logo

trugen jacn

ÇİN,ENERJİ VE HAMMADDE KAYNAKLARRINA ULAŞMAK İÇİN İSTİLA POLİTİKASI UYGULUYOR

Sayın Ömür Çelikdönmez, Ülkemizin dış politikasi Küresel Enerji Savaşları ve diğer uluslar arası rekabet,oyun ve çatışmaları bir Türk gözü,feraseti ve aklı ile ele alan çok değerli makale ve analizleri ile tanınan bir yazarımızıdır. Son yazısı olan “Türkiye’nin Enerji Jeopolitiği ve Çin İstilasında Avrasya Balkanları ” başlığı ile yayınlanan uzun ve önemli çalışmasının Çin ile ilgili bölümünü aşağıda bilgilerinize bulunuyoruz. Sayın Yazarımızın yüreğine,diline ve ellerine sağlıklar diliyor ve teşekkürlerimizi de sunuyoruz.(UYHAM)

Ömür Çelikdönmez

Ömür ÇELİKDÖNMEZ

Çin; demografik istila sürecini iş gücü, öğrenci, turist ve sermaye transferiyle başlattı. Özellikle arka bahçesi olarak  gördüğü Orta Asya ülkelerinde çok ciddi Çinli nüfus mevcut.

Çinlilerin giremediği birkaç ülkeden biri Japonya. 

Hindistan da Çinli nüfus barındırmıyor.Çünkü kendi nüfusu zaten Çin’le boy ölçüşüyor.

 Çin, tarihteki kavimler göçüne rahmet okutacak istila hazırlığını ciddi ciddi projelendirmiş bulunuyor. 

Ancak bunu yapabilmesi için güçlü bir ekonomiye ve silahlı güce sahip olması gerekiyor. İşte bu nedenle Çin’in önceliği, ekonomisinin sürdürülebilir büyümesini gerçekleştirmek için enerji tedarik etmedeki zorunluluğudur.   Çin’in uluslararası arenanın başat oyuncularından biri haline gelmesinde temel faktör olan ekonomik kalkınmasını sürdürebilmesi için enerjiye ihtiyacı var.  Sürekli artan oranda enerji ithalatına gereksinim duyan Çin açısından enerji güvenliği, ulusal güvenliğinin ayrılmaz bir parçası. 

Bu nedenle enerji güvenliği kaygısı Pekin’in dış politikada attığı adımlara ve diğer ülkelerle ilişkilerine kaçınılmaz olarak yansımaktadır ki bunun en somut örneklerinden biri Çin-İran ilişkileridir.

Çin-İran İlişkileri

Çin’in enerji güvenliğinde İran’ın önemli bir rolü var. 1970’lerden itibaren ortaya koyduğu ekonomik büyüme sayesinde uluslararası ilişkilerin önemli aktörlerinden biri haline gelen Çin’in ekonomik kalkınmasıyla doğru orantılı olarak enerji ihtiyacı da belirgin biçimde artmıştır. 

Dünyada toplam enerji tüketiminin yüzde 23’ünü tek başına gerçekleştiren Çin, günümüzde dünyanın bir numaralı enerji tüketicisi durumundadır.

Çin, enerji kaynaklarına bağımlığı açısından enerji tedarikçisi ABD güdümünde bir İran’ı görmek istemez. Trump yönetimi; Velayeti Fakih rejimi ile topyekûn bir savaş yerine sınırlı güç kullanarak İran’da rejim değişikliğini gerçekleştirme yolunu kısmen Kasım Süleymani suikasti ile denedi. 

Daha önceki yazılarımda “Türkiye, aktif İran karşıtlığına soyunmayacak, ABD ile İran arasındaki sorunların yasal platformlarda çözümünden yana olacağını deklare edecektir” demiştim. Değişiklik yok. 

ABD – Çin rekabeti, Avrasya’nın Çatışma Bölgelerini Balkanlaştırma Riskini Taşıyor… 

ABD, Afganistan ve Irak ile fiziki irtibatı sağlayarak, Orta Asya’yı yay gibi saracak ve Orta Asya, Hazar havzası ve Ortadoğu’daki bütün enerji ulaşım hatlarını kontrol altında tutabilmeyi planlıyor.  Çin ve Hindistan’ın, Orta Asya ve Orta Doğu’ya ulaşım hatlarını kesecek ve kontrol edebilecektir. Orta Asya ülkelerinin enerji kaynaklarını Güney’deki sıcak denizlerden ulaştırılmasına imkân verecek bir konuma ulaşacaktır.  Dolayısıyla Rusya’nın bu bölge ülkeleri üzerindeki baskısına karşı koyacak stratejiler geliştirilebilecektir. Orta Asya ülkeleri üzerindeki fiili Rus baskısını fiilen bölgede bulunmakla izole edebilecektir. 

Avrupa, Amerika aynı telden mi ayrı telden mi çalıyor?

  Avrupa’nın gözü Ortadoğu’nun enerji kaynaklarında. İstedikleri kadar, çeşitlendirilebilir, sürdürülebilir enerji kaynağı arayışında olsunlar yine dönüp dolaşıp doğalgaz ve petrolden başka enerji kaynağını gözleri görmüyor.  ABD, uluslararası sistemdeki küresel güç rolü kapsamında; Rusya ve Çin’in Orta Asya’daki nüfuzunu zayıflatarak, enerji rezervlerine kolaylıkla ulaşabilmeyi ve kontrolü altında tutmayı hedefliyor. Brzezinski, Afganistan’da Sovyetler Birliği’ne karşı “Mücahitleri” örgütleyen kişi. ‘Avrasya Balkanları’ yani çatışma bölgelerini belirleyen kişi.  Brzezinski’ye göre, bugün ABD’nin hâkimiyeti yalnızca tüm deniz ve okyanuslara (Theory of Sea Power) egemenliği ile sınırlı değildir.  Aynı zamanda askeri birlikleri de tüm dünyayı adeta kuşatmıştır.  Ancak Amerikan liderliğine meydan okuyan ve okuma potansiyeli olan ülkeler de tamamen bu coğrafyada yer almaktadır.   Aslında Avrasya (Avrupa ve Asya), total ve birleşik bir güç haline gelebilse, ABD’yi bile aşacak kudrete kolaylıkla erişebilir.   Ancak Avrasya’da siyasi birliğin sağlanması zordur. Bu nedenle, ABD ve tüm diğer küresel iddiası olan güçler için, bu bölge bir “satranç tahtası”dır.  Brzezinski’nin “Avrasya Balkanları” ifadesiyle kavramlaştırdığı jeopolitik gerçeklik, dünya enerji piyasası açısından çok kritik bir coğrafyadır.

Rusya, bu bölgeyi Sovyetler Birliği döneminde olduğu gibi dışarıya kapamak için artık yeterince güçlü değildir.  Brzezinski’ye göre; ABD, Avrasya anakarasından gelecekte dışlanma ihtimaline karşı, mutlaka Asya çapası kozunu oynamalı ve denizlerde etkili olmalıdır.

Kendisine küresel aktörlüğü ve dünya jandarmalığını layık gören ABD, Orta Asya’daki askeri faaliyetlerini iki amaca göre düzenliyor.  

Birincisi; Hazar enerji kaynaklarına güvenli ulaşım ve bunun korunması,

ikincisi Orta Asya’da bir başka gücün hegemonyasının önlenmesi. 

Bunun için Sovyetler Birliği dağılır dağılmaz bölgeye el atan ABD, ilk önce bağımsızlığını ilan eden Türk Cumhuriyetleri’yle askeri ve ekonomik ittifaklar üzerinden yürüdü. (******) Herşey aslında büyük savaş “Çin Savaşı” için idi.…  Neden? Çünkü Çin, Asya kıtasını ve Pasifik’i istilaya hazırlanıyor. Ya olacak ya ölecek. Devasa nüfusuyla dünya barışının potansiyel tehdit unsuru. Corona Virüsü, Çin’den çıkmadı mı?  Dostlar, Türkiye’nin enerji tedarik ettiği, Rusya Federasyonu, Orta Asya Türk Cumhuriyetleri, İran ve Irak, hatta körfezin küçük Krallıkları, çok uzak değil, birkaç yıl sonra enerji kaynaklarını işletemeyecekleri petrol ve doğalgaz üretmeyecekleri büyük sorunlar yaşayabilir.

İşte tüm bu atraksiyonlar, kötü günlere hazırlık.

===========================

*) https://www.tccb.gov.tr/basin-aciklamalari/365/115381/sayin-cumhurbaskanimizin-cezayir-gambiya-ve-senegal-ziyaretleri (**) https://www.dikgazete.com/ekonomi/turkiye-ve-cezayir-ortakliginda-adana-da-petrokimya-fabrikasi-kurulacak-h497856.html

(***) https://ronesans.com/biz-kimiz/

(****) https://www.marketscreener.com/business-leaders/Bernard-Pasquier-0CP8JL-E/biography/

(*****) https://www.annalindhfoundation.org/members/association-des-monegasques-de-letranger

(******) https://www.dikgazete.com/kuresel-kiralik-katiller-ordusu-iside-amerikanin-afganistanda-verdigi-yeni-rol-makale,1019.html

KAYNAK : https://www.dikgazete.com/turkiye-nin-enerji-jeopolitigi-ve-cin-istilasinda-avrasya-balkanlari-makale,2106.html?fbclid=

Etiketler: » » » » » » » » » »
Share
1200 Kez Görüntülendi.