logo

trugen jacn

ÇİN,DİASPORADA YAŞAYAN UYGURLARIN DOĞU TÜRKİSTAN’DAKİ AİLELERİNE BASKI UYGULUYOR

 Çin yönetimi diasporada yaşayan ve Çin’in ülkelerindeki baskı ve zulmünü  medya anlatan  Mültecilerin  Doğu Türkistan’da yaşayan akrabalarını şantaj ve tehdit ediyor. Londra’daki Uygur mahkemesinde ifade veren ve Çin zulmünü ifşa edenlerin yakınlarına baskı ve zülmederek toplama kamplarına hapsediyor.  Onlar üzerinden  akrabalarını ihbar  ve suçlamaya zorluyor.

Khalmat Rozakhon, tutuklu kardeşi hakkında Uygur Mahkemesi'ne hitap ediyor.

 

Halmehmet Ruzahun Toplama Kampında tutuklu kardeşi hakkında Uygur Mahkemesi’nde tanıklık ediyor.  

Çin yönetimi Doğu Türkistan’daki işgal  rejiminin  baskı ve zulüm uygulamaları hakkında konuşmaya cesaret eden kurbanlarının aileleri için bir sadistçe ve vahşet derecesine varan yöntemlerle baskı ve zulmediyor.  Onlara  kedinin   fare ile oynadığı gibi acımasız davranıyor.  Onları  çeşitli  aşağılama ve  fiziksel ve psikolojik baskı ve zulmediyor. Onların  aileleri ve sevdiklerinin  gecenin köründe evlerini basarak tutukluyor. Bunlar Çin işgal polisince  sorguya çekildikten sonra  bazıları ortadan kayboluyor.

Uygur Mahkemesinin ilk oturumunda Haziran’da delil vermek Tanıklar, acımasızca aşağılanmış ve tarafından saldırıya uğradı CCP paneller -orchestrated Sincan’da onlara karşı konuşma zorlandığını, ulusal televizyonda akrabaları ve arkadaşları tabanlı.

İkinci oturumda akrabaları adına ifade veren üç kişi , diasporadan sevdiklerinin akıbetiyle ilgili gerçeği öğrenmeyi imkansız bulan ve öne çıkmaya cesaret eden çok sayıda Uygur ve Kazak’ı temsil ediyor .

Genç bir gelin, ancak bir yıllık kocasının yirmi beş yıl geri dönmeyeceğini duyar. Onu beklemesi için yalvarır. Japonya’da eğitim gören bir birader, Çin karşıtı faaliyetleri kınamak zorunda kalan bir ağabeyin şişmiş boynunu ve zayıflamış vücudunu gördüğü için zorunlu bir görüntülü görüşme sırasında kırılır. Mesaj açıktı, Çin için casusluk yapın ve Japonya’daki Uygur meslektaşlarını bilgilendirin ya da kardeşini bir daha asla görmemeye hazır olun. Dört yıldır sessiz kalan önde gelen bir Uygur entelektüeli olan babasının ortadan kaybolmasıyla kalbi kırılan bir oğul, son dört yılda yine ortadan kaybolan yüzlerce başka Uygur akademisyenin serbest bırakılması için kampanya yürütüyor. 43 kişinin ya tutsak olarak ya da serbest bırakıldıktan kısa bir süre sonra öldüğünü doğrulayan haber damlaları tarafından eziliyor. Çoğu yetmişlerinde ya da seksenlerindeydi.

Demokratik dünyada yaşayan sürgünler, yarı yarıya beklemek ve umut etmekle yaşarlar. Aşamalı bir telefon görüşmesi sırasında ara sıra bir ışık parlaması olabilir, ancak kapılıp götürülür ve karanlık bir kez daha iner. ÇKP tarafından tehdit ediliyorlar, kanıtlarını itibarsızlaştırmak için devlet medyasında geçit töreni yapmaya zorlanan sevdikleri tarafından alay ediliyor ve karakter suikastına maruz kalıyorlar ve günlük suçluluk işkencesi, kendi kendini suçlama ve en iyi nasıl yardım edileceğini merak eden şüphe ile yaşıyorlar. Çok azı hayatına devam etmeyi başarır.

Bahram Sintash’ın babası, devletin bir Uygur vatandaşından isteyebileceği her şeydi. Akıcı bir Mandarin dili konuşan, önde gelen Uygur entelektüeli ve Komünist Parti tarafından kontrol edilen Uygur dergisi “ Sincan Uygarlığı ”nın eski genel yayın yönetmeniydi . Bir ÇKP üyesi olarak, bölgenin en etkili yazarlarının Uygur kültürü, tarihi, siyaseti ve sosyal gelişimi üzerine eserlerini yayımlanmak üzere seçmesiyle tanınıyordu. Tüm çalışmaları onaylandı ve parti sansüründen uçan renklerle geçti.

Bahram Sintash, camilerin yıkımına ve dört yıldır haber almadığı kendi babası da dahil olmak üzere Uygur aydınlarının kaderine ilişkin tanık ifadeleri üzerine sorgulanıyor.
Bahram Sintash, camilerin yıkımına ve dört yıldır haber almadığı kendi babası da dahil olmak üzere Uygur aydınlarının kaderine ilişkin tanık ifadeleri üzerine sorgulanıyor.

Sintash, her zaman sıkı bir hükümet denetimi altında çalıştığını vurgulayarak, “On yıllarını profesyonel bir kariyer inşa etmek için harcayan 71 yaşındaki emekli bir kişi olarak, daha fazla ‘mesleki eğitime’ ihtiyacı yok” dedi. “Dergide Uygur kültürü ve Uygur toplumu hakkında önemli eserler yayınlamak için o dönemin hükümetinin gözündeki kırmızı çizgiyi her zaman bilmesi gerekiyordu. Uygur yazarların bu önemli eserlerini ve hassas konularını yayınlamak için kırmızı çizgiye çok yakın çalışmak zorunda kaldı.” 2011’de emekli olmadan önce yirmi beş yıl olaysız çalıştı.

Altı yıl sonra 2017’de “kırmızı çizgi” aniden hareket etti ve ihlal edenler geriye dönük olarak yaptırıma uğradı. Sintash’ın babasının sağ mı yoksa ölü mü olduğu hakkında hiçbir fikri yoktur. Babasının her gün yaşadığı tehlikenin sürekli bir hatırlatıcısı, kamplardan çıkan meslektaşlarının ve yakın arkadaşlarının ölüm hikayeleridir.

Bahram Sintash'ın Sincan'da ÇKP tarafından ölen veya ölüm cezasına çarptırılan entelektüeller mahkemesine sunumu.
Ölmüş veya tarafından ölüme mahkum aydınların mahkemeye Behram Sintash sunum CCP içinde Sincan’da .

Mehray Mezensof’un annesi, Avustralya’da doğurup büyüttüğü kızı için mükemmel eşi buldu. Bir çöpçatanlık sitesi aracılığıyla kendisinden üç yaş büyük olan Mirzat Taher’i Urumçi’de yaşarken buldu. 2014’te okumak için gittiği Türkiye’de tanışmış, 2017’de Urumçi’de evlenmiş ve Avustralya’da birlikte bir gelecek planlamışlar. Onlar uçup gitmeden iki gün önce polis tarafından götürüldü, işkence gördü ve altı ay boyunca sorgulandı. Bir dizi yanlış alarm, umut uyandıran telefon ve görüntülü aramalar, tutukluları kırmaya yönelik psikolojik taktiklerin bir parçası olduğunu kanıtladı ve iki yıl boyunca birbirlerini bir daha görmediler.

Avustralya doğumlu Uygur Mehray Mezensof, yirmi beş yıl hapis cezasına çarptırılan kocası adına temyize gitti.
Avustralya doğumlu Uygur Mehray Mezensof, bu yıl hakkında duyduğu “bölücülük”ten yirmi beş yıl hapis cezasına çarptırılan kocası adına temyize gitti.

Komünist ideolojinin bitmeyen ezberlenmesi, ulusal şarkılar ve öz eleştiriler, yetersiz erzak, hijyenik olmayan ve aşağılayıcı sıhhi düzenlemelerle birleşti. Tutuklulara asla eve gitmeyecekleri, sevdiklerini bir daha göremeyecekleri ve dışarı çıkmalarının tek yolunun bir ceset torbasında olduğu söylendi” dedi. Kapıdaki küçük bir açıklıktan geçirilen yemekler ancak tutuklular yere diz çöküp şarkı söyledikten sonra veriliyordu. “Şarkıyı söyleyemeyen veya söyleyemeyen herkes açlığa terk edildi.”

Kapüşonlu ve kıvrık prangalar, mahkumlar tesisler arasında nakledildi, varışta tıbbi muayene yapıldı ve geceler komşu hücrelerde işkence görenlerin çığlıklarını dinleyerek geçirildi.

Polise günlük olarak rapor edilmesi, onun nihai olarak serbest bırakılmasını, taciz edici telefon görüşmeleri ve karargahlarına rastgele çağrılar ile birlikte karakterize etti. Mehray’ın altı aylık vizesi sona erdiğinde Avustralya’ya dönmek zorunda kaldı ancak Mayıs 2020’de yazışmaları aniden sona erdi. Daha sonra, bir aylığına serbest bırakıldığını, ancak özellikle onu tutuklamak için 600 km yol kat eden polis tarafından tekrar alındığını duydu. Eylül 2020’den beri tam bir sessizlik var.

Urumçi’deki temasları aracılığıyla, bu Nisan ayında 25 yıl hapis cezasına çarptırıldığını duydu. Suçu, Türkiye’deyken ayrılıkçı faaliyetlere karışmak olduğunu inkar ediyor.

Khalmat Rozakhon, 2019 yılında üniversite eğitimini tamamladıktan sonra Japonya’da kalmaya karar verdi. Mayıs 2020’de Sincan’daki kardeşinden sürpriz bir telefon aldı . Yüzünde ve boynunda dövüldüğüne dair bariz bir işaret vardı ve arka planda güvenlik görevlileri gizleniyordu. Kardeşi işkenceyi şiddetle reddetti ve Rozakhon’u ÇKP aleyhinde konuşmamaya çağırdı . Kardeşine “Protestoya gitmeyin” diye ısrar etmişti, “ Xi Jinping’in politikası iyi, Çin’in politikası iyi.”

Khalmat Rozakhon, panel hukuk müşaviri Aarif Abraham'ın sorularını yanıtlarken kardeşinin şişmiş yüzünü gösteriyor.
Khalmat Rozakhon, panel hukuk müşaviri Aarif Abraham’ın sorularını yanıtlarken kardeşinin şişmiş yüzünü gösteriyor.

Yetkililerden biri, Uygur Derneği’nin Tokyo’daki faaliyetleri hakkında bilgi karşılığında kardeşinin güvenliğinin sağlanacağını açıkça belirtti. Ayrıca, büyükelçilikteki üst düzey temaslar aracılığıyla Japonya’daki ikametini hızlandırmaya yardım edeceğine de söz verdi. Rozakhon, “’Arkadaşınız olmak istiyoruz’ demişti yetkili, ancak sesi korkutucuydu” dedi. “Bu aramanın son 30 dakikası beni cehennem ateşinde yanmış gibi hissettirdi” dedi.

O, polisle birlikte gidiyormuş gibi yaptı ve başka bir görüşme ayarladı, ancak ÇKP’nin faaliyetlerini ve ikiyüzlülüğünü ifşa etmeye karar verdi , Japon medyasının görüntülü aramayı kaydetmesini ve ülkeye yayınlamasını sağladı. Ailesine halka açılmanın tehlikelerinin çok iyi farkındaydı, ancak başka seçeneği kalmadığını hissetti. “Kahraman olmaya hiç niyetim yok. Kardeşimi kurtarmanın tek yolu, gerçeği tüm dünyaya duyurmaktır” dedi. “Kardeşimi rehin alıyorlar ve bana iradem dışında şeyler yaptırıyorlar.”

Ailesinin isteği üzerine Japonya’dan dönen ve gözaltında ölen Mehray Erkin’in davasından alıntı yaparak, “Dünya Çin’in kötü doğasını anlıyor” dedi . “Doğu Türkistan’daki ailelerimizin güvenliğini sağlamanın tek yolunun dünyaya gerçek durumu bildirmekten geçtiğine inanıyorum.”

KAYNAK : https://bitterwinter.org/xinjiang-relatives-of-refugees-who-speak-abroad-manipulated-jailed-tortured/?fbclid

Share
318 Kez Görüntülendi.