logo

trugen jacn
01 Eylül 2014

ÇİN İŞGAL YÖNETİMİ’NİN DOĞU TÜRKİSTAN’DA UYGURLARA UYGULADIĞI DEVLET TERÖRÜ YÜZÜNDEN ÇİNLİ GÖÇMERLER ÜLKE’DEN KAÇIYOR,TURİSTLER İSE, GELMİYOR.

qeshqer-saqchi-herbiy-kocha-charlash.jpg

Hamit Göktürk / Uygur Haber ve Araştırma Merkezi(UYHAM)
Çin işgal yönetiminin Son Urumçi intihar saldırıları ile 28 Temmuz Yarkent-İlişku Ayaklanmasını bahane ederek Doğu Türkistan genelinde başlattığı “Terörle Mücadele ve sert Darbe Vurma Operasyonları” ve uyguladığı baskı,zulüm, etnik ve ekonomik ayrımcılık ve ırki aşağılama temelli politikalar ülkedeki etnik gerilimi çok arttırmış durumda. Etnik göçmen Çinlilere yapılan pozitif ve aleni ayırımcılık ve kayırma, ülke genelinde hemen hemen her gün Uygur- Çin gerginliğinin artmasına neden olmakta. Bu durum ise, ülke bazında sürekli yaralanma ve ölümle sonuçlanan şiddet olayların meydana gelmesine sebep olmaktadır.Bu sosyal gerginlikler Doğu Türkistan’in demografik yapısının suratle değiştirilmesini temin maksadiyle ülkelerinden zorla koparılarak büyük vaatlarla bölge’ye getirilip yerleştirilen etnik Çinli göçmenler üzerinde hayal kırıklığı ve pişmanlık yaratmaktadır.Bu durum ise,Çinli göçmenlerin tersine göçüne sebep olmaktadır.Çin işgal yönetiminin bu tersine göçü engellemek için aldığı çeşitli tedbirler de bu göç’ü durdurmaya kafi gelmemektedir.
Ayrıca, Çin işgal Güçlerince Ülke’de alınan aşırı ve hatta gülünç güvenlik tedbirleri inisanları hayatlarından bezdirmekte.Bu durum ise,Ülkeyi ziyaret etmek isteyen yerli ve yabancı turistlerin gelmelerini engellemektedir.
Washington merkezli Hür Asya Radyo’sunun Çince bölümüne 28 Ağustas’ta telefon aracılığı ile açıklamalarda bulunan Urumçi sakini Çung isimli bir Çinli Tüccar şunları söyledi ; “ Uygur bölgesinde olaylar ve şiddetin ardı arkası kesilmiyor.Bu nedenle bölge’ye dışarıdan kimse gelmiyor ve gelmek te istemiyorlar.Yıl başından itibaren meydana gelen olaylar büyük çaplı ve kapsamlı olarak sürmekte.Kaşgar’a Çin’den gelen Çinli esnaf ve Tüccarlar işlerini tasfiye ederek geri dönüyorlar. Büyük vaat ve ekonomik Teşviklerle getirilen Çinli Çinli göçmenler de memleketlerine geri dönüyorlar. Kaşgar’da evler satılmıyor. Çünkü, ev almak isteyen pek yok. Yönetim,tersine Çin göçünü önlemek için dönecek Çinli göçmenlerin resmi işlemlerini yapmayı reddediyor.Fakat,Çinli göçmenler buna rağmen,geri dönmeyi devam ettiriyorlar.”
Açıklamalarını sürdüren Cung adlı Çinli, ülkede yaşayan etnik Çinli göçmenlerin karşı karşıya bulunduğu güvenlik sorunlarını anlatırken şunları ekledi; “ Buradaki etnik Göçmen Çinliler sürekli endişe ve korku içerisinde yaşıyorlar.Karanlık bastıktan sonra kalabalık yerlere gitmeye cesaret edemiyoruz.Ayrıca pek tenha yerleri gitmekten de korkuyoruz.Aslında biz Uygur bölgesinin güney kesimlerine giderek, para kazanma fırsatları arama niyetinde idik.Bu durumda o bölgelere gidebilmemiz mümkün değildir.”şeklinde konuştu.
Urumçi’de faaliyet gösteren devlete ait 22 No.lu Turizm İdaresi son intihar patlamaları ve Yarkent-İlişku olaylarından sonra duran turizm sektörünü canlandırmak için ülkeye gelmek isteyen Turistlere 500 Yen(yaklaşık 90 $) ödül koyduklarını açıkladı.Ancak bu para ödülü’nün de turizm sektöründeki düşüşü canlandırmaya kafi gelmediği bildirdi.
Adıgeçen Radyo’ya konuşan ve Turist Rehberi olduğunu söyleyen Hen adlı bir Çinlinin ifadesi şöyle ; “ Turizm sektörü her şeye rağmen faaliyetlerini sürdürüyor.Ancak.bu yıl bölge’ye gelen Turist sayısı % 90 azalmış durumda.Geçen yıl nisbeten daha iyiydi. Bölge’de bu yıl meydana gelen olaylar ve sosyal karışıklıklar sektörümüzü çok olumsuz etkiledi. Urumçi, eski’den “Gecesiz” bir şehirdi.Şimdi ise, gece pazarları kapatıldı. Urumçi’ye diğer bölgelerden gelerek iş yapan esnaf’, iş yeri dükkanlarını kapatarak memleketlerine dönmeye zorlandı. Hatta,etnik Çinli esnaf ve Tüccarlar’dan de işlerini tasfiye eden ve dükkanlarını kapatanlar az değildir. Kaşgar,Hoten ve diğer Uygur şehirlerine yapılan Turistik geziler tamamen iptal oldu ve durdu.” Açıklamasında bulundu.

Kaynak : Görgü şahitleri ve rfa.org/kıska hewerler/Hitay-kochmenler…html.

Etiketler: » » »
Share
1260 Kez Görüntülendi.

BENZER HABERLER