logo

trugen jacn
18 Ocak 2025

TUTUKLU 48 UYGUR’UN ÇİN’E TESLİM EDİLMEMESİ İÇİN TAYLAND BAŞBAKANINA MEKTUP

UYGUR HABER VE ARAŞTIRMA MERKEZİ(UYHAM)

Dünyanın çeşitli ülkelerinde yaşayan 130  bilim insanı, Akademisyen ve Araştırmacı  Tayland Başbakanı’na ortak bir mektup yazarak bu ülkede 11 yıldır göz altında tutulan 48 Uygurun Çin’e teslim  edilmemesi çağrısında bulundukları açıklandı.

Türküler  dört bir yanından 130’dan fazla akademik araştırmacı Tayland Başbakanı’na yazarak Uygurların Çin’e geri gönderilmemesi çağrısında bulundu.

Dünya çapından 130’dan fazla akademik araştırmacı, Tayland Başbakanı Petongtarin Shinawatra’ya mektup yazarak, Tayland’da gözaltına alınan Uygur siyasi sığınmacıların güvenliğinden derin endişe duyduklarını belirterek, onların Çin’e iade edilmemeleri, Çin’e geri gönderilmeleri çağrısında bulundu. onları güvenli bir yere koyun.

Mektupta, bu Uygurların Çin’e iade edilmesi halinde ciddi ceza alma riskiyle karşı karşıya kalacakları vurgulanarak, 11 yılı aşkın süredir Tayland’da tutuklu bulunan 48 Uygur mülteciden bazılarının çocuk sahibi olduğu ve yaşamlarını sürdürdüğü vurgulandı. tehdit edici koşullar. İmza mektubu yazma hareketinin öncülerinden İngiliz araştırmacı David Tobin, mektuba 21 ülkeden 130’dan fazla akademik araştırmacının imza attığını söyledi.

Associated Press’in 9 Ocak’ta yayınladığı rapora göre, Tayland’da gözaltına alınan Uygur mültecilerden Çin’e geri gönderilmeyi kabul eden bir belge imzalamaları istendi ancak Uygur mülteciler imzalamayı reddetti. Ortak kuruluş ayrıca Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (UNHCR) sözcüsü Babar Baloch’un şu sözlerini aktardı: “Doğrulanmamış raporlar aldık ve yetkililerle temasa geçtik, onlar da bize aksi yönde güvence verdi.”

Bu haber ABD Dışişleri Bakanlığı’nın yanı sıra yurt dışındaki insan hakları kuruluşları ve Uygur kuruluşlarının da ilgisini çekti. Hatta bu konu ABD Senatosu Dışişleri Bakanı adayı Marco Rubio’nun ifadesinde de gündemdeydi. Mektupta, daha önce Tayland tarafından Çin’e teslim edilen 109 Uygur’a ilişkin herhangi bir bilginin bulunmadığı, durumlarının bilinmediği vurgulanarak, Uygurların geri gönderilmesinin uluslararası ilkelere aykırı olduğu vurgulandı.

Mektupta şunlar belirtiliyor: “Uygurların bölgedeki baskıya ilişkin korkuları arasında zorla kısırlaştırma, kültürel asimilasyon, keyfi hapis ve zorla çalıştırma yer alıyor.”

Mektupta, Tayland’da tutuklu bulunan Uygurlar için aşırı kalabalık, yiyecek eksikliği ve hareket alanı eksikliği gibi hapishane koşullarının oldukça kötü olmasının endişe yarattığı belirtiliyor.

Share
32 Kez Görüntülendi.