Son Dakika
Doç.Dr.Süleyman DOĞANDOĞU
Türkistan denince Divan-ı Lügati’t Türk’ün yazarı Kaşgarlı Mahmut akla gelir. Şimdiler de ise bu ‘Ata Yurdu’ Çin’in yaptığı akıl almaz insan hakları ihlalleri ve zulümle hatırlanıyor. Doğu Türkistan deyip de geçemeyiz. Tarihi Türk devletlerinin merkezidir. Uygur Türk’ü dünyaya haykırıyor; ‘Topraklarımızı elimizden alarak Çinlilere dağıtmayın!’ Yağmalanan bir coğrafya. Yüzlerce Doğu Türkistanlı şehit edilirken, nerede insan hakları! Ve coğrafyanın Uluğ Türkistan’a yerleştirilen Çinlilerce talanı. Ve soykırıma tabi tutulan mağdur soydaşlarımız ve dindaşlarımız. Asil ve soylu bir direniş. Kan, ölüm, gözyaşı ve sonu idam sehpasına yolculuk olacak tutuklamalar. 80’lerin sonunda İstanbul’da tanıdığım Doğu Türkistan’ın önde gelen liderlerinden merhum İsa Yusuf Alptekin’in ağzından Türkiye’ye çileli göç hikâyesini dinlemiş ve bu davanın böylesine azimli sahiplerinin olduğuna sevinmiştim.
Vahşi aymazlık!
Bir katliam ki, gökleri titreten! Bir soykırım ki, eşi benzeri olmayan. Bir aymazlık ki, vahşilere denk. Genç-ihtiyar, kadın-çocuk demeden. Evlerden alınan ve evlerde öldürülen. Çin işkencesi Hamurabi Kanunu. Bir garip Doğu Türkistan burası. Kulak vermek yürek vermek yetmiyor. El vermek kuvvet vermek lazım. Adı Doğu Türkistan, yani Şark Cephesi, dünyanın medeniyet öğrendiği Uygur Diyarı. Hakkın ve hukukun verildiği ata toprağı. Satuk Buğra Han, Yusuf Has Hacip, Afak Hoca, Alihan Türe Saguni, Yakup Beğ, Mahmet Cantürk, Rabia Kadir ve diğer kutlu insanların diyarı. Urumçi, Cungarya, Tanrı Dağları, Turfan Havzası, Taklamakan Çölü, Kaşgar, Yarkent, Hotan, Aksu, Karaburun isimleri bizlere bir ulu tarihin iz düşümlerini veriyor! 21’inci yüzyılda Doğu Türkistan’da Çin tarafından kurulan adeta Nazi kamplarında yüzbinlerce Müslüman Türk insan tasavvurunu aşan akıl almaz zulme tabi tutulmakta ve öldürülmektedir. Bir gün Doğu Türkistanlı kardeşlerimiz haklı davalarında sonuca ulaşacak ve yüzleri gülecektir. Türkiye elinden gelen resmi, insani ve diplomatik yollarla kardeşlerimizin dertleriyle hemdert olmalıdır. Masum Doğu Türkistanlım ölmesin.Analar dul, çocuklar yetim kalmasın!
Canan Uykuda
Türk dünyasının gür sesi sanatçı Bünyamin Aksungur, İstanbul’da Hoca Ahmet Yesevi Vakfı’nın geleneksel ‘pazar kahvaltısı’nda ‘Doğu Türkistan izlenimleri’ni anlattı. Vakfın Küçük Ayasofya’daki merkezinde gerçekleşen etkinlikte konuşan sanatçı, Uygur Türklerinin yaşadığı Doğu Türkistan’da, 1949’da Uygurlar’ın nüfus oranı yüzde 80’dir. Bugün Çinlilerin nüfusu yüzde 42’ye ulaşmıştır. Hapishanedeki Çinliler, hapis hayatlarının kalan kısmında Doğu Türkistan’da yaşamaları şartıyla serbest bırakılıyor. Namaz kılmanın, yıldızlı tişört ve rozet takmanın dört yıl, bölgeye Doğu Türkistan demenin de üç yıl hapis cezası var’ dedi. Aksungur Doğu Türkistanlılar için ‘Canan Uykuda’ isimli 48 yıllık müzik yolculuğunun albümünü çıkardı. Repertuarında 7 bin 500’ü aşkın eser bulunduran Aksungur, ‘Canan Uykuda’ için kendisini etkileyen 37 şarkıyı albümüne almış. Canan Uykuda ile gelecek kuşaklara önemli bir eser bırakıyor. Etkinlik Bünyamin Aksungur’un Uygur ve Türk dünyasından türkülerini seslendirmesi ve Hoca Ahmet Yesevi Vakfı Başkanı Erdoğan Aslıyüce’nin teşekkür konuşması ile sona erdi.
Eğitimin hedefi ne?
Geçen hafta Türk Dünyası Araştırmalar Vakfı Turan Kültür Merkezi, ‘Süleymaniye Kürsüsü’ yeni yılın ilk konferansında, Prof. Dr. Yümni Sezen ‘Eğitim Felsefemiz’, Ömer Balıbey’de ‘Türkiye’deki Öğretmen Eğitimi ve Yansımaları’ başlıklı konuşmalarda eğitim ve öğretimin ilk hedefinin, insanın kendisini tanıması, aidiyet halkalarının göz önüne alınması ve kişinin kendine ve çevresine faydalı ve verimli bir hale getirilmesi gerektiği vurgulandı. İkinci toplantı ise BESAM ve Vatan Okulları işbirliğiyle, ‘2023 Eğitim Vizyon Belgesi’nin değerlendirme paneliydi. Panelde Prof.Dr Osman Çakmak, Doç. Dr. Süleyman Doğan, Ayhan Korkmaz, Erol Demir, Rafet Fener, Serkan Ekmen, Kemal Hürcan, Erhan Sarıca ve Hasan Hüseyin Yıldız konuşma yaptı. Mehmet Nuri Kaynar’ın başkanlığında yapılan panelde eğitim yöneticilerinin gözünden ‘eğitimin 2023 hedefi’ detaylı bir şekilde değerlendirildi.
KAYNAK : http://www.ortadogugazetesi.com/makale.php?id=27368
BENZER HABERLER