Son Dakika
UYGUR HABER VE ARAŞTIRMA MERKEZİ(UYHAM)
17 Eylül 2021’de Tacikistan’da toplanan Şanghay İşbirliği Örgütü(ŞİÖ)’nün yıllık zirve toplantısına katılan Çin Devlet Başkanı Xi Jinping’ın yaptığı konuşmasını değerlendiren analizciler ve uzmanlar Çin’in asıl amacının güdümündeki bu örgütü(ŞİÖ’nü) kullanarak Doğu Türkistan’daki işgalinin sürekliğini sağlamak ve devam ettirmek olduğuunu açıkladılar.
Başkent Düşenbe’de Tacikistan Cumhurbaşkanı İmamali Rahman’ın yaptığı çevrimdışı toplantıda konuşan Çin Lideri Şi Jingping Örgüt için ” Üye ülkeler olarak bizim esas misyonumuz taahhütlerimizden doğan görevlerimizi hakkı ile ve israrla yerine getirmektir. Gelecekte izleyeceğimiz yeni işbirliği yolunda işbirliğimizi daha da geliştirelim.” temalı sözleri dikkat çekici bulunmuştu.
Kazakistan, Kırgızistan, Özbekistan ve Pakistan Cumhurbaşkanlarının da katıldığı bu son zirveye Belarus, İran, Türkmenistan, Rusya, Hindistan ve Moğolistan gibi gözlemci ülke liderleri de katıldı.
Çin Lideri Xi : Örgütün 20 yıllık tarihinde Çin Her Konuda Öncü Rol Oynamıştır
Çin Lideri Xi Jinping yaptığı konuşmada, Şanghay İşbirliği Örgütü’nün kuruluşundan bu yana geçen 20 yıl içinde ŞİÖ üye devletlerinin “birbirlerine güven, karşılıklı yarar” temelinde “dünya barışı ve ülkelerin kalkınması” için çalıştıklarını bildirdi. Şi,ayrıca Çin’in eşitlik, istişare, çok kültürlülüğe karşılıklı saygı ve ortak kalkınma çabalarına ” Büyük katkı sağladığını” sözleri ile Çin’i övdükten sonra düşündüğü 5 yeni plan ve girişimi ortaya koydu.
Xi Jinping ayrıca üye ülkeleri ekonomik işbirliği yolunu izlemeye çağırdı ve “Bir Kuşak Bir Yol” projesinin önemine vurgu yaptı. Önümüzdeki beş yıl içinde Çin’in üye ülkeleri ile ticaret hacmini 2,3 trilyon dolara çıkaracağını, Ticaret araştırma enstitüsü kuracağını ve iletişim, altyapı ve temiz enerjiyi içeren “Bir Kuşak Bir Yol” projesi inşa edeceğini ve bütün bu projeleri ülkesinin finanse edeceğini söyledi.
Xi Jinping, ŞİÖ üye devletlerini iletişim ve diğer teknolojik gelişmelerdeki deneyimlerini paylaşmalarını ve bu konuda bir birlerini desteklemelerini de istedi. Ayrıca, üye ülkelere kültür, eğitim, sağlık ve yoksulluktan kurtulmak vediğer alanlarında bir birleri ile işbirliği yapmalarını ve bu konuda Çin’in kendilerine yardım etme sözü verdi ve 2022 Kış Olimpiyatları’nın sorunsuz olarak Pekin’de yapılacağını belirtti.
Çin Lideri üye devletleri ” Adil ve Eşit Paylaşım ve işbirliği yolunda ilerlemeye ” çağırdı. Çin’in eski “Güç birliktir, adalet sonsuzdur” sözünü a hatırlatan Xi Jinping, günümüzde dünyada bunun tam tersinin yaşandığını ileri sürdü ve “Uluslararası ilişkilerde asla güç yoktur. Bütün ülkeler BM Sözleşmesi’ne bağlı kalmalıdır, ŞİÖ. olarak çok yönlü bir yol ve yöntem takip etmeliyiz. Tek kutuplu bir dünya kurulmasına izin verilmeyeceğini öne sürdü ve ” Günümüzde uluslararası düzenin bozulmasına ve ayrılıkçı güçlere asla izin vermeyeceğiz.” sözleri ile üye ülkeleri ve dünyayı tehdit etti.
Bu 5 yeni Plan ve Girişimi şöyle açıkladı :
Rand Enstitüsü Uzmanı Harold : ŞİÖ’nün Asıl Amacı Uygurlardır
ABD merkezli Rand Politika Araştırma Enstitüsü’nde araştırmacı olan Scott Harold, Tacikistan’da yapılan ŞİÖ Örgütü Zirve Toplantısı ve Çin Lideri Xi’nin konuşmasını şöyle yorumladı : ” Şanghay İşbirliği Örgütü’nün asıl amacı Doğu Türkistan ve Uygurlardır. Sovyetler Birliği’nin esaretinden kurtularak bağımsızlıklarını elde eden Orta Asya devletlerinin Uygurları destekleyeceğinden endişe duyuyordu. Günümüzde Türkistan Cumhuriyetleri aslında tüm bu ülkelerin kendi güvenliklerini ve çıkarlarını Uygurlarla olan etnik, dini ve tarihi birlikteliğinin ve kendi ulusal çıkarlarının önüne koymuşlardır. Bugün Çin hükümeti Uygurları her yönden çökertmek ve yok etmek için insanlık dışı bir etnik soykırım uyguluyor. Çin hükümeti Uygurlara diğer ŞİÖ üye devletlerin baskı yapmak için terör bahanesini bir gerekçe olarak kullanabilecektir. Çin Komünist Partisi yönetimindeki Çin hükümetine göre, Uygur bölgesinde yaşayan 20 milyon insanın hiçbirisine insan hakları ihlalinde bulunmamıştır. Aksine, nüfusun çoğunluğu az sayıdaki aşırılık yanlısı ayrılıkçılar tarafından yanlış yönlendirilmektedir. Çin hükümetinin sürekli olarak bu fikri desteklediğini ve diğer ülkelerin kamuoyunu veya potansiyel desteğini almaya çalıştığını düşünüyorum. Çin,Aşırıcılığı büyük bir tehdit olarak görüyorlar ve bununla başa çıkmak için Üye ülkeler Çin ile birlikte işbirliği içinde çalışıyorlar. Çin bunu yapmaya devam ederse , diasporada yaşayan Uygurlar, onların destekçileri ve insan hakları savunucusu örgütler Çin’in güdümüne aldığı bu birliğin meydan okumasıyla karşı karşıya kalacaktır.
Analistler, Çin’in bu son Zirveyi Tacikistan’da düzenlemedeki amacının Taliban’ın elindeki Afganistan’in geleceği ve bölgesel güvenlikle ilgili olduğu iddia edilse de, asıl amaç ve odak noktasının Uygur meselesi olduğunu belirtiyorlar. Ayrıca, Çin’in geçmişte olduğu gibi günümüzde de bu tür bahanelerle Uygurları bastırmaya çalıştığını ifade ediyorlar. Çin’in “Doğu Türkistan İslami Hareketi” olarak adlandırdığı Çin mahreçli sanal örgütle mücadelede ve diğer muhtemel karışıklıkları önleme iddiası ile ŞİÖ üyesi ülkelere dayalı bir savunma duvarı inşa etmek istediğini belirtiyorlar.
Çin Dışişleri Bakanlığı’nın internet sitesinde yer alan haberlere göre, toplantıya katılan üye ülkelerin liderleri ŞİÖ’nün “son 20 yılda siyasi, ekonomik, güvenlik ve kültürel alanlardaki başarılarını” övdü ve hegemonya kurma ve ayırımcılık yapılmaması ve “demokrasi ve insan haklarının tam olarak uygulanması çağrısında bulundu. En dikkat çekici konular ise, 3 Güç İle Mücadele olarak adlandırdığı “1- işbirliğini güçlendirme 2- Sınır ötesi suçlarla ortaklaşa mücadele etme 3- Bölgesel güvenlik ve Kuşak ve Yol projesinin sorunsuz olarak inşasını tamamlama “, kültür ve sporda ve siyasallaşmaya karşı olduklarını belirterek Üye ülke liderlerine ” 2022’de Pekin’de yapılacak Kış Olimpiyatlarını oybirliğiyle desteklemeleri ” gereğine vurgu yaptı.
BENZER HABERLER