logo

trugen jacn

DOĞU TÜRKİSTAN’İN SEMBOL İSMİ GENERAL MEHMET RIZA BEKİN 15.VEFAT YILINDA ANILIYOR

Doğu Türkistan mücadelesinin efsane ismi: Mehmet Rıza Bekin Paşa

UYGUR HABER VE ARAŞTIRMA MERKEZİ(UYHAM)

Doğu Türkistan Davasının Bayraktarı ve  Sembol  ismi Doğu Türkistan Vakfı Genel Başkanı General Mehmet Rıza Bekin Paşamız, doğumunun 100.yılı  ile  vefatının 15. yıldönümünde  Ankara’da  düzenlenen bir toplantı  ile anılıyor.

AZAFLI  Sosyal Yardım ve Kültür Derneği’nin  de  ev sahibi ve düzenleyici  olarak yer aldığı” General Mehmet Rıza Bekin ve Doğu Türkistan Davası ” başlıklı Panel   15 Şubat 2025 Cumartesi günü  Saat: 14.00’de  Zübeyde Hanım Caddesi No: 56 Azaflı Plaza  Beştepe-Ankara  adresinde   başlayacak.

Program  İstiklal Marşı ve Doğu Türkistan Milli Marşının okunması ve Doğu Türkistan ve Türk dünyası şehitlerine  saygı duruşu ve açılış konuşması ile devam edecek.

Açılış konuşması  düzenleme komitesi üyesi ve aynı zamanda panelin moderatörü Prof. Dr. Erkin Emet tarafından  gerçekleştirilecek ve daha sonra  Dünya Uygur Kurultayı eski Başkanı Dolkun İsa  video konferans ile  bir konuşma yaparak merhum paşamız hakkındaki düşüncelerini paylaşacak.

Düzenleyen Kuruluşları adına  Selamlama  Konuşmasını yapacak olanların isim ve ünvanları şöyle :

  1.  Abdurreşit Abdulhamit : Dünya Uygur Kurultayı Başkan Yrd.cısı ve DUK Vakfı Başkanı
  2.  Arzuman Azaflı, Azaflı Sosyal Yardım ve Kültür Derneğ Başkanı
  3. Abdulhamit Karahan, Uygur Akademisi Vakfı Başkanı
  4.  İlhan Turanlı, Doğu Türkistan Vakfı Başkanı

Panelistlerin İsim ve Ünvanları

  1.  Hamit  Göktürk, Doğu Türkistan Vakfı Eski Başkanı
  2. Prof. Dr. Alimcan İnayet, Ege Üniversitesi  Öğretim Üyesi
  3.  Prof. Dr. Abdulhamit Avşar, İstanbul Ticaret Üniversitesi Eski Rektörü
  4. Muhammed Al Aloğlu Eğitimci ve Araştırmacı  yazar

‎1 kişi ve ‎şunu diyen bir yazı '‎Türkistan ĐÔN TIN AZAFLI Uygur Akademisi Vakfi しみもらーダトがンイ وی 1978 NOSTAL ΓΑPΟΜΑ DTAV, 2020 DUKVA Doğu Türkistan Araştırmaları Vakfı VEFATININ 15. YIL DÖNÜMÜNDE MEHMET RIZA BEKİN PAŞA VE DOGU TÜRKİSTA ΓΑΝ MÜCADELESİ PANELİ Moderatör Prof. Dr. Erkin Emet Konuşmacılar •Hamit Göktürk Prof. Dr. Abdulhamit Avşar Prof. Dr. Alimcan İnayet Muhammed Ali Alioğlu 15 Şubat 2025, Cumartesi 0:14.00 MEHMET RIZA BEKİN PAŞA 1925-2010 :Aşık Mikayıl Azaflı Konferans Salonu Beștepe Mah, Zübeyde Hanım Cad. No: 56, Beștepe Azaflı Plaza Ankara +90 532 267 51 62 +90 530 667 78 51 bilgi@akademiye.org‎'‎‎ görseli olabilir

Paneli Düzenleyen Kuruluşlar

  • Doğu Türkistan Vakfı
  • Doğu Türkistan Araştırmaları Vakfı
  • Dünya Uygur Kurultayı Vakfı
  • Uygur Akademisi Vakfı
  • Azaflı Sosyal Yardım ve Kültür Derneği

NOT : 15 Şubat 2025 Cuma günü  saat 11,00’de hava şartları elverdiği  takdirde  şehir dışından gelen katılımcıların da iştiraki ile  Ankara Karşıyaka’daki Gaziler  Mezarlığındaki kabri ziyaret edilerek dua edilecek.

M. Rıza Bekin'in Anıları Doğu Türkistan Vakfı Başkanı - Kastaş Yayınları - Nobelkitap

Mehmet Rıza Bekin Kimdir ?

Mehmet Rıza Bekin 1924  yılında Doğu Türkistan’ın Hoten şehrinde  dünyaya geldi. Mahalle Mektebinden sonra bir süre Karakaş ilçesindeki Oybağ Medresesinde öğrenimine devam etti. Medrese  öğrenimi tamamladıktan  1937 yılında Ailesi ile birlikte H)ac farizasını yerine getirmek için  Suudi Arabistan’a gitti. Hac dönüşü  Hindistan’da mülteci olarak yaşayan Doğu Türkistan İslam Cumhuriyeti kurucularından  ve aynı zamanda eniştesi de  olan  Mehmet Emin Buğra’nın  arzusu  ve ailesinin uygun görmesi üzerine ile onun yanında kaldı ve daha sonra  birlikte  Afganistan’ın başkenti Kabil’e geldi. Kabil’de bir süre  Orta Okula devam etti. Eniştesi Mehmet Emin Buğra’nın talebi ile  T.C.Kabil Büyükelçisi  Memduh Şevket Esendal tarafından diğer 7 öğrenci ile önce   Irak’a ve oradan da Suriye üzerinden demir yolu ile Türkiye’ye geldi.  Konya Askeri Orta Okulundan sonra Harp Okuluna devam etti.  1946’da Harp Okulundan  Topçu Teğmen  rütbesi ile Türk Silahlı Kuvvetlerinde göreve başladı.1950 yılında  ilk Türk askeri Kafilesi ile birlikte gönüllü olarak Kore Savaşına katıldı.  Kore Savaşı’nda  yaralanarak   Gazi oldu. Türkiye’ye döndükten sonra Harp Akademisini de tamamlayarak Kurmay Subay oldu ve çeşitli birlikler  Komutan olarak görev yaptı. 1973 yılında Generalliğe terfi etti  ve İzmir Bornova’daki Topçu Er Eğitim  Tugay Komutanlığına atandı. ABD. ve Almanya’da çeşitli  askeri eğitim kurslarına katıldı.1977 yılında kadrosuzluk sebebi ile emekli oldu. . Emeklilik sonrası Başbakanlığa bağlı çeşitli  Kurumlarda   danışman olarak yıllarca hizmet etti. BM. tarafından Afganistan’da yürütülen  Mayın Temizleme Programında  Ülkemiz adına Genel Koordinatör olarak  görev yaptı ve  BM. üstün hizmet Madalyasına da layık görüldü. 1986 yılında Muhacerette yaşayan Doğu Türkistanlı Hemşehrilerinin “Vatan Hizmetinden Sonra Ana Vatan Hizmetine  de Başlaması ” çağrısına uyarak  İstanbul’a yerleşti.  1978 yılında Doğu Türkistan Liderlerimizden İsa Yusuf Alptekin  tarafından kurulan ve   çeşitli nedenlerle bir türlü faaliyete başlayamayan Doğu Türkistan Vakfını ihya ederek  faaliyete geçirdi. İlk icraatı Doğu Türkistan’dan gelen öğrencileri Türkiye Üniversitelerinde  okumasını sağlamak oldu. 1987’de ferdi  olarak  başlayan  eğitim ve öğretim faaliyetleri 1992 yılında devletimizce başlatılan  Büyük Öğrenci Projesi kapsamında her yıl   alınan öğrenci kontenjanı  ile bu faaliyeti sürekli ve  sistemli  bir hale  getirdi.1987-2010 yılları arasında yaklaşık bin Doğu Türkistanlı öğrenci Türkiye’deki çeşitli üniversitelerine Lisans ve yüksek Lisans programlarına  yerleştirildi

Bütün bunların yanında  Doğu Türkistan’in ve  kutsal davasının tanıtılması ve gündemde tutulması için ulusal ve uluslararası düzeyde bilimsel toplantılar tertip etti. . Batı ülkeleri başta olmak  üzere Türkistan Cumhuriyetleri ve bazı Arap ülkelerindeki toplantılara katılarak Doğu Türkistan meselesi ile ilgili bildiriler sundu ve temaslarda bulundu.

Hayatını Doğu Türkistan’ın bağımsızlığı  başta  Uygur, Kazak ve diğer Türklerin eğitim öğretim yapabilmesi, Doğu Türkistanlı sığınmacıların  Türkiye’de yasal olarak  kalabilmesi başta  bir çok sosyal ve idari problemlerinin   çözümü noktasında büyük çabalar harcadı. Daha sonra yakalandığı menhus hastalık sebebiyle  10  Şubat 2010’da  Ankara’da vefat etti. Cenazesi   Maltepe Camisinde kılınan cenaze namazından sonra Askeri törenle  Ankara Karşıyaka’da bulunan  Gaziler Mezarlığına defnedildi.Merhum Paşamızı vefatı yıl dönümünde rahmet,minnet ve özlemle bir kez daha yad ediyor,aziz ruhuna dualarımızı yolluyoruz.

Share
177 Kez Görüntülendi.