Son Dakika
Yurt dışında yaşayan bir Çinli aktivist ve Gezgin olan Guan Guang Komünist Çin’in işgalindeki Doğu Türkistan’da yaşayan Müslüman Türklere yönelik acımasız ve vahşi baskıları ile zulüm ve soykırım cinayetlerini gizli kamera ile filme alarak tüm dünyaya ifşa ve teşhir etti. Gizli kamera görüntüleri Doğu Türkistan’daki Çin tipi Toplama kampları ile ÇKP’nin faşist baskı ve zulmü ile etnik yok etme yöntemlerini bütün boyutları ile gözler önüne serdi. Doğu Türkistan’da gizlice çekilen bu görüntüler kısa sürede dünyanın gündemine oturdu.
UYGUR HABER VE ARAŞTIRMA MERKEZİ(UYHAM)
Yurt dışında yaşayan Çinli aktivist ve gezgin Guan Guang i tarafından gizli kamera ile çekilen görüntüleri tüm dünyaca konuşuluyor.
Pekin’in Uygur Özerk Bölgesi’ndeki Uygur Türklerine yönelik insan hakları ihlallerini gözler önüne seren görüntüler ortaya çıktı
Kimliği bilinmeyen aktivist Guan bölgedeki sekiz şehri ziyaret etti ve yüksek riskli yolculuğu sırasında 18 toplama kampını keşfetti
Guan tarafından çantaya gizlenen bir kamera ile çekilen görüntüler kısa sürede sosyal medyada viral oldu ve dünyanın gündemine oturdu.
Aktivist Guan , Buzzfeed Haber sitesinde 2017’den beri inşa edilen 268 olası gözaltı yerini belirlemek için uydu resimlerini kullanan raporundan ilham aldığını belirtti.
Guan, iki yıl önce bölgeyi bisikletle dolaşmıştı ve Uygur dilinin okullarda yasaklandığını ve halkın kamplara gönderildiğini duyurmuştu.
Çinli aktivist yabancı gazetecilerin bölgeye girişinin yasak olduğunu öğrendikten sonra, baskıyı belgelemek için geri dönmeye karar verdi.
Amerikan BuzzFeed haber sitesinin Çin‘in resmi kayıtlarına, kamplarda bulunanlardan aldığı bilgilere ve uydulardan temin ettiği görüntülere dayandırdığı haberinde, bölgedeki 135 toplama kampın yakınına büyük üretim tesisleri ile fabrikaların kurulduğu tespit edildiği belirtilmişti.
Elde edilen görüntüler üzerinden yapılan incelemede, kurulan fabrikaların toplam alanının 19 milyon 500 bin m2’ye tekabül ettiği ve Çin yönetiminin halen Uygur bölgesinde yeni üretim tesisleri ile Fabrikalar kurma faaliyetlerine devam ettiği ifade edildi.
2016’da başlayan zorla çalıştırma faaliyetleri(Toplama Kamplarındaki tutukluların Köle/İşçi olarak çalıştırılması) kapsamında, 1 milyondan fazla Uygur’un bu fabrikalarda çalıştırıldığına işaret edilen haberde, fabrikaların büyük bir çoğunluğunun 2018’de inşa edildiği bilgisine yer verildi.
Sitenin topladığı uydu görüntülerine göre, her kampta dikdörtgen, uzun, mavi çatılı ve çelikten yapılar dikkati çekti.
Çinli Aktivist Guan : Çin’de Yakalansa idim,Ben de Toplama Kamplarında Hapiste idim
Guan Guan, “2017’den beri inşa edilmiş toplama kampları ile ilgili bir haber okuduktan sonra bu araştırmayı yapmaya karar verdim. Uydu haritasından bunların konumlarına baktım ve araştırmaya başladım. Eğer yakalansaydım ben de toplama kampına gönderilebilirdim” ifadesini kullandı.
Çin hükümeti videolar ve iddialar hakkında bir açıklama yapmadı.
Kaynak : https://www.hurriyet.com.tr/dunya/son-dakika-cinin-uygur-zulmu-gizli-kamerada-goruntuler-dunyayi-soke-etti-41944129?
BENZER HABERLER