logo

trugen jacn

YENİ UYGUR RAPORU: ÇİN,KAMPLARI KAPATSA DA UYGURLARIN KÖLE/İŞÇİLİĞİNİ SÜRDÜRECEK !

Çin resmen katliam yapıyor! Uygur Türkleri tarihten siliniyor

UYGUR HABER VE ARAŞTIRMA MERKEZİ(UYHAM)

Dr. Adrian Zenz,  son yeni raporunda  Uygurların Köle/İşçi olarak zorla  çalıştırma sürecini detaylandırdığını  belirterek  şunları ifade etti :”2019  yılının ortalarında  Çin’in Uygurları zorla  Köle/İşçi çalıştırma sistemini açığa vuran ilk raporumu yayınladım. Ancak daha çok  merkezi Çin’e  Uygurların zorla işçi  olarak göç ettirilmesi  politikalarına odaklandığım için kamplardaki zorla çalıştırma sistemi araştıramadım. Bu nedenle  Toplama kampları  sistemini yeni kanıtlarla yeniden analiz ederek raporlaştırdım.

Uygurların Köle/İşçiliği Mao’nun  “Emekle Dönüştürme”Uygulamasının Devamıdır

Adrian Zenz yeni  raporunda, Uygurların Köle/İşçi olarak  zorunlu çalıştırma   uygulaması ile Toplama kamplar sisteminin Çin Komünist Partisi’nin kurucusu ve ÇHC.nin ilk Devlet Başkanı  Mao Zedong tarafından oluşturulan ve uygulanan “emek yoluyla dönüşüm” şeklindeki “eğitim” sisteminin yenilenmiş bir versiyonu   olduğunu belirtti .

Çin'in “Uygur Soykırımı” Fotoğraflarla Belgelendi

Dr. Adrian Zenz’in Yeni Uygur raporunun ana başlıklar halinde  şöyle ;

  • Uygurların Zorunlu çalıştırma sisteminde mahkumların  gizlice tutuklanarak/kaçırılarak zorunlu çalışma kamplarında ağır çalışmaya maruz bırakılmaktadır. Bu durum ise, sistemde rehabilitasyon ve emeğin verimsiz olduğu iddialarına yol açmıştır. Ancak Çin hükümeti,  yeni sistemde yeniden eğitim(Toplama Kampları) ile zorla çalıştırmayı bir birinden  ayırarak Uygurlar için işgücü değişimi sisteminde  sözde reform yapmıştır.
  • Uygulanan bu sistem kapsamında kamplarda hapsedilen Uygurlar öncelikle çok baskıcı ve sert bir yöntem ile  yeniden eğitime tabi tutuldu. Burada yeniden yapılanma ana odak noktası idi. Bu aşamanın tamamlanmasının ardından performanslarının iyi olduğu değerlendirilen  Çin yönetimi , tutukluları  kampların içinde veya yakınında kurulan işletme ve  Fabrikalarda polis gözetiminde yarım gün çalıştırıldı.  Daha sonra ise,  bu tutsaklar kamptan alındılar ve  fabrikalarda tam zamanlı  Köle/İşçi  haline  dönüştürüldüler.
  • Mesleki Beceri Eğitim Merkezi’ adı altında kamplarda tutulan  Uygurların  zorunlu çalıştırma sisteminin, ‘işgücü dönüştürme sisteminin gelişmiş  bir versiyonudur. Kampların içinde ve çevresinde kurulan fabrikaların çoğunlukla  Çinlilere ait özel mülkiyetli olup tamamen   etnik Çinlilerce  bağımsız olarak işletilmektedir. Ayrıca, bu işletmelerdeki  verimliliğinin devlete ait fabrikalardan ve/veya eski işçi dönüştürme kamplarından çok daha yüksek olduğu belirtilmektedir.
  •  Çin yönetimi bu yeni sistem ile Uygurların emeklerinin  Sömürülmesini daha kolay ve pratik hale getirmiştir ve bu yeni sistemin   uzun vadeli olarak belirlendiği  öngörülmektedir.
  • Buna göre Çin yönetimi Toplama Kamplarını kapatmış olsa da tutuklu Uygurlar etnik Çinlilere ait bu  özel şirketlerde  ve Fabrikalarda Köle/İşçi olarak   çalışmaya devam edecekler.
  • Toplama kamplarındaki 18 ile 60 yaş arasındaki tüm kadınlar, mahkûmların gece ve gündüz vardiyalarında çalıştığı çok katlı hazır giyim fabrikalarında çalıştırılmaktadır. Fabrikalarda klima yetersizliğinden dolayı   solunum hastalıkları ve boğulma vakaları yaşanmaktadır.
  • Toplama Kampının  Kadın Tanığı  tuvalete gitme saatlerinin sabit olması nedeniyle su içmelerinin ve diğer ihtiyaçlarının  de kısıtlandığını söylemektedir.
  • Sözde ” Mesleki eğitim Merkezleri(Toplama Kampları) ile  zorla çalıştırma fabrikaları yavaş yavaş standartlaştırılmaktadır. Buna karşılık Uygur bölgesinde Toplama  kampları  yaygınlaştırılmakta ve yeni kamplar inşa edilmektedir.
  • Çin yönetimi özellikle Uygurların yoğun olarak yaşadıkları  Tarım bölgesinde yeniden kurdukları bu kamplara   “Yeni Güney Sincan Mesleki Eğitim Merkezi  Modeli”  adını vermiştir.
  • Kazakistan sınırındaki Gulca kentine bağlı Tikes İlçesi  Kamu Güvenliği Bürosunun  geçtiğimiz yıllarda sızdırılan “Sincan Polis Belgeleri’nde açıklanan bir talimatına  göre  Toplama  Kamplarında  Sözde “Mesleki Eğitim ”  için bazı gereklilikleri ortaya koymaktadır. Buna göre özel Çin Şirketlerinin  ilgisini çekmek  ve Uygurları Köle/İşçi olarak kiralamak isteyenler için  “kampta bir mesleki eğitim tesisinin olması gerektiğinden bahsetmektedir.
  • Ulaşılan diğer bir başka belgede ise,  Toplama kampları içerisinde  ve çevresinde  Üretim Tesisi, işletme veya Fabrika kurmak isteyen  merkezi Çin merkezli Firmalara çeşitli teşvikler ve  devlet yardımı  verileceği belirtildi.
  • Yine Tikes İlçesi Kamu Güvenliği Bürosunun, sızdırılan Polis Belgelerine  göre  2018 yılında kamp çalışmalarındaki “eksiklikleri” gidermek amacıyla “Yerel Mesleki yeniden eğitim merkezleri”  için yeni bir “çalışma yöntemi ve   önlemler” konusunda  yeni bir talimat yayınlandığı ortaya çıktı.
  • Çin tipi Toplama  kamplarından serbest bırakılan Uygur tutuklular  etnik Çin Şirketlerine ait işletme ve  Fabrikalarda Köle/İşçi olarak  tam zamanlı olarak çalıştırılıyor. Onların  serbestçe hareket etmelerine ve başka işler  iş bulmalarına izin verilmiyor.
  • Toplama kampında tutulanların bazılarının evlerine dönmelerine izin verilse bile evlerinde  polis gözetimi ve kontrolünden  nezaret altında tutuluyor.
  • Toplama Kamplarında tutulan Uygurlara yönelik olarak 2 kısma   ayrıldığı iddia edilen  ” Toplama kampları” ve  “Hazır İşgücü/Zorla Çalıştırma” uygulaması  onları daha ağır işçiler olarak çalıştırılması ve Toplama Kamplarındaki şartların daha ağırlaştırılması  anlamına gelmektedir.
  • Çin işgal yönetiminin bütün bu sözde  “Yeni Uygulamaların” temel amacı  Uygurlara şok etkisi  yapma etkisine sahiptir ve etnik asimilasyon ve dönüştürmek  için sürdürülebilir bir platform oluşturmaktır.
  • Bütün bunlar  ÇKP yönetiminin Uygurları Çin Komünist Partisi önderliğinde ana akım topluma/Etnik Han Çinli Toplumuna  dahil ve entegre edilmesini bir an önce gerçekleştirmek olduğu açıktır.

Çin ve  Uygur bölgesindeki  Çin/Nazi Toplama Kampları Uzmanı Dr. Adrian Zenz’in  hazırladığı bu yeni Uygur  raporu, iki yılda bir yayımlanan prestijli bilimsel  bir dergi  olan The China Journal’da yayınlanmış olup, büyük ilgi görmüş bulunuyor.

Share
786 Kez Görüntülendi.