logo

trugen jacn
21 Kasım 2024

ÇİN, BM.İNSAN HAKLARI KONSEYİ’NİN UYGUR SOYKIRIMINA AİT RAPORLARINI RED EDİYOR

UYGUR HABER VE ARAŞTIRMA MERKEZİ(UYHAM)

Çin yönetimi  BM. İnsan Hakları Yüksek Konseyi’nin işgalindeki Doğu Türkistan’da yaşayan Türklere karşı uyguladığı insan hakları ihlallerinin “İnsanlığa Karşı İşlenmiş Buç- Etnik Soykırım Uygulamaları” olduğunu yolundaki raporları ile insan hakları konusunda  günden güne artan   uluslararası baskılara direnmeye devam ediyor.

ya rağmen, Çin’in yanıtı tutarlı oldu: inkar, saptırma ve reddetme. 2024’teki Evrensel Periyodik İncelemesi (UPR) sırasında Çin, uluslararası toplumdan gelen tavsiyelerin %30’unu reddetti – 2018’de reddedilen %18’e kıyasla endişe verici bir artış. Uygur bölgesi ve Müslüman azınlıklarla ilgili tüm tavsiyelerin reddedilmesi, Çin’in bu konularda anlamlı bir diyaloğa girme konusundaki isteksizliğini göstermektedir.

Ancak Çin’in meydan okuması BM’nin daha fazla inceleme yapmasına neden oldu.OHCHR, 27 Ağustos 2024 tarihinde kamuoyuna yaptığı bir açıklamada, Çin’in özellikle Uygur bölgesi, Tibet ve Hong Kong’daki insan hakları uygulamalarına ilişkin süregelen endişelerini yineledi. Ofis, tekrarlanan işbirliği çağrılarına rağmen, doğru bilgiye erişimin sınırlı kaldığını ve Çin hükümetinden çok az şeffaflık geldiğini vurguladı. Ofis, keyfi olarak gözaltına alınan tüm bireylerin serbest bırakılması ve Çin’in özellikle Doğu Türkistan’da kayıp olan kişilerin akıbeti ve nerede oldukları konusunda açıklama yapması çağrısını yineledi.

Okumadan Geçme  Dünya Uygur Kongresi, Şi Cinping’in Uygur Soykırımını Sürdürme Emrini Kınadı

BM Özel Prosedürleri uzmanları da Çin’i sorumlu tutma konusunda seslerini yükseltti ve bazıları Çin’in ihlallerini doğrudan dile getirmek için İHK platformunu kullandı. İHK’nin üye devletlerle gerçekleştirdiği interaktif diyaloglarda BM İfade Özgürlüğü Özel Raportörü Irene Khan Çin’in ulusal güvenlik yasasını ‘en acımasız yasalardan biri’ olarak tanımlarken, insan hakları savunucuları Özel Raportörü Mary Lawlor Çin’de savunuculara ve aktivistlere verilen uzun hapis cezalarını kınadı ve bu kişilerin temel özgürlükleri kullandıkları için haksız yere hapsedildiklerini belirtti.

Uluslararası toplum, sınırları içerisindeki tüm bireylerin insan haklarının korunmasını sağlayarak yükümlülüklerini yerine getirmesi için Çin’e baskı yapmaya devam etmelidir. ISHR şu çağrısını yineledi:

Çin hükümeti, OHCHR Doğu Türkistan raporu ve diğer BM insan hakları mekanizmalarından gelen tavsiyelerin uygulanması için net bir zaman çizelgesine sahip bir yol haritası benimsemeli ve BM bağımsız uzmanlarının yeterli soruşturma için tüm bölgeye sınırsız erişimine izin vermek ve BM tarafından bildirildiği üzere tüm misilleme eylemlerine derhal son vermek de dahil olmak üzere BM organlarıyla anlamlı bir şekilde yeniden ilişki kurmalıdır;
BM İnsan Hakları Konseyi, 2020’den bu yana 40’tan fazla BM uzmanı tarafından talep edildiği üzere, görevinin bütünlüğünü korumak ve Çin’in istisnacılığına son vermek amacıyla Çin’deki insan hakları durumuna ilişkin bir izleme ve raporlama mekanizması kurmalıdır.
BM İnsan Hakları Yüksek Komiserliği Çin’deki insan hakları durumunu izlemeye devam etmeli, Doğu Türkistan raporunun uygulanması ve bilgiye erişimdeki kısıtlamalar da dâhil olmak üzere bu konuda kamuya açık raporlar sunmalı ve münferit vakalar hakkında kamuya açık savunuculuk yapmalıdır.

Share
181 Kez Görüntülendi.