Aynı enstitünün akademisyenlerinden Adil Abdulhalik’in de (yukarıdaki fotoğraf) bir süredir irtibat kurulamayan akademisyenler arasında olduğu öğrenildi. Abdulhalik, İbni Sina’ya ait bir eseri Uygurcaya çevirmiş.
Serbestiyet’e konuşan Diyanet İşleri eski Başkanı Mehmet Görmez, akademisyenlerin ortadan kayboluşundan haberdar olduğunu, Çin İslam Cemiyeti yetkililerine üç defa yazılı olarak durumu sorduğunu, şu ana kadar konunun araştırılacağı dışında bilgilendirici bir karşılık alamadığını söyledi.
Görmez, “Biz doğrudan Pekin’e bağlı resmi kurum olan Çin İslam Cemiyeti ile temas ederek ziyareti gerçekleştirdik. Şincan İslam Enstitüsü ziyareti oradaki Uygur hocaların değil Çin İslam Cemiyeti’nin talebiyle gerçekleşti. Hocalara yönelik Türkiye ile irtibat kurdunuz suçlamasının hukuki bir karşılığı olamaz” dedi.
Görmez, Görmez, 2016’dan itibaren Çin’e yönelik düşündüğünü, 2006-2016 Diyanet İşleri Başkanlığı ile ilgili Çine yönelik düşündüğünü, 2006-2016 Diyanet İşleri Başkanlığı ile “İslam Cemiyeti’nin iki ortaka pek çok faaliyette satınalma ile ilgili ortak satın almasıyla Türkiye’de kullanılan kaynak araçca ve Uygurya Çin’ deki Müslüman topluluklara ulaştırıldığını kaydetti. 2013 yılında Çin’de basılmış ilk Uygurca Kur’an yemeklerinin yayımlanmasında Diyanet İşleri Başkanlığı’nın çağından de büyük gururunu duyduğunu söyledi.
Kaynak : https://serbestiyet.com/haberler/ozel-haber-2013te-diyanet-isleri-baskanini-cinde-karsilayan-uygur-akademisyenler-kayip-63642/?