Son Dakika
Japonya’da okumuş olduğum Çin’in tarihi kaynaklarında Türklerin hayatı, yaşayışı, coğrafyası ve çeşitli boyları hakkında pek çok bilgiler bulunmaktadır. Hatta bu yazılarda Türklerin boylarının uzunlukları hakkında bile bilgiler bulmak mümkündür. Göktürkler ve Çinliler vaktinde komşu olduklarından Çin, Göktürler hakkında pek çok bilgiye ulaşmayı ve bunları kayda geçmeyi başarmıştır. Çinliler hakkında Türklerin yazdığı kaynaklardan ise elimizde yalnızca Bilge Hakan’ın yazmış olduğu Göktürk Yazıtları bulunmaktadır.
Düşmanı tanımak
Japonya’da ise Japonlar Çinliler ile komşu olduğundan, Çinlilerin tarihi, kültürü ve siyasi durumları hakkında çeşitli araştırmalar mevcut olup, Çinliler hakkında yapılan derinlemesine araştırmalar sonucu önemli bilgileri kayda geçimişlerdir. Hatta yüksekokullarının klasik edebiyat ve tarih derslerinde Çin şairleri ve mütefekkirlerin fikirleri hakkında ders kitapları okutulmaktadır. Bunun sebeplerinden biri, komşu ülke Çin’den kendisini korumak ve Çin’e karşı dış politikasını yeniden belirlemek ve Çin’i nasıl izlemesi gerektiğine dair fikirler edinmektir.
Çinlilerin tarihi kaynaklarına baktığımızda Çinlilerin eski zamanlarda at kullanmadıklarından dolayı yolculuk, taşıma vb. amaçlar için ineklerin koşulduğu arabaları kullandığını görürüz. Çinlilerde at kullanmak hakkında Tang zamanında yazılan kitaplarda rastlanmaktadır. Buna göre Çinlilerin Türklerle ekonomik etkileşime girmesi sonrasında, Çinlilerin at, Türklerin ise ipek kullanmaya başladığı görülmektedir.
Çin Klasik Edebiyatı’ndaki yazılı eserlerinde çok kullanılan “İnek arabasında tavşan Avlamak” atasözü, yavaş giden inek arabasından hızlı giden tavşanı avlama zorluğunu ve avcının tavşanı yakalayabilmesi için hileye başvurması gerektiğini konu alıyor.
Çin Klasik Edebiyatı’nda ünlü yazarlardan biri olan Lu Xun Bir Madman Günlüğü hikâyesinde Çinlilerin yamyamlığı hakkında inanılmaz tespitlerde bulunuyor. 1985 yılında, Taiwan’lı Çin yazarı Boyang, ” Çirkin Çinliler ” adlı eserinde Çinlilerin kültür, sosyal hayat ve insan ilişkilerinde ne kadar hileci olduğunu anlatıyor. Çin Edebiyatı’ndaki buna benzer eserler, Japoncaya çokça çevrilmiş ve bu eserler Çinlilerin gerçek doğasını anlatan eserler olarak Japonya’da çok popüler olmuştur.
O zaman hep beraber Eski Göktürk Edebiyatı’nda Bilge Hakan Bengütaşları’nın Çinliler hakkındaki yorumunu inceleyelim:
Yumuşak ipeğine kanma
“Çin milletinin sözü tatlı, ipek kumaşı yumuşak imiş. Tatlı sözle, yumuşak ipek kumaşla aldatıp uzak milleti öylece yaklaştırırmış. Yaklaştırıp, konduktan sonra, kötü şeyleri o zaman düşünürmüş. İyi bilgili insanı, iyi cesur insanı yürütmezmiş. Bir insan yanılsa kabilesine, milletine, akrabasına kadar barındırmaz imiş. Tatlı sözüne, yumuşak ipek kumaşına aldanıp çok çok, Türk milleti, öldün; Türk milleti, öleceksin!”
Bu yazıdan anlaşılıyor ki Bilge Hakan, Türk milletini, Çin’in samimi görünen ancak art niyetli olan dış politikasına karşı uyarmıştır.
Türk-İslam Düşünürü Sezai Karakoç’un Çin Hakkındaki Tesbitleri
21. asırda yaşamış, Türk- İslam Âlemi’nin seçkin mütefekkiri olan Sezai Karakoç ise ” Çıkış Yolu ” adlı üç ciltlik cevher değerindeki eserinin “Sarı Tehlike” bölümünde şunları yazmaktadır :
Ülkemiz için ne gibi tehlikeler vardır?
Şimdi biraz çeşitli yönleri ile onlardan bahsedeyim.
Önce Doğu’dan gelecek büyük bir tehlike vardır. Bu tehlike, Çin tehlikesidir. Bugün için teknolojisini henüz tamamlamamış olan Çin, eğer bunda bir başarıya ulaşırsa, bu Moğol akınlarından da, Haçlı Seferlerinden de çok daha güçlü büyük orduların doğudan batıya doğru yürüyüşü demek olacaktır. O zaman, Doğu ile Batı arasında bir köprü gibi olan ülkemiz de ayaklar altında kalabilir.
Ben buna “SARI TEHLİKE” diyorum.
Evet, yukarıda Göktürk Yazıtları’nın ve usta Edebiyatçı Sezai Karakoç’un Çin hakkındaki çıkarım ve düşüncelerini okuduk. Peki, sizce bu bilgiler ve yazılanlar bizlere ders olacak mısınız ? yoksa… (higashitotsu.kutluk@asbu.edu.tr)
Kaynak : https://www.star.com.tr/acik-gorus/ gokturk-yazitlari-ve-karakocun-tanimladigi-sari-tehlike-haber-1688132/
BENZER HABERLER