UYGUR DOPPA BAYRAMI : İşgalci Çin’in Doğu Türkistan Türklerine karşı 2000’lı yıllarda başlattığı kültürel soykırımın ilk uygulamalarından. 2012 yılında Uygur öğrencilerin Okullarda Doppa giymelerini yasaklamaları üzerine ülke genelinde Uygur Türkleri doppalarını giyerek pasif direniş sergilemişlerdir. Çin yönetiminin kültürel soykırım politikasına karşı kültür, medeniyet ve milli değerlerini koruma direnişinin sembolü Doppa Bayramı her yıl 05 Mayıs günü dünyanın 4 kıta ve 30 ülkesinde yaşayan Uygur Türkleri ailece Milli Taçları; Doppalarını giyerek kutluyorlar.
DOPPLARIN GÜLÜ-UYGUR ANNELERİN DİLİ
UYGUR HABER VE ARAŞTIRMA MERKEZİ(UYHAM)
Uygur Türkleri her yıl 5 Mayıs’ta milli kimliğinin, zengin kültürünün ve Çin yönetiminin kültürel soykırımına karşı direnişinin sembolü haline getirdiği Doppa (Kalpa) Bayramı’nı kutluyor. Uygur Türklerinin geleneksel başlığı olan Doppa’nın, Çin yönetimi tarafından (tehlike olarak addedildiğinden) kamu alanlarında yasaklandığı biliniyor. Ayrıca 5 Mayıs Doppa Bayramı, Uygur Türklerinin kültürüne, milli kimliğine olan saygı, sevgisinin ve Çin işgaline, asimilasyon politikasına karşı yılmaz bir ruhun tezahü olarak yaşatılıyor.
KÜLTÜREL SOYKIRIMA KARŞI DİRENİŞİN SEMBOLÜ: DOPPA BAYRAMI
Doppaların üzerinde insanlığın doğumunu ve ölümünü hatırlatan nakışların yanı sıra Doğu Türkistan’ın geleneksel motiflerine yer veriliyor. Çin hükumeti tarafından “Uygur Türklerinin milli değerleri ve kılık kıyafetleri tehlike” olarak görüldüğünden Doppa kullanımının kamu ve resmi dairelerde, okullarda yasaklanmasına ilişkin birçok tedbir bulunuyor.
Doppa, Doğu Türkistan’da Çin’in kültürel asimilasyon politikarına karşı Uygur Türklerinin direnişinin sembolü olarak bilindiği için bir yandan da 5 Mayıs, tüm Uygur Tükleri arasında “sistematik baskıya meydan okuma günü” olarak da kaydediliyor.
ÇEŞİTLİ RENKLERİN BİR ARAYA GELDİĞİ DOPPA
Doppa genellikle yuvarlak şekilde, el emeği ve işlemeli bir şapkadır. Farklı renklerin bir arada olduğu Doppa üzerinde yeşil, kırmızı, beyaz ve mavi renkler barındırır. Doppa; Uygur Türkleri, Kırım ve Kazan Tatarları, Özbekler, Tacikler tarafından kullanılmaktadır. Doppaların üzerinde insanlığın doğumunu ve ölümünü hatırlatan nakışların yanı sıra Doğu Türkistan’ın geleneksel motiflerine yer veriliyor.
Dünyanın çeşitli devletlerinde yaşayan Uygur diasporası da Doppalarıyla sosyal medya paylaşımlarında bulunarak soydaşlarının yalnız olmadığını, baskılara karşı birlikte karşı koyduklarını gösteriyor.
Kaynak : https://www.qha.com.tr/turk-dunyasi/cin-in-kultur-soykirimina-karsi-uygur-turklerinin-doppa-bayrami-471699