Son Dakika
UYGUR HABER VE ARAŞTIRMA MERKEZİ(UYHAM)
Son aylarda sosyal medya paylaşımlarında Kaşgar’in kadim cazibe ve turizm merkezi olarak bilinen Ham Bazarı yıkılarak ortadan kaldırıldığı bilgisi resimleri ile birlikte yer almaya başladığı görüldü.
Çin’in sosyal medya platformu TikTok’ta bir süre önce yayınlanan bir Çince bir mesajda, Ham Bazarı bölgesindeki yıkım işlemlerinin geçtiğimiz haftalarda başlandığı ve binalar, evler, dükkanlar ve diğer mekanların kapı ve pencerelerinin söküm işinin bir gün içendi tamamlandığı bilgisi yer alıyor.
Çin İşgal Yönetimi Kaşgar’daki Kültürel Yıkımı Doğruladı
Özgür Asya radyosu muhabirleri Sosyal medya paylaşımlarının doğruluğunu kanıtlamak için Kaşgar Belediyesi Pazarları Yönetim ve Piyasaları Kontrol İdaresiyle telefonla iletişim kurmayı başardığını bu kurumun bir yetkilisinin önceleri yıkım olayından haberdar olmadığını iddia etti.Ancak,muhaberlerin sosyal medyada yıkım ile ilgili resim ve bilgileri söyleyince yıkım işleminin Kaşgar’ı yeniden kurmak (Mukemmeliyet) planı çerçevesinde yapıldığını itiraf etmek zorunda kaldığını bildirdi. Yıkımın büyüklüğü ve amacını sorduğunda bu bilgeleri daha üst makamların bildiğini ve onlardan sorulması gerektiğini bildirerek konuşmasını sonlandırdığını bildirdi.
Muhabirlerin sorularına cevap veren Kaşgar-Orta Asya Uluslararası Seyahat Şirketi’nin bir çalışanı, ham pazarının yıkıma başlandığı haberini doğrulayarak Dükkan ve bina inşaatlarının çok eskimiş olduğu için yıkımının yapılmış olduğunu öne sürdü. Bina ve dükkanların yeniden yapılarak önümüzdeki aylar içinde faaliyete geçeğini tahmin ettiğini bildirdi.
Ham Pazarının Günümüzdeki ismi Han/Kral Pazarıdır
ABD’de yaşayan Kaşgar’in bu mahallesinde dünyaya gelen uzun yıllar bu mahallede yaşayan Abdurrahim Kasım Ham bazarı ile ilgili şu bilgileri paylaştı : ” Ham Bazarının sonraki yıllardaki adı Han/Kral Pazarı olarak anılıyordu. Bu pazarda ağırlıklı olarak tekstil hammaddeleri, çeşitli el ve fabrika dokuması kumaşlar, hazır giyim ve tekstil ürünleri, alış verişe gelenler için çeşitli yemek türlerinin pişirilip satıldığı lokantalar giyecek, giyecek ve yiyecek gibi çeşitli eşyaların satıldığı çok işlek ve bir çok özellikler taşıyan Uygurların geleneksel ve kadim bir alış veriş pazarı idi. Pazara ünü ve canlılığından dolayı son zamanlarda “Han/Kral çarşısı” olarak anılmaya başlanmıştı.
Çin işgal yönetiminin Kaşgar’daki kültürel soykırımı bir an önce tamamlamak için Kadim Kaşgar’ın mahallerini yıkımına 2000’li yıllardan sonra başlamıştı. Uygur Türklerinin Kaşgar’daki geleneksel yapı kültürünü yok etme hareketinin bu tarihten sonra daha hızlandırıldığı biliniyor.
Uzmanlar : Çin işgal yönetiminin kadim Kaşgar’in kültürel ve anıtsal yapılarını yıkmalarının esas amacının kent merkezlerinde toplu olarak yaşayan Kaşgar sakinlerini yerlerinden ederek zorla şehirden uzaklaştırmayı bu kenti etnik Çinli göçmenlerin yaşadığı bir Çin şehrine dönüştürmeyi hedeflediklerini belirtiyorlar.
BENZER HABERLER