logo

trugen jacn

ÇEK PARLAMENTOSU KARARI : ÇİN,UYGUR BÖLGESİNDE İNSANLIK VE SOYKIRIM SUÇU İŞLİYOR

خطوة برلمانية أولى بالتشيك تمنح السويد وفنلندا "قبلة الناتو"

UYGUR HABER VE ARAŞTIRMA MERKEZİ(UYHAM)

Çek Parlamentosu Dış İlişkiler Komitesi, 23 Haziran’daki özel oturumunda  Çin’in işgalindeki Uygur bölgesinde yaşayan Müslüman  Uygurlara yönelik  uygulamalarının  soykırım ve insanlığa karşı suçlar olduğu kararına vararak bu suçları nedeniyle Çin yönetiminin sert sözlerle eleştirerek Çek yönetiminin  Çin ile ilişkilerini gözden geçirmeye çağıran bir karar taslağını kabul etti.

Çek Parlamentosu Dış İlişkiler Komitesi Çin Halk Cumhuriyeti’nin Uygurların toplu olarak tutuklanması, Köle/İşçi olarak zorla çalıştırma, Uygur  ailelerin parçalanması,aile bireylerinin bir birlerinden zorla koparılması   psikoloji ve fiziksel olarak cezalandırma, kadınları zorla kısırlaştırma, cinsel şiddet, kültürel mirasın yok edilmesi ve Uygurların toptan soykırım sistemini şiddetle kınadı ve tüm bu uygulamaların  ” ciddi insan hakları ve özgürlük ihlalleri olup, soykırım ve insanlığa karşı suç niteliği taşımaktadır.” olduğunu bildirdi.

Özel Oturumda Şunlar da karara bağlandı :

  1.  Hong Kong ve Tibet’teki duruma ilişkin tavsiyelerin yanı sıra Uygurların zorla çalıştırılması ile üretilen  ürünlerinin Avrupa pazarına satışının yasaklanmasını , AB kurumları, AB  pazarlarında  Uygur Özerk Bölgesi’nde zorla çalıştırma sonucu üretilen  ithal  ürün ve hizmetlerin satışının yasaklanması için gerekli önlemleri alınması çağrısı yapıldı.
  2.  Ayrıca “Sincan Uygur Özerk Bölgesi ve Tibet Özerk Bölgesi’ndeki etnik grupların ve dini azınlıkların insan haklarını ve medeni haklarını ihlal eden politikaların derhal durdurulmasının çok önemli olduğu vurgulandı.

Uzmanlar, Çek Parlamentosu Dış İlişkiler Komisyonunun bu kararının  Çin Başbakanı Li Qiang’ın Almanya ve Fransa’yı ziyaret ettiği sırada  kabul etmesi dikkat çekici bulunduğunu,  ayrıca, Avrupa Birliği’nin   Çin’e olan ekonomik bağımlılığını azaltmayı düşündüğü ve Çin’in Ukrayna’daki savaş konusundaki Rusya yanlısı  tavrından endişe duyduğu bir  sürece rastladığını belirtiyorlar.  Bu yılın Mart ayında Çin başbakanı olarak göreve başlayan Li Qiang, ilk yurtdışı ziyaretine Almanya ve Fransa’ya başlamış bulunuyor.

Share
5853 Kez Görüntülendi.