanbul Üniversitesi Merkez Kampüsündeki Cemil Bilsel Kongre Merkezi’nde görkemli bir törenle açıldı. Bu kurultay’a dünyanın 13 çeşitli ülkesinden gelen 70 civarındaki Doğu Türkistanlı delege katılıdı. Mehmet Rıza Bekin’in başkanlığında ve Liderimiz İsa Yusuf Alptekin’in de katılımı ve huzurunda gerçekleştirilen bu kurultayın sonunda yapılan seçimlerde Avustralya’dan Ahmet İgemberdi Genel Başkan ve Türkiye’den Mehmet Emin Hazret de Genel sekreter olarak seçildiler.
Kurultay Almanya’da
1990’lı yılların sonunda Türkiye’deki siyasi durum ve özellikle Mesut Yılmaz’ın başbakanlığı döneminde çıkarılan 36.sayılı başbakanlık genelgesinden sonra Merkezi İstanbul’da olan bu kurultay Ekim 1999 tarihinde Almanya’nın Münih kentine nakledilmiş ve Enver Can Genel Başkana olarak seçilmişti.
Doğu Türkistan Kurultayı daha sonra yine Almanya merkezli Dünya Uygur Gençleri Kurultayı ile 2004 yılında birleşerek adını Dünya Uygur Kurultayı olarak değiştirdi ve ilk Genel Başkan olarak sayın Erkin Alptekin getirildi.
2006’de Almanya’da yapılan Genel Kurul’da Çin hapishanesinden kurtularak ABD.’ye yerleşen Sayın Rabia Kadir Genel Başkan olarak seçildi.Kurultayın Almanya’ya taşınmasından sonra Doğu Türkistan meselesi ABD. Japonya,ve AB.ülkelerinde tanınmaya ve Uygur Türklerinin sorunu ulusal ve uluslararası arena’da tanınmaya ve gündeme gelmeye başladı.Doğu Türkistan davası uluslara arası bir sorun haline gelmeye başladı
DÜNYA UYGUR KURULTAYI 6. OLAĞANÜSTÜ KURULTAYI
Dünya Uygur Kurultayı’nin 6.genel Kurulu 10-12 Kasım 2017 tarihleri arasında aynı zamanda Dünya Uygur Kurultayı’nın de merkezi olan Almanya’nın Münih kentinde Cristal Hotel Schwanhalerstr.No.36 80336 München Almanya adresinde toplandı.
Genel Kurula 19 ülkeden toplam 106 (davet edilen 120 )kişi katıldı.Bunun dışında misafir-katılımcılar da vardı.Görevlendirilen güvenlik Firması elemanları kimlik ve güvenlik kontrolü yaparak katılımcıları salona aldılar.
Saat 10,oo’da genel Kurul Doğu Türkistan Milli ve Almanya devlet marşı’nın okunması ve DUK Başkanı Rabia Kadir Hanım’ın görüntülü mesaji ile açıldı. Rabia Kadir mesajinda DUK.genel başkanı olarak yaptığı çalışmalardan özetler sunarak şöyle dedi; ” Çok çalıştık ve elimizden geleni yaptık.Ancak maalesef halkımızın başındaki ağır baskı ve zulmü az da olsa azaltmadık ve vatanımızı de Çin esaretinden esaretten kurtaramadık.Ama.çalışma ve mücadele azmimizi her zaman azimle sürdüreceğiz. “dedi ve Kurultay’ın birlikte ve uyumlu çalışabilecek kadrolar tarafından yönetilmesinin önemine vurgu yaptı ve birlik ve beraberlik mesajları verdi.
Genel Kurula katılan Onur konukları şunlardı ;
1. Margarite Bause Alman Parlamenter
2. Helga Tropel Avrupa Parlamentosu Üyesi –Belçika
3. Bernd Posset AP,eski üyesi ve Pan-Avrupa Hareketi Başkanı Almanya
4. Norman Baker İngiltere eski İç İşleri Bakanı
5. Laura Harth İtalya Antışiddet Radikal Partisi Milletvekili ve BM.de Temsilci
6. Luisia Greve NED.eski Başkan Yrd.cısı ABD.
7. Leah Larson Rabin NED –Asya işleri sorumlusu ABD.
8. Marino Bosdaçhin UNPO Örgütü Genel Sekreteri İtalya
9. Henno Schedler Tehdit Altındaki Halkları Koruma Örgütü Temsilcisi Almanya
10. Şentürk Doğruyol Avrupa Türk Federasyonu Başkanı
11. Thubten Wangchen Sürgündeki Tibat Parlamentosu Üyesi İspanya
12. Patrik Mayer Usya işleri uzmanı İsviçre
13. Enver Can Doğu Türkistan Milli Kurultayı sabık Başkanı
Açılış konuşmasından sonra onur konukları söz aldı ve doğu Türkistan’daki güncel durum hakkında görüşlerini açıkladılar.
Öğleden sonraki çalışmalara Genel Kurulu yönetecek Divan Başkanı ve Heyetinin seçimi ile başlandı.Divan heyeti şu kişilerden teşkil ediyordu.
1. Erkin Emet (Türkiye)
2. Dr. Nuri Türkel (ABD.)
3. Ruşen Abbas (ABD)
4. Rukiye Turduş (Kanada)
5. Ümt Hamit (Almanya)
6. Ruzi Muhammed Abdulbakiev(Kırgizistan)
Genel kurul çalışmalarına faaliyet raporlarının okunması ile devam edildi.Çalışma raporu Genel Sekreteri Dolkuun İsa tarafınden sunuldu. Dolkun İsa “şimdiye kadar yaptığımız çalışmalar ile Uygurları tanıtmaya muvaffak olduk. Şimdi ise tanıtım merhalesini geçtik. Doğu Türkistan’daki baskı ve zulümler hakkında bilgiler vee kanıtlar sunma aşamasına geldik.Ancak,bütün bu çalışmalarımız asla yeterli değildir.Daha çok çalışmamız gerekir.”dedi.
Daha sonra DUK Başkan Yrd.cıları Ömer Kanat ile Perhat Muhammed de söz alarak DUK’un çalışmaları hakkında bilgiler sundular. Tayland’a iltica eden Uygurlar ile Mısır’ın tutukladığı Uygur öğrencilerin meseleleri hakkında geniş bilgi verdiler.
Daha sonra Tüzük değişikliği teklifi oya sunuldu ve oy birliği ile kabul edildi. TüzüK’e yeni yapılan ilave ile ” Dünya Uygur Kurultayı’nın nihai hedefinin Doğu Türkistan halkının temel insan haklarını elde etmek ve Doğu Türkistanlıların selfdeterminasyon ( kendi kaderini kendilerinin belirleme hakkını elde etmek için çalışır.” maddesi eklendi ve bu değişiklik alkışlarla kabul edildi.
Daha sonra Dünya Uygur Kuruultayı Başkanı Rabia Kadir Hanım’in Dünya Uygur Kurultayı’nın Ali Rehberi olarak kabul edilmesi önerisi Kurultay başkan yardımcısı Ömer Kanat tarafından teklif edildi. Bu teklif oya sunuldu ve oy birliği ile kabul edildi.
11 Kasım 2017 (genel Kurulun 2. Günü) Kurultay Organlarının belirlenmesi için seçim yapıldı. 6 kişiden oluşan Divan Heyetinin Seçim ve Sandık Kurulu olarak görevlerine devam etmesi oy birliği ile kabul edildi. Seçimlerde demokratik usuller, hür irade ve serbestlik kuralları tam olarak uygulandı . Adaylara kendilerini delegelere tanıtmaları için söz verildi. Seçimlerde yazılı oy pusulası kullanıldı ve gizli oy ve açık tasnif kullarıldı.Oy pusulalarının tesbitinden sonra Dünya Uygur Kurultayı’nın yönetim kadrosu belirlenerek Seçim ve Sandık Kurulu Başkanı tarafından açıklandı.
Dünya Uygur Kurultayı’nın Yeni Seçilen Yönetim Kadrosu Şöyle ;
DUK Ali Rehberi(Önderi) : Rabia Kadir
DUK. Danışma(Aksakallar) Kurulu Üyeleri
DUK. Genel Baskan Yardımcıları :
1- Doç. Dr. Erkin Ekrem (Türkiye) 2- Perhat Muhammet (Almanya)
DUK Yürütme Kurulu Başkanı: Ömer Kanat(ABD.)
Yürütme Kurulu Başkan Yardımcıları:
DUK. Baş Denetçisi : Abdulhakim İdris (ABD)
DUK. Denetçi Yardımcıları:
DUK. Sözcüsü: Dilşat Reşit (İsveç)
DUK . Sekreteri: Doç. Dr. Erkin Emet (Türkiye)
DUK. Yürütme Kurulu Başkanlığına Bağlı Birimler
DUK.Temsilcilikleri
DUK”nın 6. Genel Kurulu’na Katılan Ülkeler ve Delegeler
Uygur Haber ve Araştırma Merkezi ; Dünya Uygur Kurultayı’nın yeni seçilen yönetivilerini tebrik eder,Doğu Türkistan Kurtuluş mücadelesi için yapacakları çalışmalarda başarılar diler. (UYHAM)
Etiketler: Dünya » Eğitim » Genel » Görüş Yorum » Gündem » Haber » Kültür Sanat » Röportajlar » SiyasetBENZER HABERLER