Son Dakika
Çin’de hükümet, “yasadışı ve kamu çıkarına zarar verici bilgilerin” servis edilmesinde kullanıldığı gerekçesiyle akıllı telefonlarda kullanılan sohbet uygulamalarına karşı savaş açtığını duyurdu.
Çin medyasına göre, akıllı telefonlardaki sohbet ve mesajlaşma uygulamalarının geldiği noktaya dikkat çeken yetkililer, bu uygulamaların kötüye kullanıldığı iddiasıyla bir aylık mücadele başlattı.
Çin’in devlet haber ajansı Xinhua, hedefin ise toplu mesaj gönderimi yapan ve kitleleri harekete geçirmeye çalışan hesaplar olduğuna dikkat çekti.
Devlet İnternet Enformasyon Ofisi, yaptığı yazı açıklamada, söz konusu uygulamalar yoluyla dedikodu yayan, şiddet çağrısı yapan ve porno içerik paylaşan hesapların mercek altına alınacağını vurgulayarak, “Hem içeride hem de dışarıdaki düşman güçlerin çabalarına karşı savaşacağız.” ifadeleri kullanıldı.
Xinhua’nın haberinde ayrıca Çin’in WeChat, Momo, Mi Talk ve Yixin adlı uygulamalarının da aralarında bulunduğu 7 uygulamanın sahibi şirketlerin, hükümet ile işbirliği yapmayı kabul ettiğini de yazdı.
KARAR, Uygur BÖLGESİNDEKİ OLAYLARIN ARDINDAN GELDİ
Öte yandan yapılan açıklamada, geçen gün Çin’in kuzeybatısındaki Şincan (Xinjiang) Uygur Özerk Bölgesi’nde yapılan son “anti-terör” operasyonunda, bomba yapma talimatlarının mesajlaşma uygulamaları aracılığıyla iletildiğinin tespit edildiğine dikkat çekildi. Hükümet, geçen gün Urumçi’de 36 kişinin öldüğü, 94 kişinin yaralandığı bombalı intihar saldırısının hemen ardından ülke genelinde bir yıl sürecek terörle mücadele operasyonlarını başlatma kararı almıştı.
Youtube, Facebook ve Twitter gibi yabancı sosyal paylaşım sitelerine erişimin yasak olduğu Çin’de hükümet, Çin yapımı sosyal medya paylaşım sitelerini kurmuştu. Çin’de halk, kendi duygu düşüncelerini rahatlıkla aktardığı ya da beğendiği bir haberi paylaştığı bu tür sosyal paylaşım sitelerine ve akıllı telefonlardaki sohbet uygulamalarına oldukça rağbet göstermeye başlamıştı. Kamu ve özel kurumlar da halka daha hızlı ulaşma yollarından biri olarak gördüğü söz konusu uygulamaları kullanmaya başlamıştı.
Bunlardan sadece Tencent şirketine bağlı Wechat’in 800 milyondan fazla kayıtlı kullanıcısı var.
Çin, geçen yıl halkın, Twitter benzeri mikro blog sitesi olan ve Çin’de ‘’weibo’’ olarak adlandırılan
mikro blog kullanıcılarının hapse girmesinin önünü açan bir yasa çıkarmış ve bunun ardından onlarca kişi tutuklanmıştı. Weibo kullanıcılarına kimlik bilgilerinin girilmesi mecburiyeti getirilmişti. Hapse girmekten kaçınan bazıları ise sosyal medya yerine sesli ve görüntülü görüşmenin de yapılabildiği cep telefonundaki uygulamaları tercih etmeye başlamıştı. Cep telefonundaki sohbet uygulamalarında kimlik bilgisi girme zorunluluğu bulunmuyor.
Kaynak :http://www.haberler.com/cin-mesajlasma-uygulamalarina-savas-acti-6083058-haberi/
Etiketler: Genel » HaberBENZER HABERLER