Arkeologların yaptığı bilimsel araştırma ve incelemelerde bölgede Türklere ait 531 mezar incelendiği ve bir Mezarda bir çiviye asılı olarak bulunan bu pantolonun tamamının koyun postundan yapılmış olduğu de ifade edildi. Uzmanlar bu pantolonun bir Türk atlı savaşçısının giyebilmesi için tasarlandığı belirtildi. Pantolonun dokuması ve modasının o devire göre çok daha ileri ve modern olarak tasarlanarak üretildiği de kaydedildi.
Türk Bilim Adamları : Pantolon Türk Süvarilerinin Bir Giyimi
Türkiye’nin önde gelen Türk Halk Bilimcileri Prof. İbrahim Kafesoğlu ve Prof. Bahaaeddin Öğel de geçmiş yıllarda yaptıkları Türk kültür tarihine ilişkin çalışmalarında Paıtolonun Orta Asya’da göçebe Türklerin ata rahat binebilmek için hareket serbestliği sağlaması için tasarlandığını daha sonra ise, bu giysinin deriden üretilerek Türk Atlı Savaşçılar tarafından giyildiğini açıklamışlardı. Türk Bilim adamlarımız Türklerin buluşu olan pantolonun daha sonra yine Türkler tarafından Çin’e götürüldüğünü de belirtişlerdi.
Türk Buluşu Olan Pantolon TBMM’de Gündeme Getirilmişti.
Türklerin buluşu olan Pantolon önceki yıllarda TBMM’de de gündeme getirilmişti. 2005 yılında TBMM. Geleneksel El Sanatları Araştırma Komisyonu Üyesi Veli Kaya, Türklerin geleneksel giysilerinin bugünkü modacılar tarafından yorumlanarak yaşatılabileceğini savunmuş ve Türklerin kendi buluşları olan giysilere yeterince sahip çıkmadıklarını belirterek, “Avrupalılara mal edilen pantolonu buna açık örnektir. Göreceksiniz, aba da moda dünyasında yerini alacak. Abadan çok şey yapılıyor ama en çok kabanı kullanılır. Modacılar her zaman geçmişten esinleniyorlar. Tarihi Türk giysileri de buna çok müsait. Geleneksel el sanatlarımızı yaşatmak istiyorsak, projeler üretmek zorundayız.” açıklamasında bulunmuştu.
2003 yılında Doğu Türkistan’da kadim bir mezarda rastlanan Pantolon, bu bilimsel açıklamaları net şekilde kanıtlamaktadır. Bu giysinin ilk kez Türk atlı Süvarilerinin ata binmek için Orta Asya yanı Türkistan bölgesinde kullanılmaya başlandığını, halen Türkiye’nin bir çok bölgesinde Pantolona Potur adı verildiğini ve Poturun da halen binici kıyafeti olarak kullanıldığı biliniyor.
Kaynak : Sabah.com.tr(Cengiz PARLAYAN)