logo

trugen jacn

YİNE ÇİN’İN “YENİ İPEK YOLU” PROJESİ PALAVRASI ÜZERİNE

 

Mehmet Emin HAZRET

Türkiye’de Çin’in “Yeni ipek yolu projesi” misyonunun propagandasını üstlenen birkaç gazeteci ve  yazar ortaya çıktı. Onların bazıları, Uygur  toplumunun Çin’in bu projesini engelleyici potansiyel güç olduğunu, Washington’un rüyasını bozan bu yeni Çin projesini engellemek için Uygurları kullandığını ima etmekten çekinmediler. Satır aralarına dikkat edersiniz onların deyimi ile, Uygur Türklerinin ortadan kaldırılması Türkiye – Çin arasında “yeni ipek yolu projesi” ni hızlandıracak ve güvence altına alacaktır. Bu  tür yazı yazanların, Doğu Türkistanlılar kendilerine yakın gördüğü dindar ve  muhafazakar kesimlere mensup  olması şaşırtıcıdır. Ben onların yazılarına cevap vermek niyetinde değilim. Onlar gibi bol laf kalabalığı ile komplo teorisi yapmaya da alışkın değilim. İnsanın zihnini aydınlatmak için sadece kanıtlar yeterlidir.

Bugün Çin’de açlık sınırı altında yaşayan 400 milyon insan vardır. Doğu Türkistanlıların % 40’i  temiz suya ulaşabilmiş değildir. 2017 itibarı ile Doğu Türkistan’ın günlük doğal gaz üretimi 110 milyon metreküp (Türkiye’nin ortalama günlük doğal gaz tüketimine eşittir). Ancak Uygur Türklerinin  % 50’sinin evinde doğal gaz yoktur.  Bir devlet,   vatandaşı olduğunu  ısrarla iddia ettiği kendi halkının ciddi ihtiyacları ortada iken,  topladığı birikimleri neden kendi ülkesi için değil de , başka ülkelerin kalkınması için harcar?  Bunu düşünen dünyada,  Çin’den başka bir ülke var mı?

Yeni ipek yolu hızlı teren projesi tamamlandıktan sonra  Urumçi’den yola çıkan yük treni 10 günde  Varşova’ya, 12 günde Frankfurt ‘a ulaşacaktır. İki ay sürecek deniz yolu baypas edilmiş olacaktır. Kara yolu trafiğinde en çok kar elde edecek ülke  ise,bu yolun en uzun güzergahı olacak olan  ve geçiş ücreti alan Kazakistan olacaktır. Ayrıca, Çin “yeni ipek yolu” projesi için ayıran 124 milyar dolarlık yatırımın 1/3’nü  yanı  41,3 milyar dolarlık kısmını Kazakistan’a yatırmayı planlamaktadır. Bugüne dek Çin’in yabancı ülkelerde hayata geçirmek için antlaşma yaptığı 18  adet “yeni ipek yolu hızlı demir yolu projesi” dahilinde 24.9 milyar dolar ayırdığı ilk 5 ülke  (Laos, Suudi Arabistan, İran ve Türkiye) içerisinde  gerçekleştirdiği tek proje Ankara – İstanbul hızlı tren hattı olmuştur. İran’da 2 hızlı demir yolu projesinin  yapımı devam etmektedir. Çin’in öncülüğü Bender Abbas limanına bir an önce ulaşarak körfez petrolünü Türkmenistan –Çin botu hattına ulaştırmaktır. Laos, Suudi Arabistan ve diğer ülkelerde yapılması açıklanan   projelerin gerçekleştirilmesi için bir tek çivi bile çakılmamıştır.

Avrupa Birliği Dış İlişkiler Konseyi “European Council on Foreign Relations” hızlı tren uzmanı Agatha Kratz “Çinli liderler, hızlı tren diplomasinin etkinliğinin aslında çok düşük olduğunun farkında. ” diyor. Financial Times’in açıkladığına göre Myanmar, Libya, Meksika, ABD ve Venezuela, Çin’in “ipek yolu hızlı tren projesi” ni iptal etmişlerdir.  Bu ülkeler için Çin’in ayırdığı para 47.5 milyar dolar idi.  2011  yılında   Çin’in Libya’nin  Sirte  kenti’ne (Muammer Kaddafinin memleketi)  yatırdığı 2.6 milyar dolarlık hızlı tren için  yatırdığı para,  buharlaşıp gitmiştir. Ülkelerin  hızlı tren projesi iptal etme gerekçesi, Çin’in amaç, tutum ve davranışı olarak gösterilmektedir.  Meksika ulaştırma bakanı Gerardo Ruiz Esparza, Çin ile yapılan 3.7 milyar dolarlık hızlı tren antlaşmasının 2014 de iptal edildiğini açıklamiştir. Buna  gerekçe olarak Çin’in “berrak meşru ve saydam.” Olma ilkesine uyumaması gösterilmiştir. ABD “XpressWest” Şirketi  geçen yıl, Las Vegas- Los Angeles hızlı tren hattını iptali için  karar alındığını açıklamıştır. Gerekçe olarak , Çin uluslararası demir yol (China Railway International) şirketinden kaynaklanan problemler olduğunu  açıklanmıştır.  Venezuela lideri Hugo Chávez tarafından “ Latin Amerika ülkelerine Raylarda sosyalizmi getirme projesi” diye yere, göğe sığdıramayan proje şuan tamamen terk edilmiş durumdadır. Öte yandan Çin’in Laos, Endonezya, Sirbistan – Macaristan  “yeni ipek yolu hızlı tren projesi” hakkında yapılan araştırmalarda Çeşitli   teknik hatalar ve uyumsuzlukların olduğu ortaya çıktığı bilinmektedir. Bu konuda aşılamayacak yasal ve teknik engeller  bulunmaktadır.   Bu 3  ülkede yapılması plaanlanan projenin  toplam maliyeti 558  milyar dolar olarak hesaplanmıştır. Bu miktar Yunanistan’ın  toplam borç miktarından  daha fazladır. Uzmanlar, Çin’in toplam uzunluğu 22 bin  km’lik bu 3  ülke üzerinden geçecek “ hızlı tren ağı” projesinin  çoğu zararına çalışıyor olacağı konusunda hem fikirdiler.

Türkiye’nı baypas edecek porjeler Haritası-I

Çin’in Avrupa’ya ulaşacak “Yeni ipek yolu hızlı tren projesi” arasında Türkiye’yi baypas edecek 2 projesi bulunmaktadır. Bunlardan biri Gürcistan’ın Batum’dan Karadeniz  deniz  yolu ile Ukrayna’nın Odesa limanına, oradan Polonya’ya ulaşacak projedir. Çin bu proje için Batum ve Odesa limanlarının genişletilerek yeniden inşaası için   dev miktarda para ( bütçe)  ayırmış durumdadır.. Türkiye’yi baypas edecek 2. Proje ise, Yunanistan’ın Pire limanından başlayıp Makedonya’nın Üsküp, Sırbistan’ın Belgrad, oradan Macaristan’ın  Budapeşte kentlerini  bir birine bağlayacak “Yeni ipek yolu hızlı tren  Hattı ” projesidir.

Türkiye’ni baypas edecek diğer hızlı tren projesi-II

Çin medyası, kasım 2016 de Letonya’da açılan  Çin- Doğu Avrupa devletleri  “16+ 1” liderler zirvesinde Belgrad –Budapeşte hızlı tren yolu yapımı sözleşmesinin imzalandığını duyurmuştur. 2.89 milyar dolarlık bu proje Avrupa Birliği Komisyonu ile Çin arasında bir çakışma ihtimalini güçlendirmektedir. Avrupa Birliği Komisyonu sözcüsü, projenin Avrupa Birliğinin ulaşım yasa ve kriterlerine uyup uyumadığı konusunda ilgili ülkeler ile olan görüşmelerin sürmekte olduğunu söylemiştir.  Eğer Çin’in Avrupa’daki bu ilk örnek projesi hukuki bir engele takılması halinde, bu  durum Pekin için büyük bir  çıkmaz ve  diplomatik bir  utanç haline gelecektir.

Diğer yandan Rusya üzerinden Avrupa’ya ulaşacak “yeni ipek yolu hızlı tren Hattı  projesi” kağıt üzerinde kalmaktadır.  Çin’in bizzat  kendisinin  ortaya koyduğu  bu projeye çok  isteksiz davranmaktadır.    Japonya, Hindistan ve ABD gibi etkin dünya ülkeleri “yeni ipek yolu” projesine hiç ilgi göstermemekle beraber, Batı Avrupa liderlerinin hiçbiri Pekinde açılan “Yeni Kuşak – Yol  ”  Formuna katılmamışlardır.  Bugün  Türk-İslam dünyasının çok yakından izlediği ve kendisine örnek almak istediği Müslüman Türkiye’nin belli başlı medya kuruluşları, Çin’in “yeni ipek yolu” projesinin gerçekleşmesi halinde  ülkeye nasıl milyarlarca dolarların  yağdıracağı  söylem ve  hayalını  ballandıra, ballandıra  anlatmaktan geri durmamaktadırlar.  Buna karşılık Türk- Müslüman olmayan batı medyası ise, Çin’in bu küresel projesini bahane ederek “yeni ipek yolu” projesinin kilit noktası olan Doğu Türkistan’da Uygur Müslümanlarının tamamını ve toptan “ Bölücü ve Teröristler ” olarak damgaladığını, işgal ettiği bu ülke’de  nasıl polis devleti yarattığını dile getirmektedir. Müslüman  Uygurlar için Muhammed  ismi dahil Kur’ani Kerimde  zikredilen isimlerin  yeni doğan çocuklarına verilemeyeceğini resmi genelge ile nasıl yasaklandığı ve diğer insanlık dışı uygulamaları ile temel insanı hak ve özgürlüklerin nasıl ihlal ettiklerini belirten ve  ifşa eden haber ve analizlere ayrıntılı ve  geniş şekilde  yer vermektedir.

Çin’in ortaya  attığı “21. Asrın dünya projesi” palavraları ile Çin ekonomisinin gerçek durumu arasında büyük uçurumlar bulunmaktadır. Bugün Çin’in kamu borcu toplam   milli gelirinin % 365’ne denk gelmektedir. Çin’in  hiçbir ülkeye nakit  olarak kredi sağladığı asla variz değildir. Çin yönetimi sadece  depolarında mevcut  demir çelik, ve çimento stokları  ile üretim fazalası,satılamayan  ve teknik olarak demode olmuş , rüzgar enerji  türbinleri, güneş enerji panellerini bu projelerde  satmak peşindedir. Ayrıca,  işsiz ve boş kalan  Çinli  Mühendis,teknik eleman ve  işçilerini  bu projelerde çalıştırarak onlara ödenecek  ücretleri nasıl nakite çevirebilmenin hesaplarını yapma peşindedir.

Çin “yeni ipek yolu” projesi köpüğünü günü geldiğinde kendi buharlaştıracaktır. Nasıl mı?

Çin iç krizden çıkabilmek için şu komşu ülkelerin biri ile savaş çıkarmayı planlamaktadır; Hindistan, Myanmar, Vietnam, Filipinler, Tayvan, Japonya ve  Moğolistan.

Çin  kendisine komşu bu 7  ülkeden birini kendisine kurbanlık  olarak seçecek ve akabinde savaş çıkaracak ve hemen akabinde ise,  “yeni ipek yolu” projesinin ertelendiğini açıklayacaktır.

Bu konuda  Suyu görmeden paçaları sıvayanlara şunu Hatırlatmak istiyorum ;

Bir devlet yönetimi, ülkesinin ekonomik birikimlerini kendi ülkesinin kalkınması ve öz halkının refah düzeyinin arttırılması için değil, neden başka ülkelerin  kalkınması   ve başka halkların refahı  için harcar ?

Aklı  ve ferasati olan  birisi bunun sebebini  “NEDEN ?”  diye sormaz mı?

Kaynaklar:

  1. 美应调整中亚战略并参与 “一带一路”中国高铁海外“减速”
  2. “一带一路”欧洲段引起欧盟关注 中国“高铁外交”受阻 中国承建印尼高铁项目被暂停
  3. 亚投行是什么?一带一路是什么意思?
  4. AIIB是一带一路提款机么?
  5. 中国加大铁路投资以提振经济

 

Etiketler: » » » » » » » » » » » »
Share
1444 Kez Görüntülendi.