logo

trugen jacn

ÇİN “KUŞAK-YOL” EMPERYALIST PROJESİNE KAŞGAR-GWADAR DEMİR YOLUNU DE EKLİYOR

Kaşgar'dan Gvadar'a: Pakistan-Çin Ekonomik Koridoru ...

UYGUR HABER VE ARAŞTIRMA MERKEZİ(UYHAM)

 Çin emperyalizminin   Doğu Türkistan toprakları üzerinden batıya taşma ve  yayılarak işgal etme tarihi milli hedefi olan “Bati Bölgesi Teorisi’nin 21. yüzyıldaki modern versiyonu olan “Kuşak-Yol”   batıdan uzantısı olan  Ekonomik Koridoruna Kaşgar ile Pakistan’in Arap denizi kıyısındaki   kenti olan Gwadar limanını bir birine bağlayacak olan “Kaşgar-Gwadar Demir Yolu” hattının   inşaatı projesini başlatmayı düşündüğü açıklandı.

 

Yüzyılın Konsepti: Bir Kuşak Bir Yol

” Bu proje Batının  Ticaret Yollarının  Sonunu Getirecektir. “

“Güney Çin Sabah Postası(South China  Morning Post)gazetesinin haberine göre  Kaşgar-Gwadar demir yolu hattının  projelendirilmesi aşamasında  adı geçen yolun tahmini maliyetinin 400 milyar Çin Yuanı ( 57,7 milyar $)  civarında hesaplandığı bildirildi. Haberde ayrıca,Kaşgar-Gwadar demir yolu hattı Projesinin Çin’in “Demiryolları Ulaşımı ve İktisat” adlı bir dergide yayınlandığı ve  bu proje ilgili bir haber yorumda ” Bu projenin inşası  için  çok büyük  miktarda bir maliyet  gerektiyorsa da bu demir yolu Avrasya  Büyük kıtasındaki  ticaret, ve jeo-politik  düzenin yeniden kurulması ve klasik ticaret yollarının değerini kökünden değiştirecek  çok önemli  gizli gücü  bünyesinde saklamaktadır. Bu nedenle Çin için çok önemli bu projenin mutlaka gerçekleştirilmesi gerekir. Bu proje Çin’in Kuşak-Yol Projesinin çok önemli bir ayağıdır. Çinli uzman araştırmacılar  önceki açıklamalarında  “Bu Proje (Kuşak-Yol) gelecekte çok kutuplu bir dünyanın kurulması ve gelişmesi için önemli bir başlangıç olacaktır. Batı dünyası merkezli ticaret yollarının  bir bakıma sonunu getirecektir. ”  çarpıcı cümleler yar alıyor.

 Çin’in  Hedefi , ABD’nin Kontrolünden Kurtulmak

Çin bu projesi ile Pakistan’ı  boydan boya katederek doğu- batı   güzergahı üzerinden   Kaşgar’a bağlayan   3 bin kilometrelik bu demiryolu  Kaşgar’dan Gwadar limanına yeni bir rota açmak ve Umman Denizi’ne ulaşma stratejisini uygulamak istediği  açıktır.  Çin  bu projesi ile ABD’nin kontrölündeki Güney Çin denizindeki stratejik Malakka Boğazı  ve çevresinden geçen çok  uzun deniz yolundan kurtulacak ve  ABD’ye  olan bağımlılığını azaltmayı hedeflemektedir.

Share
4970 Kez Görüntülendi.