logo

trugen jacn

FİNANS TİMES, ÇİN ZİNDANLARINDAKİ PROF.DR.DAVUT İÇİN ÖZEL HABER/ANALİZ YAYINLADI

UYGUR HABER VE ARAŞTIRMA MERKEZİ(UYHAM)

İngiltere’nin önde gelen ve nüfuzlu gazetelerinden The Finansal Times, Antropoloji ve Türk Halk Bilimi  konusundaki çalışmaları ile dünyaca tanınan  ve 2017’de  bilimsel çalışmalarından dolayı  ” Etnik Bölücük ” suçlaması ile  ömür boyu hapis cezasına çarptırılan ve halen Çin zindanlarında  esir tutulan Doğu Türkistanlı Uygur bilim insanı Prof.Dr. Rahile Davut’  için özel  ve ayrıntılı bir haber/analiz kaleme alarak yayınladı.  

Financial Times Gazetesi   2017’de  tutuklanarak ömür boyu hapis cezasına çarptırılan ve halen Çin zindanlarında esir tutulan Prof.Dr.Rahile Davut’un çalışmaları ve güncel durumu  ile ilgili   ayrıntılı  yazısında Çin zindanlarındaki Prof.Dr.Davut’u  80 yaşının  üzerindeki Annesinin  Hapishanede ziyaret ettiğini  de bildirdi.

The Finansal Times’ın yazısı şöyle ;

” Prof. Dr. Rahile Davut  doktorasını  Çin’de doktora yapmıştır. Kendisi Çin  Komünist Parti üyesi olması,  onun Çin’in bilimsel araştırmalar için  sağladığı araştırma fonlardan öncelikli ve daha kolay yararlanmasını sağlamıştır. Onun normal şekilde bilimsel  araştırmalar  yapması ve babası Davut’un  Urumçi (Sincan) Üniversitesi’nde Parti Sekreteri olarak çalışması onun  günümüzdeki korkunç durumunu değiştirmeye yetmemiştir. Zira kendisinin “Uygurların dini inançlarına ait geleneklerin unutulmaması, yok edilmemesi( bastırılmaması)  muhafaza edilmesi ve kollanması gerektiği” yönündeki  insanı ve bilimsel görüşleri Çin hükümetinin Uygurlara yönelik soykırım  politikasıyla çelişmekteydi. Bu nedenle 2017 yılında  Urumçi’den Pekin’e giderken aniden kayboldu ve 2021 yılında tutuklandığı ve ömür boyu hapis cezasına  çarptırıldığı açıklanan  kadara ondan hiç bir haber alınamadı ve kayıp olduğu sanıldı. Prof.Dr.Rahile Davut’un aniden  tutuklanması bir kaza veya tesadüf olmayıp   bu olay aslında  Çin’in işgalindeki  Uygur topraklarındaki 75 yıllık Çin  işgal yönetiminin  politikalarının canlı bir örneği idi.  Çin işgalinin başladığı 1949’da Uygur bölgesinin nüfusunun  % 7’sını etnik Han Çinlileri oluştururken  şu anda bölgenin  Çinli nüfusu % 45 mertebesine ulaşmıştır. Ancak, Çin hükümetinin bu alandaki kontrol önlemleri artmaya devam ediyor. Bu süreçte   Çin’in yerel helke yönelik  çeşitli “güvenlik tehditleri” kampanyaları  hiç durmadı ve  Güvenlik, Çin hükümetinin Uygurları baskı altına almasının temel “nedeni” olmaya devam ediyor.  Prof.Dr.Rahile Davut kaybolduğu sırada  ÇKP Lideri  Xi Jinping’in “terörizm ve aşırıcılıkla mücadelesi” kampanyasını başlatıyordu ve kendisini  ve benzer bilim insanlarını  “bölücülük  yapmak ve ulusal güvenliği tehlikeye atmak”la suçlamıştı. Şu anda  Rahile Davut gibi uzun  ve ömür boyu hapis cezalarına çarptırılan veya     ciddi  cezalandırma tehditleri ile  karşı karşıya olan en az 450 Uygur  bilim insanı ve aydınının detaylı bilgilerinin  batılı Araştırmalarınca arşivlendiği biliniyor.TOPLAMA KAMPLARINDA TUTUKLU UYGUR AYDINLARININ HAYATINDAN ENDİŞE EDİLİYOR

Çin’in Uygur Bölgesindeki Etnik ve Kültürel Soykırımından En Çok Etkilenenler Uygur Bilim İnsanları Olmuştur.   

Finansal Times gazetesi haber analizini şu çarpıcı cümlelerle sonlandırıyor : ” Çin Yönetiminin Doğu Türkistan’da devlet politikası olarak  2017’de resmen  başlattığı Uygurların toplu olarak tutuklanması ve Çin tipi toplama kamplarına hapsedilmesi  kampanyasından   en çok etkilenenler Uygur bilim insanları ve Uygur aydınlar olmuştur.  tutuklamaların en çok yapıldığı alanlardan biri Üniversitelerde görev yapan bilim insanları, Akademisyenler  başta her derecedeki okullarda  görevli  öğretmenler  olmuştur. Kendi alanlarında  üstün ve önemli bilimsel  çalışmalar yapan Uygur  bilim insanları, Toplumu  yön verebilecek kanaat ve cemaat önderleri .sanatçılar. Sporcular başta  her alandaki aydınları tutuklanarak ağır hapis cezalarına çarptırılmıştır. Bu  önemli bilim insanlarından biri  de Antropoloji ve Halk Bilimi  alanında tanınmış bir uzman olan 57 yaşındaki Prof.Dr.Rahile Davut’tur. ” ifadeleri ile sona eriyor.

İşgalci Çin Doğu Türkistan'da neden Uygur aydınları hedef alıyor? - Haber  Nida

Share
859 Kez Görüntülendi.