logo

trugen jacn

ÇİN,TACİKİSTAN VE HİMAYALARDAN SONRA BU KEZ PASİFİK BÖLGESİNDE DE YAYILMAK İSTİYOR

Çin, Xi Jinping, Tacikistan

UYGUR HABER VE ARAŞTIRMA MERKEZİ (UYHAM)

Çin’in salam dilimleme taktiğinin yeni bir kurbanı var: Orta Asya’nın en küçük ülkesi Tacikistan. Son raporlara göre Çin, Tacik topraklarının yüzde 45’ini oluşturan Tacikistan’ın Pamir bölgesini talep etti . Pekin, yabancı topraklar üzerinde hak iddia etme tarzına uygun olarak, tarihi revizyonizmle başladı.

Nitekim Orta Asya, Çin etkisinin olduğu bir bölgedir. Ancak, Tacikistan’ın neredeyse yarısını talep etmek için yapılan son teklif, Orta Asya’yı Çin’e karşı kışkırtabilir. Dahası, Çin-Rus “uygunluk ekseni”, Çin yayılmacılığının son raundu ile yeniden test ediliyor.

Son zamanlarda, resmi Çin kaynakları Çinli bir tarihçi Cho Yao Lu tarafından yazılan bir makaleyi birkaç kez acımasızca yeniden yayınladı. “Tacikistan Topraklarının Çin’e Taşınmasını Başlattı ve Pamir’in Kayıp Dağları Gerçek Efendilerine Döndü” başlıklı kışkırtıcı makale. Bu makale, Pamir bölgesinin tamamının bir zamanlar Çin’in bir parçası olduğunu, ancak 19. yüzyılda İngiltere ve Rusya’nın baskısı nedeniyle bu bölgeleri kaybettiğini iddia ediyor.

Yao Lu, Çin’in Pamir bölgesinin bir bölümünü 2010 yılında geri alabildiğini de belirtiyor. Burada, borç batağındaki Tacikistan’ın ‘tartışmalı’ topraklarının 1,158 kilometre karesini Çin’e  vermek  zorunda kaldığı 2011 tarihli bir anlaşmaya atıfta bulunuyor . Pekin daha sonra borç sıkıntısı çeken Duşanbe’yi topraklarının bir bölümünü kendilerine terk etmeye ikna etmişti. Şimdi Çin, kara ile çevrili ülkenin neredeyse yarısını gasp etmek için kötü şöhretli borç tuzağı diplomasisini kullanmak istiyor. 

Çin, Pamir bölgesinin tamamında resmi olarak bir hak iddia etmemiş olsa da, Pekin’in yayılmacılığı böyle başlıyor. ÇKP’nin sponsor olduğu rastgele bir tarihçi, Çin’in yabancı topraklardaki “tarihi” iddialarını ve Pekin’in birkaç yüzyıl önce topraklarını nasıl terk etmek zorunda kaldığını yazıyor. Çinli kurt savaşçılar böylesine eğilimli tarihi kurguları toplamaya başlar ve sonuçta Orta Krallık komşularına zorbalık yapmaya başlar.

Duşanbe, Çin’in salam dilimleme taktiklerini nasıl uyguladığını da anlıyor ve Pekin’in sakıncalı makaleden vazgeçmesini talep etti. Bu genel ‘Çin dostu’ Tacik politikasıyla çelişiyor.

ABD ve AB gibi büyük güçlerin çoğu dünyanın bu bölgesine pek ilgi göstermediğinden, söz konusu Çin olduğunda Orta Asya’nın pek fazla seçeneği yok. Ayrıca, Rusya da bu bölgedeki Çin yatırımlarını karşılayacak ekonomik ateş gücüne sahip değil ve Tacikistan Çin borçlarından dolayı felç oldu. Duşanbe, Pekin’e 2,9 milyon ABD doları olan toplam dış borcundan 1,2 ABD doları borçludur .

Ancak, Çin topraklarının neredeyse yarısını elinden alma tehdidinde bulunurken, Tacikistan konuşmaya ve Cho Yao Lu’nun yazdığı revizyonist makaleye Çin’in sponsorluk yapmayı bırakmasını talep etmeye mecbur hissediyor.

Bu arada, Rus medyası da Çin’in savaşçılığının ilk göstergelerine kızmış görünüyor. Moskova hala Orta Asya’yı “özel nüfuz alanı ” olarak görüyor . Tacikistan dahil beş Orta Asya Cumhuriyeti, Avrasya’nın bir parçasıydı ve eski Sovyetler Birliği’nin bileşenlerini oluşturuyordu. Bu nedenle, Rusya, Çin’in Rus uzayını yerken düşüncesinden rahatsız.

Bu nedenle Rus kanalları Çin’i sert bir şekilde eleştirdi ve Pekin’in gelecekteki olası sınır anlaşmazlıkları için suları test edebileceğini öne sürdü. Hem Duşanbe hem de Moskova, Tacikistan’ın Pamir bölgesinde sınır karakolları, havaalanları ve altın madenciliği şeklindeki Çin yatırımlarının, bu bölgedeki Tacik egemenliğini sulandırma girişimlerinin bir parçası olduğunu anlıyor gibi görünüyor.

Tacikistan’ın neredeyse yarısına yönelik bu son teklifle Pekin’in yayılmacılığı, dokunaçlarını Orta Asya’ya yaydı. Orta Asya ülkeleri şimdi Çin yatırımının ve Xi Jinping’in amiral gemisi Kuşak ve Yol Girişimi’nin (BRI) tehlikelerini anlamalıdır.

Bu nedenle, ABD dahil Batılı güçler de Orta Asya’daki Çin sorununa ayak uydurmalıdır. Beş Orta Asya Cumhuriyeti jeopolitik olarak alakasız görünebilir, ancak Pamir bölgesinde bölgesel tavizler verilirse, Çin, Avrasya’nın bu bölümünde yüksek bir konuma sahip olacak ve sonuç olarak Amerikan birliklerinin konuşlandığı komşu Afganistan’da da nüfuz sahibi olacaktır.

Çin yayılmacılığının Orta Asya’ya yayılmasıyla birlikte, Çin’in Asya Kıtası’nda her yönden daha fazla bölge istediği fazlasıyla açık hale geliyor. Demokratik dünya, Çin’in halihazırda olduğundan daha devasa hale gelmemesi için onu her yönden köşeye sıkıştırmalıdır.

KAYNAK: http://tfipost/china-claims- helf-of-tajikistan–after-south-china-sea-and-himalayas-chinese-expansionism-hits-central-asia?

Share
461 Kez Görüntülendi.