logo

trugen jacn

” KAÇIŞ YOK”, ÇİN’İN UYGUR ZULMÜ VE İNSANLIK SUÇLARININ YÜREK BURKAN BİR HİKAYESİ

ABD’de yaşayan Doğu Türkistanlı Uygur aktivist ve aynı zamanda  ABD.yönetimine bağlı Uluslararası Dini Özgürlükler Komitesi Başkanı Dr.Nuri Türkel’in İngilizce olarak kaleme aldığı ve geçtiğimiz aylarda ABD’de     The Escape = Kaçış Yok adlı  kitabı geçtiğimiz aylarda ABD’de yayınlandı.  Çin tipi Nazi/Toplama Kampları tanık ve mağdurlarının dramatik ifadelerinin de yer aldığı belgesel nitelikteki  bu kitap,  işgalci Çin’in  Doğu Türkistan’da yaşayan Uygurlar başta Müslüman Türk topluluklarına yönelik  baskı zulüm, insanlık suçları, etnik soykırım cinayetleri ile diğer acımasız vahşetlerinin  yürek burkan bir anlatımı olarak öne çıkıyor. İngiltere merkezli ve Arap dünyasına  yönelik yayın yapan Al-Arabiye  yayın gurubunun  Kitap Kulübü tarafından yapılan bu kitabın  tanıtımında yazar’in biyografisi ile birlikte Çin Komünist Partisi’nin işgalindeki Doğu Türkistan’da  işlediği ağır insan hakları ihlalleri ve  etnik  soykırım suçlarını  gözler öne seriyor.Kitabın yazarı kitabında ayrıca.Doğu Türkistan’daki ÇKP Soykırımının    tanınması için dünyaya duygusal bir çağrıda de bulunuyor.
Kaçış Yok: Çin'in Uygurlara Karşı Soykırımının Gerçek Hikayesi
UYGUR HABER VE ARAŞTIRMA MERKEZİ(UYHAM)
”  Dr.Nuri Türkel’in yazdığı   belgesel niteliğindeki The Escape= Kaçış Yok  kitabı  Çin’in  işgalindeki Uygur bölgesinide yaşayan Müslüman Türk azınlığa  karşı sistematik zulmünün şok edici ve heyecan verici bir açıklaması ve soykırımın açık ve net belgesidir.”                                                                                                                             
William Collins

 

Nasıl ölmek istedi? İdam mangası mı, öldürücü iğne mi,  yoksa asılarak öldürülmek  mi?

Çin Nazi Kampı mağduru Mihrigül Tursun’a  hapsedildiği Toplama Kampında idam mahkumlarının kıyafeti olan renginde turuncu renginde  bir üniforma verildi ve bir ay içinde idam edileceği söylendi. Mihrugül Tursun idam edilme yöntemini dikkatli bir şekilde seçmeliydi,  çünkü  önü öldürmek için kullanılacak her mermi anne babasına  en azından  100 dolara mal olacaktı.

Kamptan sağ kurtulan Mihrigül Tursun’un tanıklığı, elli iki yıl önce bir Çin’deki  Kültür Devrimi(1966-1976 yılları arası) annesinin tutulduğu bir çalışma kampında uğursuz bir şekilde dünyaya gelen ve farkında olmadan hayatının gidişatını belirleyen Uygur-Amerikalı avukat Nury Türkel’in otobiyografisine işlenmiş birçok üzücü hikayeden sadece biri. Onun bu çarpıcı ve dramatik  hayatı  onun  ünlü Time Dergisinin  seçtiği  dünyada  en etkili 100  kişiden  biri olmasını sağlayacaktı.

” Dr. Türkel,  uygar dünyanın yeni Devlet Adamlarına   ” Nazi Almanyası’nın Yahudi Soykırım  “Holokost’tan bu yana en büyük toplu hapsedilme şeklinin Çin yönetimi tarafından ülkesi Uygur bölgesindedir.” olarak  tanımladığı  21. yüzyıldaki  bu insanlık dramını   anlamlandırması için dünyaya meydan okuyor ve  kayıtsız ve ciddi bir şekilde  Çin’in hesap verebilirlik eksikliğinin dünya sahnesinde kontrolsüz kalacağı bir gelecek konusunda uyarıyor”

The Escape= Kaçış Yok Kitabı Çin’in Uygurlara Karşı  karşı uyguladığı korkunç Soykırımının Gerçek Hikayesi

Annesinin  ilk çocuğu olan kitabın  yazarına daha beş aylık hamile  iken,  19 yaşında Çalışma Kampına nasıl kapatıldığının  hikayesidir. Ayrıca,  yazar annesinin “Devrimkarşı-Ayrılıkçı” suçlaması ile   ceza olarak gönderildiği  çalışma kampındaki ilk andan itibaren işkenceli  hayatının  izini sürüyor.

 5 Ay Boyunca Şafakta  ÇKP’nin Kızıl Bayrağını Göndere Çekmek -Mao’yu Öven Şarkılar  Söylerdik

Annesinin çalışma kampındaki hikayesini şöyle anlatıyor : ” Senin Doğumundan sonraki beş ay boyunca her gün şafakla birlikte ayağa kalkmak ve Mao’yu öven Kızıl Şarkılar söylemek ren önemli ve rutin işlerimizin başında geliyordu. Seni emzirerek  ana sütü  ile beslemek genç  bir anne olarak benim başta gelen görevimdi.  Çalıışma Kampında ciddi şekilde yetersiz beslendiğimiz için  yeterli süt çıkmıyordu. Dışarıdan da süt alabilmeme izin verilmiyordu.  Yetersiz beslenme nedeni ile senin sağlığının  kötüleşeceği endişe ile kahroluyor  ve acı içinde ağlardım. “

Mao’nun ölümü ile onun kadrolarının  tasfiyelerinin sona ermesinden bu yana yaklaşık elli yıl geçti, ancak Türkel,   Uygurların ÇKP’nin yeni Diktatörü Xi Jinping’in yönetimindeki   Çin halkı  ile  eşit derecede   temel haklarının olmadığını  belirtiyor ve  Ülkesinde yaşayan halkı için kasvetli ve kara  bir yaşam tablosu çiziyor.

No Escape'in yazarı, Mihrigul Tursun [fotoğraf: Dünya Uygur Kongresi]

 Kitap, Uygurların kalbinde meydana gelen  Kanayan Yarayı Çok İyi Belgelemiştir

Dr.Türkel’in bu kitabı  zaten iyi belgelenmiş vahşetlerin bir başka açıklamasıdır.  Kitapta Dr.Türkel  Doğu Türkistan’ın (Uygur sürgünlerinin Sincan için tercih ettiği isim) ve  Uygur bölgesinde yaşayan Türk halklarının tarihsel ve sosyo-politik bağları ile durumunu  derinlemesine araştırıyor.  Ayrıca, Çin’in tarihi gerçeklere aykırı olarak  ” Sincan ezelden beri  Çin’in Ayrılmaz Paraçasıdır” iddiasına  doğru ve bilimsel verilerle cevap veriyor. üzerinde hak iddia etmişlerdir.

  Bölgedeki Yaygın  ve Kapsamlı Tasfiye ve Tutuklamaların Otantik  Bir Hikayesi 

Kitap,Uygur bölgesindeki toplu tutuklamalar ile Toplama kamplarına hapsedilen masum ve çaresiz tutuklu  Uygurların otantik hikayelerinden de oluşuyor. Bu konuda Çin ve Toplama Kampları uzmanı  Dr. Adrian Zenz, Shawn Zhang ve dünyanın dört bir yanındaki akademisyenler tarafından titizlikle toplanan kanıtlarına canlı renkler  getiriyor. No Escape , Pekin’in “git” kelimesinden şiddetle reddettiği Xinjiang’daki olayların geniş ve şok edici bir resmini çiziyor.

Uygur Bölgesinde 1980’lerdeki Rönesans 

Kültür ve dinin gelişmesine izin verilen 1980’lerde halkının yaşadığı kısa ömürlü bir rönesans, Doğu Avrupa’da Sovyet yönetiminin çökmesi, Berlin Duvarı’nın yıkılması ve ardından silahsızların çökertilmesi ve katledilmesinin ardından aniden durma noktasına geldi. 1989’da Çin’in Tiananmen Meydanı’ndaki Çinli öğrenciler.

25 yaşında, Türkel kalmanın çok tehlikeli olduğuna karar verdi ve eğitimine devam etmek için Amerika’ya ulaşmaya çalışma sürecini başlattı. 1995’te Çin’e son bir veda mesajı verdi.

Babasının memleketi Ghulja’da bir Uygur öğrenci katledilmesinin ardından 1997’de sığınma başvurusunda bulunma kararı, insan hakları avukatı olmaya karar verdiğinde hayatında önemli bir dönüm noktası olduğunu kanıtladı.

“Bu Uygurlar zor ölüyor değil mi? Tıpkı bitlerin üzerine kaynar su döktüğünüzde ölmeyi reddetmeleri gibi”

Türkel’in vatanını terk ettiğinden beri hayatı, ayrılmaz bir şekilde halkının çektiği acılara bağlı. Uykusuz geceler, ailesinin nerede olduğuyla ilgili düşünceler, yaşlanan ebeveynlerinin sağlığı ve en az bir milyon yurttaşının sözde “yeniden eğitim kamplarına” hapsedilmesine yönelik öfke onu acımasızca rahatsız ediyor.

Çaresiz, toplamaları uzaktan izledi. Binlerce caminin Google Earth’ten silinmesine ve uydu görüntülerinden yüzlerce kamp ve zorunlu çalıştırma fabrikasının inşasına tanık oldu.

Telefon hatlarının susması ve memleketindeki arkadaşlarının onu sosyal medyadan silmesiyle , topraklarının uçsuz bucaksız bir açık hapishane haline geldiğini gözlemledi . Polis karakolları, kontrol noktaları ve güvenlik kameraları, telefonları, yüz ifadelerini, irisleri, bir kişinin yürüyüşünü ve hala serbest bırakılanların günlük gidişatını izlemek için on binlerce kişi olarak ortaya çıktı.

Zorunlu sağlık kontrollerinin raporları onu derinden rahatsız etti, biyometrik testler ve her Uygur evinin izlenmesi sırasında cinsel istismar potansiyeli, sözde Han Çinli “akrabaları” olarak adlandırılan dizginsiz bir orduyla her hareketlerini gözetlemek için kütüklendi, düşündüğü gibi onu sinirlendirdi. onun annesi.

Uygur kültürünün, dininin ve geleneksel yaşamındaki kısıtlamaları, ortadan kaybolmaları ve giderek artan erozyonları bir araya getirdiğinde, Turkel teselli edilemez hale geldi, ancak kampta hayatta kalanlarla şahsen tanışmak, hazırlıksız olduğu bir şoktu.

Başta Kazaklar ve Özbekler olmak üzere eski tutukluların yavaş yavaş sızması, akademisyenlerin topladığı her şeyi doğruladı. Ama dahası vardı. Batı medyasının manipüle edilmiş bakışlarından uzak, kamplardaki vahşeti, işkenceyi, anlamsız ölümleri ve günlük yaşamın yoksunluklarını bizzat yaşayan bu görgü tanıkları, onarılamayacak kadar kırıldılar.

“Bu Uygurlar zor ölüyor, değil mi? Tıpkı bitlerin üzerine kaynar su döktüğünüzde ölmeyi reddetmeleri gibi.”

Uygur Kadınlarının Sürekli  Huzursuzluğunun  Nedeni  :  Vatan Özlemi 

 Qelbinur Sedik dersten sonra bu sözleri duydu, tepkisini kışkırtmak ve test etmek için konuştu. Sakin kalmayı başardı. Çinli bir öğretmen olarak, bir oda dolusu prangalı yaşlı çiftçiye Mandarin öğretmek için askere alınmıştı. Kalbi her gün kırıldı.

Günler, genç kızların istismar edilmek üzere alındıkları pis kokulu sınıflarla ve iş çıkışı akşamları, evine atanan ve meydan okumaya cesaret edemediği bir Çinli yetkilinin şehvet düşkünü hareketlerini savuşturmakla doluydu.

Sayragül Sauytbay ve diğer 200 mahkûm, ÇKP’nin beyin yıkama yöntemlerinin başarısını kanıtlamak için genç bir kızın en vahşi haliyle toplu tecavüzüne gözü kara bir şekilde tanık olmaya zorlandı ve üçüzlerin yeni annesi Mihrigül Tursun kaçırıldı, kelepçelendi, kukuleta bağlandı ve boynuna bağlandı. günlerce gereksiz dayak, elektrik şoku ve sorgulamadan önce hareketsizleştirici bir “Kaplan Sandalyesi”. İki ay sonra serbest bırakıldığında bebeklerinden biri ölü olarak iade edildi.

“Kamplardaki zulüm ve aşağılamalar hız kesmeden devam ederken, dışarıda başka terörler de baş gösterdi. Aramalar, sürekli kontroller, kaybolmalar ve rastgele tutuklamalar olağandı”

Kamplarda hayat acımasızdı. Görgü tanıklarının ifadeleri ürkütücü bir okuma yapıyor, ancak önce Amerika’yı, sonra diğer ülkeleri vahşeti soykırım olarak tanımlamaya iten kanıtlara ağırlık katıyor.

Gizli iğneler ve beyaz haplar, açlık tayınları, haşarat, traş edilmiş kafalar ve sakallar, isimler değil sayılar, geceler boyunca birbiri ardına mahkûm olarak histerik çığlıklar sorguya alındı. Tam vücut taramaları, kan ve doku tiplemeleri, DNA profilleme ve her an öldürülebilecekleri ve organlarının en yüksek fiyatı verenlere satılabileceği hayaleti sürekli yoldaşlarıydı.

Zumrat Dawut, Mihrigul ve Qelbinur, 18-50 yaş arası birçok kadınla birlikte zorla kısırlaştırıldı ve Uygur kadınları artık “bebek yapma makinesi” olarak görülmedi.

Güney Sincan’daki doğum oranlarının yüzde 84’e varan düşüşü, Londra’daki Uygur Mahkemesi’nin Pekin’in niyetinin Uygur nüfusunu tamamen yok etmek olduğu ve bir soykırımın gerçekleştiği yönündeki vardığı sonuçlara ağırlık verdi.

illustration-China-Xinjiang-prison-files

Kamplardaki zulüm ve aşağılamalar hız kesmeden devam ederken, dışarıda başka terörler baş gösterdi. Aramalar, sürekli kontroller, kaybolmalar ve rastgele tutuklamalar kurs için eşitti. Akademisyenler ortadan kayboldu, çalışmaları yasaklandı, dini liderlere ağır hapis cezaları verildi ve sürüleri acımasızca izlendi.

Türbeler buldozerlerle yıkıldı, antik yerler eğlence alanlarına dönüştürüldü ve mezarlıklar otoparklar için yerle bir edildi . Uygur dili yasaklandı, ebeveynleri gözaltına alınan çocuklar Devlet tarafından evlat edinildi ve Han yönetimindeki yetimhanelerde büyütüldü ve yüz binlerce insan zamanlarını “yeniden eğitim” yaparak batı pazarlarına mal yaparak zorunlu çalışmaya mezun oldu. ülke çapında.

Çin’den gelen on üç ton insan saçı ürününe ABD sınırında el konulduğunda, kriz dünyanın vicdanına yansıdı. Pekin’in sırları çözülmeye başladı. Binlerce ÇKP belgeleri muhbirler tarafından sızdırıldı, isimler verildi ve konuşmalardan alıntı yapıldı. Xi’nin bütün bir ırkı boyunduruk altına alma planı, dünyanın görmesi için ortaya çıktı.

 Müslüman Uygurlar Kimlik ve Kültürlerini Yaşatmak İçin Mücadele Ediyor

 Türkel, Uygur zorla çalıştırmanın Amerika’ya ve demokratik dünyaya hakaretini açıkça ortaya koyma çabalarını anlatıyor ve bunun sonucunda, aksi kanıtlanmadıkça, Sincan’dan gelen her ürünün zorla çalıştırıldığını varsayan Uygur Zorunlu Çalışmayı Önleme Yasası’nın yürürlüğe girmesiyle sonuçlandı. Diğer hükümetler de dikkatli bir şekilde davayı takip ediyor.

Sadece kendi halkının iyiliği için değil, bildiğimiz şekliyle insanlığın geleceği için de bazı yararlı sonuçları var. Sincan, Tibet ve Hong Kong, “distopya vizyonları” için bir test alanı olarak kullanıldığı konusunda uyarıyor.

Xi Jinping’in tamamen farklı ahlaki pusulası, geçen yıl dünyayı “ideolojik önyargıyı terk etmeye” ve “kazan-kazan işbirliğini” sürdürmeye çağırdı . Batı ile ortak etik sınırların olmaması ve yüksek teknolojide ABD’yi geçme kararlılığı, Pekin’in üstünlük kazandığı insanlığın geleceği için endişelenen Türkel’i endişelendiriyor.

Pekin kendi içinde muhalefeti susturdu ve çoğu süper güce derinden borçlu olan yurtdışındaki eleştirmenleri susturdu. Teknolojisini ihraç ederek, dünyanın dört bir yanına ahlaki dokunulmazlığıyla birlikte, Avrupa bile yapay zeka incelemesiyle gelen mahremiyet istilalarını satın alıyor ve sorgusuz sualsiz kabul ediyor.

Kaçış Yok , bir adamın kendi halkı adına yaptığı yolculuğun hikayesi olmakla birlikte, birkaç yıl öncesine kadar adı güçlükle dilden dökülen bir halk grubuna yapılan zulmün ne olduğunu merak eden okuyucular için yararlı bir uyarıyı da beraberinde getiriyor. onlarla ilgisi vardı. Türkel’in ima ettiği gibi, hepimizle ilgili her şey var.

Kaynak : https://english.alaraby.co.uk/features/no-escape-true-story-chinas-genocide-uyghurs

Share
3421 Kez Görüntülendi.