logo

trugen jacn

UYGUR KURULTAYI: UYGUR ÖRGÜTLERİ,ÇİN’İN BM. İNSAN HAKLARI KONSEYİ ÜYELİĞİNE KARŞI

Almanya merkezli Dünya Uygur Kurultayı 7 Ekim 2020 tarihinde bir açıklama yaparak Diasporadada faaliyet gösteren 70 Doğu Türkistan ve Uygur Sivil Toplum Kuruluşlarının Çin’in BM.İnsan Hakları Yüksek Konseyine üye olarak seçilmesine karşı olduğunu açıkladı. Dünya Uygur Kurultayının BM.üyesi ülkelere Çin’in seçilmesi için oy vermemeleri için çağrıda bulunulduğu de açıklandı.

UYGUR HABER VE ARAŞTIRMA MERKEZİ (UYHAM)

Dünya Uygur Kongresi (WUC) ve Uygur İnsan Hakları Projesi (UHRP), 18 ülkeden 68 Uygur örgütü ile birlikte, BM Üye Devletlerini, süregelen ve sistematik insanlığı göz önüne alındığında, Çin’in yenilenen İnsan Hakları Konseyi üyeliğine karşı oy vermeye çağırıyoruz. Uygurları hedef alan hak ihlalleri.

13 Ekim tarihinde th , BM Genel Kurulu edecektir seçerler Pakistan, Suudi Arabistan, Nepal ile Asya-Pasifik Devletlerinin grubunda dört sandalye de dahil olmak üzere, Ocak 2021 ayından itibaren üç yıl süreyle görev yapacak 15 yeni Konsey üyelerini, ve Özbekistan’ın hepsi bu koltuklar için yarışıyor.

“Çin’i İnsan Hakları Konseyi’ne atamak, Birleşmiş Milletler’in savunduğu temel değerleri baltalıyor. Devletleri Konsey’e seçerken, insan hakları kayıtları dikkate alınmalıdır. Çin sadece insan hakları kavramını zayıflatmakla kalmıyor, aynı zamanda korkunç insan hakları siciline ilişkin herhangi bir tartışmayı susturmak için BM’deki etkisini de kullanıyor ” dedi Dünya Uygur Kongre Başkanı Dolkun İsa.

Uygur İnsan Hakları Projesi İcra Direktörü Ömer Kanat, “Şu anda Uygurlara karşı soykırım yürüten hükümet olan Çin’i, dünyanın dört bir yanındaki insan haklarının korunmasını denetlemekten sorumlu BM organına seçme olasılığının arkasındaki sapkın mantığı anlamak zor” dedi.

Sivil toplumdan gelen kasvetli değerlendirmelere göre , Çin hükümeti son yıllarda Konseyin çalışmalarına olumlu katkıda bulunmak için çok az şey yaptı. Dahası, BM’deki Çin misyonu, devletin egemenliğinin ve müdahale etmemesinin misyonunun merkezinde olması gerektiğini savunarak iyi işleyen bir insan hakları sistemini önemli ölçüde zayıflatmak için adımlar attı . Çin’in yakın zamanda önerdiği kararlar , insan haklarının evrenselliğini ve bölünmezliğini zayıflatıyor ve BM insan hakları mekanizmalarının etkinliğine yönelik bir tehdit oluşturuyor.

Bu pozisyonlar uluslararası insan hakları standartlarına aykırıdır ve Konsey üyeliği için belirlenen standartlara açık bir muhalefettir. BM devletler “Konseyi’ne seçilen üyeler insan haklarının geliştirilmesi ve korunması en yüksek standartları yüksek tutmaya eder” ve “tamamen Konseyi ile işbirliği yapacaktır.”

Benzer şekilde, İnsan Hakları Yüksek Komiserliği , geniş üyeliğin “Konseye tüm ülkelerdeki insan hakları ihlalleri hakkında konuşurken Konseye meşruiyet verdiğini” belirtir .

Çin hükümeti, kendi ülkesindeki insan hakları soruşturmalarını ısrarla engelliyor ve resmi ziyaretler için en az 17 BM uzmanının veya Çalışma Grubunun bekleyen taleplerini ve hatırlatıcılarını yanıtlayamadı. Bu, bazıları yaklaşık 20 yıl öncesine dayanan kültürel haklar, toplanma, zorla kaybetmeler, ifade, mahremiyet ve terörle mücadele soruşturmalarını içerir .

Çin hükümeti   , Pekin’de gözaltına alındıktan sonra BM eğitim toplantısı için Cenevre’ye gitmeye çalışırken iki ay gözaltında tutulduktan sonra ölen  insan hakları aktivisti Cao Shunli de dahil olmak üzere BM’ye dava  açmaya çalışan  mağdurları sindiriyor . Hiç soruşturma  yapılmadı.

Çin hükümeti aynı zamanda gücünü ve etkisini BM’deki sivil toplumun sesini dışlamak veya sınırlamak için kullandı ve birçok kez Uygur örgütlerinden gelen raporları gizlemeleri veya bastırmaları için BM personeline baskı uyguladı .

2017 ve 2018’de, WUC Başkanı Dolkun İsa, Forum’u denetlemekten sorumlu ofis başkanı Wu Hongbo’nun müdahalesi sonucunda BM Yerli Sorunları Daimi Forumu’ndan haksız yere ihraç edildi. Wu daha sonra bir röportajda Çin hükümetinin çıkarına hareket ettiğini ve gücünü Bay Isa’yı çıkarmak için kullandığını itiraf etti – bu , yetkililerin görevlerini yerine getirirken tarafsız kalmalarını gerektiren BM Şartı’nın bir ihlali .

BM insan hakları uzmanları, kitlesel mektuplar , keyfi gözaltılar ,   ifadeyi aşırılık veya terörizmle karıştırmak amacıyla yasaklayıcı yasalar , Uygur kültürünü ve dil haklarını zayıflatmak için tasarlanmış politikalar dahil olmak üzere son yıllarda Çin’in insan hakları siciline şiddetli eleştiriler  yaptılar  . Kitle gözetimi ve Uygur biyometrisinin yasadışı olarak toplanması.

Bu hafta Salı günü, Üçüncü Komitesi’nde görülmemiş 39 BM üyesi devletler teslim deyimi Uygurların karşı Çin’in politikaları büyük oranda inceleme sinyalizasyon, Doğu Türkistan’daki durum hakkında derin kaygılarını dile Alman heyeti tarafından yönetilen,. Açıklama , Temmuz 2019’da BM İnsan Hakları Konseyi’ndeki 25 devletin konuya daha fazla dikkat edilmesi çağrısında bulunan ortak bir mektubunun yanı sıra Ekim 2019’da BM Üçüncü Komitesinde yapılan ortak bir bildirinin ardından geldi.

Konseyin, devletleri eleştirel diyalog ve değişim için bir araya getirme konusundaki eşsiz becerisinin önemini kabul etsek de, güvenilir bir yapı olarak kalması için soykırım yapan üyelere tahammül edemez. 

Share
484 Kez Görüntülendi.