Son Dakika
Çin başkenti Pekin’deki Azınlik Milletler Ün. Uygur dili ve edebiyatı bölümünü bitirerek Türkiye’de Ankara Üniversitesinde Türk dili ve Edebiyatı bilim dalında Yüksek Lisans öğrenimi gören Turfanlı Uygur akademisyen 30’lu yaşlardaki Uygur akademisyen Ekrem Mehmet’i Türkiye’de öğrenim gördüğü suçu ile Çin Nazi Kampında işkencelerler katettiği açıklandı.
UYGUR HABER VE ARAŞTIRMA MERKEZİ (UYHAM)
Mehmet’in 2011’de eğitim almak için birlikte Türkiye’ye geldiği arkadaşı Nurettin İzbasar, Doğu Türkistan’daki yakınlarından edindiği bilgiye göre arkadaşı Mehmet’in kamplarda maruz kaldığı baskı, işkence ve kötü şartlara dayanamayarak vefat ettiğini öğrendiğini söyledi.
İzbasar, Mehmet’in Pekin’deki Merkezi Milliyetler Üniversitesi Uygur Dili ve Edebiyatı bölümünü bitirmesinin ardından kendisiyle birlikte 2011’de eğitimine devam etmek için öğrenci vizesiyle Türkiye’ye geldiğini belirtti.
Mehmet’in 2012’de Ankara Üniversitesi DTCF’inde yüksek lisans eğitimine başladığını aktaran İzbasar, arkadaşının mezuniyetin ardından 2016’da Çin’e geri dönerek Urumçi’de Maarif Üniversitesinde öğretim görevlisi olarak çalışmaya başladığını kaydetti.
İzbasar, Mehmet’in Türkiye’de eğitim gördüğü suçlamasıyla 2018’de Çin tarafından kamplara alınmasının ardından kendisiyle iletişiminin kesildiğini ancak bu hafta edindiği bilgiye göre arkadaşının kamplarda öldüğünü ifade etti.
Eşinin de aynı üniversitede öğretim görevlisi olduğunu vurgulayan İzbasar, Mehmet’in kamplara alındığı sırada dünyaya gelen çocuğunu da göremeden hayata gözlerini yumduğunu dile getirdi.
TÜRKİYE’DEKİ DOĞU TÜRKİSTANLI ÖĞRENCİLER TEHDİT ALTINDA
İzbasar, Türkiye’de çok sayıda Uygur Türkünün eğitim gördüğüne dikkati çekerek Doğu Türkistanlı öğrencilerin ve akademisyenlerin hayati tehlikelerinin bulunduğunu söyledi.
Türkiye’de eğitim görmenin Çin makamları tarafından suç kabul edildiğini kaydeden İzbasar, “Mehmet gibi Türkiye’de eğitim görerek ailesi ya da Çinli yetkililerin baskısıyla geri dönenlerin hayati tehlikesi bulunmaktadır.” İfadelerini kullandı.
İzbasar, Doğu Türkistan’daki çok sayıda alim, öğretim görevlisi ve aydının kamplara gönderildiğini hatırlatarak, Türkiye devletini konuyla ilgili girişimlerde bulunmaya, uluslararası insan hakları örgütlerini ve medyayı da daha bu konuya hassasiyetle yaklaşmaya çağırdı.
Etiketler: Çin » Dünya » Eğitim » Genel » Görüş Yorum » Gündem » Haber » insan hakları » Röportajlar » Siyaset » SoykırımBENZER HABERLER