logo

trugen jacn

DR.TÜRKEL : ÇİN’İN UYGUR SOYKIRIMINA KAYITSIZLIK, UYGURLARIN MÜSLÜMAN OLMALARI

 Sürgünde yürütülen Doğu Türkistan Milli Hareketinin önemli  aktivistlerinden  ve ABD.Kongresine bağlı Uluslararası Dini Özgürlükler Komitesi Başkanı  Dr.Nuri Türkel, Çin’in işgalindeki Doğu Türkistan’daki baskı, zulüm ve etnik soykırım cinayetlerine karşı ülkelerin  ve dünyanın kayıtsız ve sessiz kalmalarının nedeninin “Uygurların Müslüman olması ” olduğunu açıkladı.   

nuri.jpg

Uluslararası Dini Özgürlükler Komitesi(USCIRF) Başkanı Dr.  Nuri Türkel, Doğu Türkistan’da yaşanan insanlık dramına karşı dünyanın “sorumlu davranmayarak kayıtsız ve sessiz kalmasından ” şikâyet etti ve bu sessizlik ve kayıtsızlığın  nedeninin başında  Uygur Türklerinin  ağırlıklı olarak Müslüman olmasından kaynaklanabileceğini belirtti.

ABD Uluslararası Dini Özgürlükler Komisyonu Başkanı Nuri Türkel, Çin yönetiminin Doğu Türkistan’da işlediği suçlara karşı dünyanın “sorumluluk duygusu hissetmemesinden” yakındı. Aynı zamanda insan hakları avukatı olan Türkel, uluslararası kamuoyunda Pekin’in işlediği suçlara karşı uluslararası kamuoyunda “tutku” ve “aciliyet” duygusu görmediğini belirterek, “Bir daha soykırım olmasın diye tarihin bize verdiği ‘soykırımı durdurma sorumluluğunu’ taşıyan kimse yok” dedi.

Çin’in  Yönetim Sistemi, Tüketicileri “İnsanlık Suçunun” Ortağı yaptı 

Ünlü Foreign Policy dergisine konuşan Türkel, dünya çapında yaygın  olarak kullanılan birçok markanın Doğu Türkistan’da üretim yaptığını hatırlatarak, “Çin hükümet sistemi yanı komünist sistem,  özgür dünyada hür yaşayan tüketicileri bile  Çin’in işlemekte olduğu etnik soykırım ve  insanlık suçlarının ortağı haline getirdiğini”  açıkladı

Dr.Nuri  Türkel’in yazısı şöyle devam ediyor : ” Moskova’nin  Ukrayna işgali başladığında Rus pazarından binden fazla şirket çekilmişti. Ancak şirketler için Çin’i ve yaklaşık 1,5 milyar potansiyel müşteriyi boykot etmenin maliyeti oldukça yüksek. Tüketicilerin eğitilerek bilinçlendirilmesi ve ” Uygurların Köle/İşçi olarak zorla çalıştırılması ile üretilen malları  satın almaktan vazgeçilmesi” gerektiğini söyledi. Doğu Türkistan'da zulüm devam ediyor! 'Uygurların Müslüman olması dünyayı sessizliğe itiyor'

 Çin’in Soykırım Kıskacındaki Uygurların Müslüman Olmaları,Dünyanın Sessizliğinin Nedeni  

Nuri Türkel, dünya kamuoyunun Doğu Türkistan’da yaşanan insanlık dramına sessiz kalmasını Uygurların ağırlıklı olarak Müslüman olmasından kaynaklanabileceğini belirtti. Türkel, 11 Eylül saldırılarından sonra Müslümanların Batı’da ayrımcılığa uğradığını söyledi.

Türkel, “Eğer bir hükümet, terör ve aşırıcılıkla mücadele kisvesi altında bir Müslüman halkı toplu olarak cezalandırırsa, bu sizin düşüncelerinizi etkileyebilir, normal şartlarda vereceğiniz desteği kısmanıza veya ondan vazgeçmenize neden olabilir” dedi.

Türkel, kariyerlerini Uygur davasına adayan ünlü isimlerin ve aydınların sayısının az olmasının da kamuoyundaki sessizliğin bir nedeni olduğunu belirterek, Çin’in Uygur soykırımı konusunda  “Hollywood ve spor dünyasının çok sessiz kaldığını” söyledi.

Nuri Türkel Kimdir ?

Doğu Türkistan’in kadim  tarihi kentlerinden Kaşgar’daki  Pedagoji Enstitüsü öğretim üyesi Gulcalı bir baba ile Kaşgarlı bir Ana’nın oğludur. 1970 yılında, ülke çapında milyonlarca insanın baskı  ve  zulüm gördüğü Kültür Devrimi’nin ortasında  annesinin hapsedildiği Doğu Türkistan’daki bir  Tutuklama merkezinde doğmuştur. Yüksek öğrenimi   Çin’de hukuk alanında  tamamlamıştır. 1995 yılında ABD’ye  öğrenim amacı ile gitmiştir. Hukuk alanında Master ve uluslararası ilişkilerde ise doktora eğitimi almıştır.  2022’de Uluslararası Dini Özgürlükler Komitesi Başkanı olarak seçilmiştir.

Nuri Türkel’in   geçtiğimiz yıl  ingilizce olarak yayınlanan “Kaçış Yok: Uygur Soykırımının Gerçek Hikayesi” kitabının yazarıdır.  2007’de Bodrum Belediye’sinin eski başkanı Cevat Bilkiç’in kızı Mimar Nazlı Bilkiç’le evlendi. Çiftin iki  erkek çocuğu  bulunmaktadır.

Kaynak : https://www.karar.com/dunya-haberleri/dogu-turkistanda-zulum-devam-ediyor-uygurlarin-musluman-olmasi-dunyayi-173801

Share
2492 Kez Görüntülendi.