logo

trugen jacn

ÇİN İŞGALİNE KARŞI BARIN MİLLİ AYAKLANMASI VE LİDERİ ZEYDİN YUSUF KARIM

Mepanews.com.’da yayınlanan bu makalede Çin’in bağımsız Doğu Türkistan Cumhuriyetini   Müslüman Türklerin azılı düşmanı Stalin’in yardımı ile  ortadan kaldırmasından 41 yıl sonra Uygur Türkleri Kaşgar’ir Aktu/Aktağ İlçesine bağlı Barın Kasabasından bir ilki gerçekleştirdiler. Çin işgaline karşı ilk kez silahlı ayaklanma başlattılar. Uygur Türklerinde Zeydin Yusuf Karım(Hafiz) olarak tanınan Doğu Türkistan İslahatçı İslam Partisinin Kurucu başkanı ve Şanlı Barın Ayaklanmasının Lideri   Ziyauddin bin Yusuf’un hayatı ve  onun Çin işgali, baskı, zulmü ve Mecburi kürtaj katliamı ile  Doğu Türkistan’da Türklere yönelik  ilk başlattığın etnik Soykırıma  karşı mücadelesi  ele alınıp  anlatılıyor. Şanlı Barın Ayaklanmasının ilk günü Çin işgal Güçlerince şehit edilen Ziyauddin Yusuf Karım, Silah Arkadaşları ve tüm  şehit mücahitlerimizi rahmet minnet ve saygı ile anıyoruz. Mekanları cennette olsun. Amin Ziyauddin bin Yusuf kimdir?

UYGUR HABER VE ARAŞTIRMA MERKEZİ(UYHAM)

 Zeydin Yusuf’un Doğumu ve  Yaşadığı dönemde Doğu Türkistan’ın  Genel Durumu  

Ziyauddin bin Yusuf, 1963 (bir diğer aktarıma göre 1964) yılında, Çin işgali altındaki Doğu Türkistan’ın  Kaşgar Vilayetinin 60 Km.batısında Pamir dağları eteklerinde yer alah Aktu/Aktağ ilçesine bağlı  Barın köyünde dünyaya geldi. Babası bir  hayvancılık ile de uğraşan çiftçiydi.

Ziyauddin’in dünyaya gelip büyüdüğü yıllarda Doğu Türkistan’da, Çin’in baskı ve asimilasyon politikaları günden güne artıyordu.

Özellikle 1965 yılında Çin diktatörü Mao Zedong tarafından ilan edilen Kültür Devrimi süreci, Doğu Türkistan’ı ve bölgedeki Müslümanları olumsuz etkileyecekti. “Eski kültürleri, gelenekleri, alışkanlıkları ve fikirleri yok etmek” sloganıyla başlatılan bu politika, Mao’nun öldüğü 1976 yılına kadar sürecekti. 1950 yılında Doğu Türkistan’da 29 bin cami bulunurken, Kültür Devrimi sonrası bu sayı 1400’e kadar düştü. Mao’nun ölümü sonrası ortaya çıkan kısıtlı özgürlük ortamında camiler tekrar çoğalabildi.  Çin o yıllarda 1964’de ilkini gerçekleştirdiği  Doğu Türkisan’in Lop Noor bölgesinde  nükleer denemelere hız verdiği bir dönemdi. Gerekli  önlem alınmadan yapılan bu denemelerde  kanser hastalıkları başta olmak üzere bölgede adı açıklamayan   bir çok hastalıklardan Uygur Türkleri kitleler halinde hayatlarını kaybediyorardı.

Eğitimi

Ziyauddin Yusuf(Zeydin Yusuf Karım) temel eğitimini ailesinden aldı. Bunun ardından, Mao’nun ölümünden sonraki kısmı yumuşama döneminde açılan  bölgede çoğunlukla gizli olarak faaliyet gösterebilen İslam alimlerinin gözetimi ve eğitiminde  yetişti.

Daha sonra Kaşgar Medreselerinde öğrenim gördü. 1980’lı yılların başlarında Kaşgar’a bağlı Kargalık İlçesinde  ünlü dini Bilgin Abdulhekim Mahdum Hacımın  Medresesine devam etti. Buradan icazet aldıktan sonra  Memleketi  Barın’a döndü ve  kendi köyünde ve Aktuğ ilçesine bağlı bir çok köylere giderek öğrencilere dini eğitim verdi,.  davet Daha sonra Urumçi, Aksu, Hoten  başta bir çok bölgeyi  ziyaret etti.Din adamları ve aydınlarla tanışarak onlarla fikir alışverişinde bulundu.

Zeydin Yusuf Karım, bütün bu faaliyetlerinin yanı sıra babasının   Hayvancılık ve  çiftçilik işlerine yardım ediyordu. Bunun yanı  sıra daha sonraları Barın’da motosiklet ve bisiklet tamiri yapan bir  Tamirci dükkanı de  açtı.

Doğu Türkistan İslam Partisi’ni kurması

1980’li yıllardan sonraki  siyasette kısmı yumuşama döneminde,  Çin  ve  bütün İslam dünyasında olduğu gibi Doğu Türkistan’da da olumlu gelişmeler ve  hareketlenmelere sahne oldu. Aynı zamanda bu devirde Çin işgal rejimi Uygurlara yönelik ilk etnik soykırım uygulamasını acımasız ve vahşice uyguladığı bir dönemdi. Kendisinin açıkladığı tek çocuk politikasını ÇKP Rejiiminin kendi çiğniyor   ve hamile Uygur kadınları zorla kürtaja tabi tutuyordu. Bir yılda Barın kasabasında kürtajla çocukları katledilen hamile kadın sayısı 250 kişi idi. Bir kasaba için bu çok büyük  rakam idi. Doğu Türkistan’da yeniden   aydınlanma ve kendi dini ve milli  benliğine tekrar  kavuşma kampanyası başlamıştır.Muhammed Salih Damollam tarihte ilk kez Kurani Kerimi Uygur Türkçesine çevirdi.Ayrıca Hadis  ve diğer dini Kitapları  peeş peşe yayınlanmaya başladı.DLT ve Kutdgubilik,Uygurlar,Hunların kısa tarihi başta Doğu Türkistan’in 20.yüzyıldaki özgürlük ve bağımsızlık mücadelesini anlatan romanlar Uygur gençlerini yeni  bir ruh ve heyecan aşılıyordu.

Uygur Gençlerinde Milli ve Dini Duygular Zirvede

Bu yıllarda yayınlanan bu dini  kitaplar ve yakın tarihi anlatan bu kitaplar Uygur gençleri arasında dini ve Milli Duyguların  şimdiye kadar hiç olmadığı kadar yükselmesine hatta zirve yapmasına yol açtı. Çin’in bölgedeki baskılarından kurtulmak ve Doğu Türkistan’ın bağımsızlığını elde etmek amacıyla, geçmişte olduğu gibi yeniden bir ayaklanma başlatılmasına yönelik düşünceler bölge halkını etkiliyordu. Ayrıca Afganistan’da devam eden savaşın da bölgeye fikri bir tesiri oluyordu.

Ziyauddin bin Yusuf, bu doğrultuda ilk kez 1985 yılında, İslami eğitimini tamamlamasının ardından Doğu Türkistan’ın farklı şehirlerine ziyaretlerde bulunarak, ileri gelen isimler, kanaat önderleri ve diğer Uygur Müslümanlarla, Çin’e karşı bir direniş hamlesi başlatmak için görüşmeler gerçekleştirdi. 2 yıl süren ziyaretleri sürecinde Doğu Türkistan’ın büyük bir kısmını dolaştı. Bu ziyaretler, temaslar ve müzakereler sonucunda, 1989’da Ziyauddin bin Yusuf’un liderliğinde, bölgede yaşayan Müslüman Uygurlar gizlice ” Doğu Türkistan İslahatçı  İslam Partisi”‘ni kurdular.

Parti Liderleri Zeydin Karımın talimatı ile  bölge genelinde   gizli toplantı  düzenledi ve halka  Doğu Türkistan’in özgürlük ve bağımsızlık fikrini  anlatmaya ve aşılamaya çalıştı. Bölgedeki Uygur gençleri Özgürlük ve Bağımsızlık fikrini hemen benimsediler ve Partiye  üye olarak  katılmaya başladılar. Doğu Türkistan İslam Partisi  bölge halkına yönelik faaliyetleriyle beraber, Çin yönetimine karşı bir silahlı mücadelenin yol haritası da belirlenmiş oldu. Mücadelenin ekonomik zeminini de hazırlamak için çalışan Ziyauddin Yusuf Karım , partinin her üyesinin düzenli olarak belirli bir miktar ödeme yapacağı bir aidat sistemi kurdu. Ayrıca halktan da gönüllü olarak tahıl  başta çeşitli  gıda maddeleri topladı. Toplanan paralarla özellikle motosiklet ve at gibi ulaşım araçları  ve bir miktar  halkın eliinde miras kalkmış ilkel silahlar satın alındı.

Barın’da Çin’e karşı silahlı mücadele  Başlıyor  

Ziyauddin, Partinin  üyesi bir çok  kişiye bizzat kendisi eğitim verdi. Parti Yöneticileri yüzlerce  üye kişiye doğrudan  silah kullanma, dövüşme ve bomba fırlatma gibi konularda askeri  eğitim verdi ve ileride başlatacakları silahlı ayaklanma için onları hazırladı.

Ziyauddin bin Yusuf önderliğindeki Doğu Türkistan İslam Partisi, 1990 yılının Nisan ayında Kaşgar iline bağlı Barın’da bir caminin onarımı sırasında Çinli yetkililer ile bölge halkı arasında çıkan tartışmaların fiili gerilimin çatışmaya dönüşmesi üzerine  Çinli işgalcilere karşı  silahlı mücadele fiilen  başlamış oldu. Ancan,bazı işbirlikçe Hainlerin ayaklanma tarihini  ve silahlı mücadele hazırlıklarını Çin  işgal yönetimine ihbar etmesi sonucunda silahlı ayaklanma planlanandan erken başlatmak zorunda kalındı. ,

Ziyauddin Yusuf mücadeleden çok önce  İşgal rejimi   Çinli yetkililere mektuplar yazarak bölgedeki Müslümanlara yönelik hak ve hukuk ihlallerine son verilmesini talep etti. Ancak,bu mektuplara  hiç bir cevap alamadı. Bunun  üzerine hazırlıklarını tamamlayarak   meşru ve insanı taleplerini silahlı güç kullanarak almaya karar verdi.

Çatışmaların ilk anında Mücahitler  bölgede kendilerine karşı koyan Çinli Polis ve  askerlerden  ganimet aldıkları silahlarla onlara karşı kendilerini savunmaya çalıştılar. Çatışmalar  epey  süre devam etti.

Barın Ayaklanmasının Lideri ve Doğu Türkistan İslahatçı İslam Partisinin Başkanı  Ziyauddin bin Yusuf ve kendisine bağlı yaklaşık 300 kişilik mücahit gurubu ile , Barın’da Çin Komünist Partisi’nin merkezine baskın düzenledi. Merkezin ele geçirilmesinde çıkan çatışmalarda  bir çok  Çin askeri de öldürüldü.

Çin İşgal yönetimi, Barın ayaklanmasını ” Ülkeyi Parçalamak ve Karşı devrimci bir Hareket ve Kalkışma ” olarak ilan etti. Çin işgal rejimi bu açıklamalarına ek olarak daha sonraki  yıllarda ” Barın Ayanklanmasının Bir Terörist Kalkışma” olduğu iftirasını de eklediler.

Barın Ayaklanması Çin’in başkenti Pekin’de büyük şok ile karşılandı ve bu Milli Direniş hareketi ÇKP’nın en üst karar  Organı 21 kişilik Merkez Komitesinde ele alınarak günlerde   tartışıldı. Sonuçta  merkezi  Çin’den Barın Bölgesine  özel Katliam  Birliklerinin de bulunduğu  20 bini aşkın  Asker sevkedilmesine karar verildi.  Ayaklanma Lideri Ziyauddin bin Yusuf komutasındaki  basit silahlar ve kesici aletlerle silahlanan   500 kadar  Uygur  Mücahitler gurubu  üstün  ve modern silahlı  kalabalık Çin Ordusunca   kuşatıldı alındı. Barın Mücahitlerinin  bir kısmı çatışmada yaşamını yitirirken, bir kısmı da Çin güçleri tarafından  esir alındı. Yakalanan mücahitlerin bir kısmı Çin’in türlü Çin usulü işkenceleri sonucu hayatlarını kaybettiler. Bir kısmı ise idama mahkum edilerek cezaları hemen infaz edildi. Kalan Mücahitler ise ömür boyu ve uzun süreli hapis cezalarına çarptırıldılar.   Çin İşgal Ordusunun 1990  yılının Haziran ayına kadar devam eden   operasyonlarında Barın ve civardaki Köylerde yaşayan en az 8 bin kişi  Barın Ayaklanması ile ilintili ve ilişkili olduğu  iddiası tutuklandığı bildirildi. tarihinde Çin bölgede yaklaşık 8 bin kişiyi olaylarla bağlantılı olduğu iddiasıyla tutuklayacaktı.

Ziyauddin Yusuf(Zeydin  Yusuf Karım) Şehit Ediliyor

Ziyauddin bin Yusuf liderliğinde  Mücahit Birliği Çin işgal Ordusuna  kahramanca direniyor. Ancak üstün düşman Kuvetleri karşısında Mücahitler  bir bir  şehit düşüyor. Lider Zeydin Yusuf Karım ise,  daha 26 yaşında iken  6 Nisan 1990 tarihindeki çatışmalarda vurularak  şehit ediliyor. “Onlara(Şehitlere)Asla Ölü Demeyiniz.Onlar diridirler(Kurani Kerim)

Ziyauddin Yusuf’un şehit edilmesinden sonraki dönemde  Çin İşgal Ordusu yaptığı operasyonlarda çatışmalara  kendi Kardeşlerine ihanet eden  ve  Çin Ordusuna yardım eden işbirlikçi Hainler ile ÇKP Siyasi Danışama Konseyine bağlı Hitay mollarını de tutukluyor  ve cezalandırıyor. Bu işbirlikçi Vatan hainleri  da kendi milletine ihanetlerinin bedelini bu şekilde ödüyorlar.

Şanlı Barın Milli Direnişinin 35.yıl dönümünde Doğu Türkistan İslahatçı İslam Partisi Başkanı ve Barın Mücahitlerinin Komutanı Seydin Yusuf Karım başta olmak üzere tüm şehitlerimizi rahmet. minnet ve saygı ile anıyoruz.  Kabirleri nur.mekanları cennette olsun.Amin.

KAYNAK : Mepanews.com’dan  https://www.haksozhaber.net/ziyauddin-bin-yusuf-kimdir-188934h.htm

Share
266 Kez Görüntülendi.