Tayvan Parlamentosu 30 Aralık 2022’de açık farkla Çin’in işgalindeki Doğu Türkistan’da yaşayan Uygurlar,Kazaklar ve diğer Müslüman Türkleri yönelik baskı, zulüm ve insan hakları ihlallerini “soykırım” olarak kabul etti. Kabul edilen Uygur yasasını yorumlayan Tayvan Doğu Türkistan Derneği Başkanı Av. Çav Dung ” Kabul edilen bu yasa ile Tayvan’in Uygur meselesinde ABD.Liderliğindeki batılı demokratik ülkelerle ayna değerleri paylaştığı ve cephesini belirlemiştir. Bu nedenle bu yasa Tayvan için çok önemlidir.” açıklamasında bulundu.
30 Aralık 2022’de Tayvan parlamentosu, Çin hükümetinin Uygurlara yönelik baskı,zulüm ve insan hakları ihlallerinin “SOYKIRIM” olarak kabul eden Uygur yasasını kabul etti. Bu yasa, yurtdışında yaşayan Uygurları ile birlikte Uygurların durumuyla yakından ilgilenen uluslararası aktivistler, uzmanlar ve analistlerinin dikkatini çekti ve onların çeşitli yorum ve analizleri ile bir kez daha gündeme geldi.
Bu Yasa ile Tayvan Uygur meselesinde ABD VE Batılı Demokratik Ülkelerin saflarında Yer Aldı
Tayvan Doğu Türkistan Derneği Başkanı Av. He Chaudong, bu soykırım kararının Tayvan parlamentosunda 27 Aralık’ta oylandığını ve 30 Aralık’ta da yürürlüğe girdiğini hatırlatarak şöyle konuştu : ” Tayvan Parlamentosunun bu kararı aslında Tayvan için de dönüm noktası olmuştur. Tayvan parlamentosunun bu kararından önce Çin’in Doğu Türkistan’da soykırım yapıldığına dair ABD Dışişleri Bakanlığı, ABD Eyalet Meclisi, İngiltere Parlamentosu, Hollanda Parlamentosu, Belçika Parlamentosu ve 10’dan fazla ülke parlamentosu, Çin’in “Yeniden eğitim Merkezi” gibi sahte isimlerle açtığı Çin tipi Toplama kamplarının Uygurlara karşı bir soykırım eylemi olduğunu kabul ve ilan etmiştir. Tayvan Parlamentosu İnsan Hakları Komitesi Başkanı Wang Dingyu ve 14 Milletvekilinin ortak imzası ile Parlamento Başkanlığına sunulan bu karar tasarısının mutlak oy çokluğu ile kabul edilmesi Tayvan devleti için de çok önemli bir gelişme ve tarihi bir dönüm noktasıdır. Bu yasanın kabulü ile ileride Uygurlar ile ilgili başka kararların alınması ve yürürlüğe konulması ve ileride Tayvan yönetiminin uluslararası ilişkilerinde de önemli gelişmelere yol açacaktır.
Tasarı Pekin Kış Olimpiyatları Öncesinde Hazırlanmıştı
Tayvan Doğu Türkistan Derneği Başkanı Hu bu tasarının aslında 10 Şubat 2022’de düzenlenen “Pekin Kış Olimpiyatları”na karşı hazırlandığını ve Uygur tasarısının kabulünde önemli rol oynadığını belirterek sözlerini şöyle sürdürdü : ” Bu karar Tayvan’daki Uygurların çıkarlarını korumak için sunulacak diğer yasa tekliflerinin kabulünün da önünü açacaktır. Uygur yasasının ilanı 30 Aralık’ta, Çin toplama kamplarının mağduru Mihrigül Tursun’un hayatının anlatıldığı ” Dönüşü Olmayan Yer ” adlı kitabının Çince nüshasının yayınlanması dolayısiyle düzenlenen törende yapılmış olması da bir diğer önemli husus olmuştur. Bu yasanın ardından Çin işgal yönetiminin Uygur Soykırımında rol alan yetkililerinin cezalandırılması ile ilgili olarak “Uluslararası Magnetsky Yasanın kabulü için de Parlamentoya teklif sunulmuştur.” dedi.
Örkeş Devleti : Uygurlarla ilgili başka yasalar de Oylanacaktır
Yasanın kabul edilmesini değerlendirilen Tayvan Parlamentosu Üyesi ve İnsan Hakları Komitesi genel sekreteri Örkeş Devleti şunları söyledi : ” Yasanın kabul edilmesinde Tayvan Doğu Türkistan Derneğinin de önemli katkıları olmuştur. ABD’de kabul edilen “Uygurların Zorla Köle/İşçi olarak Çalıştırılmasını Önleme Yasası ile Avrupa Birliği’nde kabul edilen “Küresel Şirketlerin Kurumsal Sorumluluk Yasası” ve diğer Uygurlar ile ilgili alınan benzer karar ve yasalar de Tayvan Parlamentosuna sunulacaktır.
Dr.İlşat Hasan : ÇKP Yönetiminin Tehdidindeki Tayvan’ın Uygur Yasasını Kabul etmesi Önemli Bir Gelişmedir
Dünya Uygur Kongresi Yürütme Kurulu Başkan Yardımcısı Siyaset Bbilimci Dr. İlşat Hasan’ın değerlendirmesi şöyle : ” “ABD başta diğer batılı demokratik ülkelerden sonra, Komünist Çin’in sürekli tehdit ettiği Tayvan’da bu kararın kabul edilmesi, Çin’in soykırım tehdidi altındaki Uygurlar için atılan önemli bir adımdır. Bu yasa tarihi bur öneme sahip olmakla birlikte Tayvan hükümetinin tıpkı ABD başta diğer Batılı demokratik ülkeler gibi demokrasi ve insan hakları ifade özgürlüğü diğer insanı ortak değerleri tanıyan demokratik bir hükümet olduğunu kanıtlamıştır. Tayvan’ın bundan sonra da ÇKP’nin soykırım tehdidindeki Uygurları daha çok desteklemesini umuyorum.” şeklinde konuştu.
Uygur Yasası Hakkında Kısaca Bilgi
Uygurlarla ilgili olarak Tayvan Parlamentosu tarafından kabul edilen bu karar bir ilk olup, karar taslağı, Tayvan Parlamentosu İnsan Hakları Komitesi başkanı Wang Dingyu ve 14 parlamenterin ortak imzası ile sunuldu. 27 Aralık 2022’de Tayvan parlamentosunda mutlak oy çokluğu (herhangi bir itiraz ve karşı oy olmaksızın) ile kabul edilen karar taslağı 30 Aralık’ta Cumhurbaşkanının imzasından sonra 30 Aralıkta resmen yürürlüğe girdi. Bu yasa ile Tayvan yönetimi Çin’in işgalindeki Doğu Türkistan’da yaşayan Müslüman Türklere yönelik baskı, zulüm ve insan hakları ihlallerini “ETNİK SOYKIRIM SUÇU” olarak yasal olarak kabul etmiş oluyor.