UYGUR HABER VE ARAŞTIRMA MERKEZİ(UYHAM)
Çin Komünist yönetiminin işgalindeki Doğu Türkistan Türklerine yönelik baskı,zulüm ve çağdışı işkence uygulamalrını uluslararası toplumun kayıtsızlığı ve duyarsızlığından cesaret alarak daha arttırarak sürdürüyor. ÇKP işgalcılarının son uygulaması orta çağı hatırlatıyor. İşgalci Çin yönetimi Doğu Türkistan’in Kzakistan sınırındaki Gulca kenti merkezine bağlı Çolukay yerleşim bölgesinde (köyünde) “Tek köy-Tek kapı” sistemi uygulaması yaptığı kasabanın çevresini tamamen tel örgüler, kameralar ve diğer fiziki ve askeri tedbirlerle ve giriş ve çıkışları “Tek Kapı Sistemi ile” kontrol altına aldığı bildirildi.
Özgür Asya rodyosu muhabirlerinin Çolokay köyü İşgal yetkilileri ile ile yaptığı telefon görüşmelerinden aldığı bilgilere göre Çolokay köyünü kuşatarak giriş çıkışları kontrol altına alan işgalci Çin yetkililer , Uygurların durumuna ilişkin her türlü haberler ve bilgilerin dışarıya sızmaması için köyde yaşamayanların köye girmelerine ve yabancı gazetecileri bölgeyi ziyaret etmelerinin de yasakladıkları bilgisini de paylaştı. Muhabire konuşan Çolokay Köyü Güvenlik müdürü, köyün elektronik gözetim sistemi ile kontrol ve izlendiğini yabancıların köy kapısında durdurularak köye girişlerine izin verilmediğini ve son 6 yılda hiçbir yabancı muhabirin köye giremediğini de açıkladığını kaydetti. İşgal yönetiminin Güvenlik Müdürü ayrıca bu tek kapı sisteminin 2017’den beri uygulandığını bu sistemin Çince “Dui Jiangji” kelimesi ile tanımlandığını de bildirdi.
Dr.Hasan : Çolokay Köyünde evlerin kapıları yoktur. Çünkü ihtiyaç duyulmaz
Kendisi de Gulca’nın Çolokay köyünden olan ve halen ABD’de yaşayan Uygur siyaset Analizcisi ve insan hakları aktivisti Dr.İlşat Hasan İşgalci Çin’in Köyde uyguladığı ” Tek Köy-Tek Kapı ” uygulamasını şöyle değerlendirdi : ” Ben Çokokay köyünde doğdum çocukluğunu ve gençliğim bu köyde geçti. Köyümün tarihi geçmişi çok eskiere dayanmaktadır.Köyde insanlar bir birlerine çok güvenirler ve barış içinde gelenek ve göreneklerimizi yaşatarak barış içinde birlikte yaşarlardı. bahçelerine kapı dahi koymazlardı.
Gulca Bölgesi Uygur Türkleri için Çok Önemli Ve İşgalci Çin için Hassas Bölge
Gulca bölgesi Doğu Türkistan’in Türkistan üzerinden batıya ve Rusya’ya açılan tek kapısıdır ve Uygur Türklerinin tarihinde çok önemli bir yere sahiptir. Doğu Türkistan Türklerinin son bağımsız devleti Doğu Türkistan Cumhuriyeti(1944-1949 arası) bu kentte kurulmuştur ve başkentlik yapmıştır. 05 Şubat 1997’te Milli direnişin ikinci büyük kıvılcımı Gulca’da meydahna gelmiştir.(İlk silahlı Deriniş 05 Nisan 1990 Kaşgar’7 Barın Direnişidir.) 05 Şubat direnişinde Çinli işgalcılar sivil halka karşı katliamlar yapmış ve bölge aylarca Çin işgal ordusunun kuşatması altında kalmıştır. Bu özellikleri nedeniyle dünyanın bu bölge ve kenti bakışı hassastır. Çin’in kentteki Uygur katliamı nedeniyle Batılılar tarafından eleştirilmektedir. İşgalci Çinli yetkililer, katliam ve soykırım suçlamalarını inkar etmektedir. Bu nedenle özellikle de yabancı gazetecileri bu bölgenin merkezi konumundaki Gulca kentini dünya kapatmaktadır. Ancak, bölgede halihazırda var olan dijital izleme sistemi daha da güçlendirerek bölgeden bölgedeki insanlık dramının dışarıya sızmasına engel olmaya çalışmaktadır.