logo

trugen jacn

BM.LERDE ÇİN’E ETNİK SOYKIRIMI BELGELEYEN KANITLAR SUNULDU VE CEVAPLARI İSTENDİ

UYGURLAR, ÇİN'İN DEĞİŞİK BÖLGELERİNE KÖLE İŞÇİ OLARAK GÖNDERİLİYOR | Doğu Türkistan Bülteni Haber Ajansı

UYGUR HABER VE ARAŞTİRMA MERKEZİ(UYHAM)

Çin’in  BM.İnsan Hakları  Yüksek Konseyi  Toplantısındaki Temsilcisi  yeni bir utanmaz ve arlanmaz  yalana imza attı  ve yıktığı Kirye Eyidgah camisi için  “Hoten’in Kirye İlçesindeki Eyidgah Camisinin depreme dayanıklı olmadığı için yıktık.” açıklamasında bulundu.Türkiye'nin Doğu Türkistanlı Göçmen Çocukları | Yetim Vakfı

Çin’in Bölgedeki Kültürel  Soykırım  Uygulamaları 

BM uzmanı ve Ekonomik, Sosyal ve Kültürel Haklar Komitesi üyesi Preet Saran, BM.İnsan hakları Konseyindeki Çin Temsilcisine   Uygur bölgesindeki  kültürel soykırım ile ilgili olarak  şu konuları dile getirdi  :

  1. Uydu görüntüleri de dahil olmak üzere birçok  resim, bilgi ve belgeleri içeren raporlarda Uygur bölgesindeki yüzlerce kadim kültürel miras ve  anıt niteliğindeki  eserlerin  büyük  oranda  tahrip edildiğine dair  bilgiler yer almaktadır.
  2. Resimler ve kanıtlarla belgelenen bu raporlarda   bölgedeki  birçok cami ve  ibadet mekanlarının  yıkılarak yok edildiği  gösteriliyor.
  3. Hotan Valiliği Eğitim Müdürlüğü  bir genelge ile Uygurcanın eğitim öğretim alanında kullanılmasını yasaklamıştır

BM uzmanı Preet Saran, Çin delegasyonunu BM İnsan Hakları Komitesi'nde sorguluyor, 16 Şubat 2023, Cenevre, İsviçre.

Sayın Çin Delegesi, Size su sorularıma cevap vermenizi istiyorum.

1- Çin yönetimi  bölgenin yerli halkları olan  etnik azınlıkların, özellikle Tibetliler, Uygurlar, Tunganlar, Kazaklar ve Moğolların kültürel geleneklerini korumalarını ve kendi dillerini  kullanmaları, tarih ve kültürlerini  öğrenmeleri  ve öğretebilmeleri de dahil tüm yerel  örf adet, gelenek ve göreneklerini yaşayabilmeleri koruyup gelecek nesillere aktarabilmeleri gibi temel ve yasal   haklarını nasıl  sağlıyor ve bunları nasıl güvence altına  alıyor ?
2- Çin hükümeti  etnik Çinli göçmenleri etnik halkların  yaşadığı  özerk bölgelere yerleşmeye teşvik etmeleri sonucu  bu bölgelerin nüfus yapısının önemli ölçüde değiştiği biliniyor. Son beş yılda azınlık bölgelerinin nüfus yapısındaki değişiklikler hakkında  istatistiki verilere dayalı bilgileri açıklar mısınız ?

3- Etnik azınlıkların zorla  merkezi Çin dahil bölgedeki başka yerlere topluca göç ettirilerek yerleştirilmeleri buna karşılık  Çinli göçmenlerin etnik özerk bölgelere yerleşmeye teşvik edilmesi sonucunda yerel diller ve kültürler üzerinde  yeni baskılar oluşmuş ve etnik azınlık bölgelerinin etnik ve kültürel  şartları değiştirilmiştir. Uygur, Tibet ve diğer azınlık bölgelerinin nüfus yapısındaki son beş yılda meydana gelen değişiklikler hakkında bize  bu konuda ayrı veriler sağlayabilir misiniz?Ortaya çıkan görüntüler Çin'in Uygurları çalışmaya zorladığını doğruluyor.

Çin, BM.ler Toplantısında  Uygur Soykırımı için 3.kez Sorgulanıyor

BM İnsan Hakları Konseyi toplantısında  Çin yönetimi son  20 yılı aşkın süre içerisinde  BM Ekonomik, Sosyal ve Kültürel Haklar Anlaşması’na uyup uymadığı ve taahhütlerini yerine getirip getirmediği konusunda üçüncü kez  sorgulanmaktadır. BM, Çin’in bu konudaki durumunu en son 2014’te gözden geçirmişti. Ancak  BM.İnsan Hakları Konseyi bu kez  Çin Temsilcisine  Uygurlara karşı soykırım yapmak, Uygur dilini ve kültürünü   yasaklayarak  kaybetmek, Uygurlara ait toprakları ve tüm diğer maddi varlıklarını  gasbederek   yağmalamak,   Uygurları yaşadıkları topraklardan topluca başka bölgelere göç ettirmek, toplama kamplarındaki tutukluları zorla Köle/İşçi olarak çalıştırmak  ebeveyinleri toplama kamplarına atılan Uygur çocuklarını Çinliye dönüştürmek  tarihilerini ve kültürel miraslarını yasaklamak başta  bir çok konuda suçluyor ve Çin Temsilcilerini bu uygulamalar konusunda  sıkıştırarak zor durumda bırakıyor.

Share
4077 Kez Görüntülendi.