logo

trugen jacn
20 Kasım 2014

ANKARA’DA YAPILAN, DOĞU TÜRKİSTAN VE UYGUR TÜRKLERİ TEMALI ÇAĞDAŞ TÜRKLÜK ARAŞTIRMALARI SEMPOZYUMU SONA ERDİ.

sEMPZ.aNKARA

Hamit Göktürk / Uygur Haber ve Araştırma Merkezi (UYHAM)

17 Kasım’da başlayan Ankara Üniversitesi, DTC.Fakültesî Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları bölümü 2014- Türklük Araştırmaları “Uygur Türkleri : Dil,Tarih ve Coğrafya” ana temalı Sempozyum,değerlendirme ve kapanış konuşmaları ve Uygur Türkleri sanat ve müziğinden örneklerin  sunulması ile sona erdi.
Çağdaş Türk Lehçeleri Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr.Sema Barutçu Özönder’in himayelerinde Doç.Dr.Erkin Emet ‘in Başkanlığını yaptığı Doç.Dr.Erkin Ekrem,Yrd.Doç.Dr.Nuraniye Hidayet Ekrem’inden oluşan bir ekip tarafından gerçekleştirilen bu sempozmu’da 40’a yakın bildiri sunuldu ve tartışıldı.
Sempozyumun değerlendirme ve  kapanış konuşmasını yapan  Türkiye’nin önde gelen Türkologlarından Gazi Üniversitesi emekli öğretim üyesi ve Eski Türk Dil Kurumu Başkanı Prof.Dr.Ahmet Bican Ercilasun şöyle konuştu ” Son zamanlarda Türkiye’de yürütülmekte olan Uygur Türkleri araştırmaları büyük mesafe almıştır. Eskiden Merhum İsa Yusuf Alptekin ve merhum A.Şekur Turan’dan başka Uygurlar pek bilinmiyor ve tanınmıyordu. Türkiye’de Uygur Türklerinin sayısı  çok azdı. Şimdi memnuniyetle görüyorum ki, Uygur Türkleri çoğaldı. Bu sempozyum’da de Uygur Türkü akademisyenlerin bildirilerini dinledim ve onların bir çok Üniversitelerimizde çalıştıklarının bilgisine ulaştım.Bu durumdan özellikle mutlu oldum. Bunun,Uygur Türklerine ait çalışmaların ve araştırmaların ne kadar ilerlediğinin bir kanıtı olduğunu düşünüyorum.” Dedi.
Hür Asya Radyosuna sempozyumu değerlendiren Erciyes Üniversitesi Tarih Bölümü emekli Öğretim üyesi ve Anadolu’da 14.yüzyılda Uygur Türkleri tarafından kurulan Erertna Devleti ile ilgili çalışmaları ile tanınan ve bu konuda kitapları bulunan Prof.Dr.Kemal Göde şöyle konuştu, “ Ben 1975 yılından beri Uygur Türkleri üzerinde çalışıyorum ve arştarmalar yapıyorum.Kayseri’de yaşadığım yıllarda Kayseri’de yerleşik Uygur Türkü Kardeşelerim ile yakın temas ve dostluklarım oldu. Bu kez bu sempozyum’da onlarca Uygur Akademisyenleri görünce çok sevindim ve çok da
heyecanlandım. Bu tür etkinliklerin sürekli yapılmasını çok yararlı buluyorum. Sempozyumu düzenleyen ve bizi davet etmek nezaketinde bulunanlara çok teşekkür ediyorum.” Şeklinde konuştu.
Adı geçen Radyo’ya konuşan İstanbul Bilgi Üniversitesi Öğretim Üyesi ve Uygur Türkü Akademisyen Yrd.Doç.Dr.Murat Orhon’un değerlendirmesi şöyle , “ Sempozyumun çok güzel ve faydalı olmuştur. Bu sempozyum yalnız Uygur Türkleri için değil,diğer Türk boyları,bölgeleri ve bütün Türk dünyası için çok yararlı olmuştur.Türkoloji konusunda çalışan bilim insanları için de çok yararlı olmuştur,diye düşünüyorum.Ben şahsen çok faydalandım. . Sunulan Bildiriler içerisinde benim en çok dikkatımı çeken husus, günümüzde Doğu Türkistan’da yürütülen ve zorla uygulanan Çift Dilli eğitim dayatmasıdır. Bu hususta Çin anayasası ve Özerk bölge yasalarının çok açık ve net şekilde çiğnendiğini ve yanlışlar yapıldığı görebiliyoruz. Çocuk yuvasındaki yavrularımızdan başlayarak Çin dilinin ana dil olarak öğretilmesi,geleceğimizin için Ana dilimiz Uygur Türkçesi için çok büyük bir tehlike olarak görüyorum. Ana dil konusunun çok önemli olduğunu düşünüyorum.Tertip komitesine teşekkür ediyorum.” Dedi.

Kaynak : rfa.org.Uighur/Medeniyet-Tarih/Erkin tarım-19.11.2014

Etiketler: » » »
Share
1171 Kez Görüntülendi.