Son Dakika
Mehmet Emin HAZRET
(Bizi Kurtarabilecek Enerji kaynaklarımız Nelerdir? yazının devamı)
Rüzgar Enerji Merkezi Doğu Türkistan’dan Örnek İki Rüzgar Enerji Üssü
2.Doğu Türkistan’ın Çin sınırındaki vilayeti olan [28]Kumulda sadece bir geniş alanda her yeri orman gibi kaplayan rüzgar tribünleri kuruldu. Şu anda 1000 tribün faaliyete girişti. 2020 ye kadar tribün sayısı 2000 çıkarılması planlanmaktadır. Şuan dünyanın en büyük rüzgar enerji tarlası unvanını Davançing’den Kumul Almış oldu. Ancak, Bu civardaki Uygur yerleşikler zorla göç ettirilerek bölgeden uzaklaştırıldı. Kumul köylerindeki Uygur ahali çoğu zaman elektriksiz kalırken, burada üretilen elektriğin tamamı doğru Çine gönderiliyor.
Güneş Enerji Üssü Doğu Türkistan
Doğu Türkistan’ın [32]Hoten, Atuş, Urumçi, Gulja, Börtala bölgeleri güneş enerji Pilot bölgeler olarak seçilip yatırım yapılmaktadır. Bu bölgelerde 2018 ilk 8 ayda 1.25 milyar KW elektrik üretilmiştir. Çin Doğu Türkistan’ın günde 14-16 saat güneş ışığı alabilen özelliğinden yararlanarak bölgeyi güneş enerji üssü yapmak için büyük projeleri yapmaktadır. Ancak petrol, doğal gaz bulunduğu yerlerdin yerli halkı göçe zorladığı gibi, güneş enerji projelerinde yer alan alanlardaki yerli ahaliler de ev mekanlarından kovulma endişesi içerisindedir.
Urumçi Kömürleri Nasıl Elektriğe dönüştürülerek Çine Gönderiliyor?
Yazının başında belirttiğim gibi, Çin kaynakları Doğu Türkistan’da 2 trilyon ton kömür rezerv olduğunu, bu rakamın Çinin toplam kömür rezervin %40 denk olduğunu belirtmektedir. Başkent Urumçi ve civarı kömür madenleri ile dolu. Urumçi’ye entegre edilen Sanci şehrinde [33]Sanci-Guçuwen 1100± kilowattkık yüksek gerilim doğru akım UHVDC elektrik transmisyon kompleksi her yıl Çinin doğu sahil eyalet ve büyük şehirlere 66 milyar kilowatt saat elektrik göndermektedir. Yeni teknoloji ile kurulan süper şebeke (super grid) kapsamında akıllı inovatif doğru akım (direct current) teknolojisi kanalıyla Çine aktarılmaktadır. Bu elektrik şebekesinin uzunluğu 3293 kilometre olup, Doğu Türkistan sınırı içindeki uzunluğu 599 kilometredir. Sanci’da kurulan yüksek gerilim doğru akım UHVDC elektrik transmisyon kompleksi kanalı ile Çine yollanan elektrik ile 30 woltluk ampul’dan 400 milyon adet ampulu aydınlatmak mümkün. Bu elektrik Çin’de 50 milyon ailenin elektrik ihtiyacı karşılanmaktadır. Bu kompleks alan olarak genişletilme inşaatı devam etmekte, ABD’den çalan yüksek teknoloji ile donatılmaktadır. Bu elektrikler Urumçi- sanci kömür madenlerinde üretilmektedir. Bu zengin maden ve teknoloji toprak sahibi Türk – Müslümanlara hiçbir yarar sağlamamaktadır.
Doğu Türkistan’ın Uranyumları Doğu Türkistan’a Neler Getiriyor?
Çinin, Uranyum madenciliği ve metalurji endüstrisi Doğu Türkistan’da başlamış ve gelişmiştir. [34] Şu anda Doğu Türkistan’da 17 uranyum maden bölgesindeki maden ocaklarında uranyum üretilmektedir. ABD 1945 de ilk atom bombasını denedikten hemen sonra Sovyetler birliği Atom bombası yapmaya karar verdi. Rus mühendisler 1946 de Bağımsız Doğu Türkistan’ın Kaba ilçesinde uranyum maden taşlarını buldu ve Doğu Türkistan’ın uranyum madenlerinden zenginleştiren uranyum ile 29 Ağustos 1949’da ilk atom bombasını denedi. Ruslar daha sonra İli Vilayetine bağlı Çapçal ilçesinin Kazakistan’a 100 kilometre yakınındaki bölgede uranyum madenlerini buldu ve 1955’de Çin -Rus ortaklığı ile uranyum maden ocağını kurdu. Uranyum zenginleştirme işlemi Sovyetlerde yapılıyordu. 1962’de Ruslarla Çinin arası açılana kadar Sovyetlerdeki nükleer silah yapımında Doğu Türkistan uranyumu hayat simidi oldu. Çin 16 ekim 1964’de Doğu Türkistan’ın Lop nur bölgesinde ilk atom bomba denemesini yaptı. 100.000 km²lik kullanım sahasıyla dünyanın en büyük nükleer tesisi olan Lop Nur’da 1964-1996 yılları arasında 46 nükleer deneme gerçekleştirdi. Doğu Türkistan’ın iç denizi olan Lop Nur gölü 1995’de tamamen kurumuştur. Sapporo Üniversitesi’nden Japon profesör [35]Takada Jun, Mart 2009’da Japonya’da yapılan bir sempozyumda kümülatif olarak 200 megatonluk bir patlama gücü oluşturan 46 nükleer denemenin 750.000 sivilin ölümüne yol açtığını verilerle ortaya koymuştur.
Bugün Çin sömürge yönetimine ait [36] “Tianshan Uranyum Industry Co, Ltd” (天山铀业有限公司) dünyanın en büyük uranyum üreticisi konumunda. Çin başbakanlık internet sitesi 21 ekim 2016 tarihinde Doğu Türkistan’da [37] modern teknoloji ile donatılmış bin tonluk doğal uranyum üretim üssüne kavuştuğunu açıkladı. Çinin [38]272 Nolu uranyum şirketi yıllık 50.000 ton monazit’tan saf uranyum ayırma kapasitesine sahip. 20. Asrın 80. Yıllarında yıllık uranyum üretimi 3-5 ton iken, Co2+02 ABD teknolojisini ele geçiren Çin, şuan Doğu Türkistan’daki uranyum üretimini 200 misli artırdığı ile övünmektedir.
Çin elinde bulunduran ve geliştirmekte olan tüm nükleer silahları Doğu Türkistan uranyumları ile yapmıştır. Pakistan, Kuzey Kore’nin nükleer silah geliştirmesinde yine Doğu Türkistan’da üretilen uranyum’u vermektedir. 2018 İtibarı ile Çin’de faaliyet göstermekte olan [39]nükleer santral sayısı 56 olup, 2019 sonu 59, 2020’ de 60 olacaktır. Çinin nükleer silah ve nükleer santrallerin ham madde kaynağının tamamı Doğu Türkistan’dan gelmektedir. Eksiğini ise Kazakistan’dan almaktadır. En acı verici olan ne biliyor musunuz? Nükleer atıkların Doğu Türkistan Topraklarına geri getirilmesi. Çinin nükleer atıkları toplama ve yeraltına gömmek ile görevli gizli şirketinin adı No.”404”. [40]”404” her yılı 1300 ton nükleer atığı Çin’den toplayıp doğu Türkistan sınırına getiriyor. Az bir kısmını Doğu Türkistan sınırındaki Heşui koridorunda dağlardan açılan kuyulara dolduruyor. Bağımsız kaynakların gözlemlerine göre Nükleer atıkların çoğu Doğu Türkistan’ın bilinmeyen bir bölgesine gömülüyor. Uluslararası standartlara göre Nükleer atıklar en az 500 metre yer altına gömülmeli ve 300 sene toprak, suya sızmaması şarttır. 10 bin sene güvenli korunmalı. Ancak, Çinin bir nükleer atık kuyusuna ayırdığı bütçe 1.2 milyon yuan dir. Bu rakam ABD’nin bir nükleer kuyuya ayırdığı bütçeden 20 misli azdır. Çin kendi nükleer atıklarını Doğu Türkistan’a götürmekle kalmıyor. 2015.De Fransa ile anlaşma yaptı. [41]Fransa nükleer atıklarını da Çin kabul etmektedir. [42]Çin nükleer atık kabul konusunda İngiltere, Pakistan, Arjantin ile de ayrı, ayrı anlaşma yapmıştır. Çin sosyal medyasında, Pekinin ABD ile ekonomik savaştan kurtulmak için [43]bu ülkenin nükleer atıklarını kabul etmeye razı olduğu yazılmaktadır. Çinin nükleer deposu Tibet’tedir. Deneme yeri Doğu Türkistan’dadır.
Doğu Türkistan toprakları bu toprakların sahibi olan Türklere ölüm tuzakları ile dolu olduğu herkese malum. İşin en acıklı tarafı bu topraklara gizli gömülen, insan ve diğer canlıları yavaş, yavaş ölüme götüren tehlike dolu zehirden halkımızın tamamen habersiz olmasıdır.
Batı Ve Doğu Türkistan Enerji Kaynakları Toplam Ne Kadardır?
1.Bölümde Doğu Türkistan’ın Enerji kaynaklarını Çinin verdiği verilerle tanıttım. Şimdi Batı Türkistan ile Doğu Türkistan’ın enerji rezervlerinin toplamına bir göz atalım ki, Çinin var gücü ile neden bu topraklara yöneldiği daha iyi anlaşılsın; Azerbaycan, Kazakistan, Türkmenistan’ın [44]toplam petrol rezervi 7 milyar ton. [45]Özbekistan’da ancak 100 milyon ton petrol rezerv mevcut. Orta Asya ve Kafkasya Türk cumhuriyetlerinin toplam petrol rezervleri 7.1 milyar ton. Doğu Türkistan’da Çin resmi kayakları tarafından açıklanan petrol rezervi 25 milyar ton. Yani petrol zengini 4 Türk Cumhuriyetinden 3,5 misli fazla. 4 Türk cumhuriyetinin Doğal gaz rezervi 13,6 trilyon metreküp. Doğu Türkistan’ın 2018 sonuna kadar bulunduğu doğal gaz rezervi 30 trilyon metreküp. Kafkasya ve Orta Asya doğal gaz rezervlerinden 2 misli fazla.
Doğu Türkistan Türklerinin 21. Yüz yılda neden kültürel ve fiziki soykırıma uğradığını anlamayanlar şimdi anlamışlardır diye düşünüyorum. Bütün dünyada doğal kaynaklar oranın sahibi halklara refah ve mutluluk getiriyor iken, Bugün Doğu Türkistan’daki doğal kaynaklarımız ateş, Biz Doğu Türkistan Türkleri Çinliler tarafından o ateşe atılan odun olduk. Bizi yakarak imha olmamıza neden olan enerji kaynaklarımızı, bizi kurtaracak silaha neden dönüştürmeyelim? Dünyayı göz yaşları mı veya zenginlik mi çeker? Enerji kaynaklarımız bizi kurtaracak silaha nasıl dönüşür? (Yazı devam edecektir)
27.我国最大的风能基地
29.新疆风力发电遇瓶颈
30.收购德国公司 金风科技资本腾挪第一步
31.全名单 | 共七批 211 个风电项目!新疆财政厅核查可再生能源电价附加补助资金
37.我国首个千吨级天然铀生产基地诞生
38.大山深处那些铀矿的前世今生
39.中国已运营核电站
41.习近平晤奥朗德 中法签200亿欧元核能大单
Etiketler: Çevre Sağlık » Çin » Din » Dünya » Ekonomi » etnik Çatışma » Genel » Görüş Yorum » Gündem » kÖŞE YAZARLARI » Makale Analiz » Otomotiv » Röportajlar » Tabii Kaynaklar
BENZER HABERLER