logo

trugen jacn

BURSA’DA ÇİN’İN TÜRK SOYKIRIMININ BELGESELİ”SESSİZ ÇIĞLIK”FİLMİ GÖSTERİLECEK

UYGUR HABER VE ARAŞTIRMA MERKEZİ(UYHAM)

Bursa merkezli Türk Dünyası Yörük Türkmen Birliği(Derneği)  tarafından çekilen Çin’in  işgalindeki Doğu Türkistan’da yaşayan Türklere karşı  yıllardan beri uyguladığı insanlık suçları ile etnik soykırım cinayetleri, sistematik  baskı, zulüm ve işkenceleri anlatan  “Sessiz Çığlık: Bir Soykırımın Anatomisi” belgesel filmini  izleyicileri ile buluşturuyor.  Yönetmenliğini Türk Dünyası Yörük Türkmen Birliği  Genel Sekreteri  Cemal Akkuş’un üstlendiği belgesel  filmin ilk gösterimi  11 kasım 2023 Cumartesi günü  Bursa Teyyare Kültür Merkezi’nde  yapılıyor.  Film gösterimi ile ilgili  yapılan  duyuruda ” Zulme ve Zalime Karşı Tüm Duyarlı Yürekleri Bekliyoruz.” çarpıcı cümleler dikkati çekiyor.

DOĞU TÜRKİSTAN’DAKİ SOYKIRIM VE GERÇEK HAYATLAR 

21. yüzyılın dünyasında Çin tarafından Doğu Türkistan’da yaşanmakta olan soykırım ve insanlık dışı olayların ardında büyük ve acı hikayelerin olduğu, her bir Doğu Türkistanlının şu an yaşamakta olduğu gerçek hayatların anlatıldığı belgeselin ilk gösterimi,12 Kasım Doğu Türkistan Milli Günü dolayısı ile 11 Kasım 2023 saat 16.30’da Bursa şehrindeki Teyyare Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilecek. Türk Dünyası STKlarıın bir araya gelececeği galada Doğu Türkistan Milli gününü anılacak.

DOĞU TÜRKİSTAN’DAKİ GERÇEKLER

Tamamen Çin’in kontrolü ve izin verdiği yerleri ziyaret eden Avustralya’nın dünyaca ünlü televizyon kanalı ABC ekibi, Çin Komünist Partisinin (ÇKP) yıllar süren acımasız baskısının ardından Doğu Türkistan’ı bir turizm noktasına dönüştürmeye çalıştığını aktarmıştı. ABC’nin 30 Eylül 2023 tarihinde yayımladığı özel raporunda, Çin’in baskıları neticesinde Doğu Türkistan’ın dünyadan izole edildiği bildirilmişti. Şi Cinping’in 2014 tarihinde Doğu Türkistan’a yaptığı ziyaretinde verdiği sözde terörizme karşı “sert saldırı” emrinden bu yana Doğu Türkistan’daki baskıların belgelendiğini vurgulanmıştı.

DOĞU TÜRKİSTAN’DA SOYKIRIM YAŞANIYOR!

Çin Halk Cumhuriyeti hükumetinin sistematik baskıları ve asimilasyon politikaları ile Doğu Türkistan’da bir halk topyekûn soykırıma uğradı ve bugün halen uğramaya devam ediyor. Milli, dini, siyasi ve kültürel olarak Doğu Türkistan’da Çinli olmayan tüm Türk kökenli milletler, bu baskının kurbanı oluyor. Doğu Türkistan’da soykırıma varan ağır insan hakları ihlalleri, her geçen gün dünya kamuoyunun daha çok gündemine geliyor.

ÇİN’İN TOPLAMA KAMPLARI

Doğu Türkistan’da Uygur Türkleri başta olmak üzere diğer Türk halklarından milyonlarca kişi, suçsuz yere toplama kamplarına alınmaktadır. Halen bu baskı tüm şiddetiyle devam etmektedir. Tanıkların ifadelerine göre tutuklular, işkenceye uğruyor, sağlıksız şartlarda ellerinde kelepçe, ayaklarında zincirlerle yaşıyor. Kampta tutulanlara, içeriği belirsiz ilaçlar ve iğneler veriliyor. İnsanlar, burada tırnak çekme, kamçı, elektrik gibi işkencelere maruz kalıyor, kadınlar toplu tecavüze uğruyor.

GENÇ NÜFUS KAMPLARDA YOK EDİLİYOR!

Milyonlarca genç, Doğu Türkistan’daki çalışma kamplarında veya Çin’deki fabrikalarda zorunlu köle işçi olarak çalıştırılıyor. Doğu Türkistan’da bir çoğu, toplama ve çalışma kamplarına gönderildikten sonra geride kalanlar da siyasi propaganda ezberlemeye, kamu hizmeti adıyla ücretsiz çalışmaya zorlanıyorlar. Kamplarda, kadınlar kısırlaştırılıyor, hamilelere zorla kürtaj yaptırılıyor ve genç kadınlar da Çinlilerle evliliğe mecbur ediliyor. Ailelerinden koparılan 1 milyona yakın çocuk, toplama kamplarında asimile ediliyor. Çince konuşmaya, Çince yaşamaya, Çinliler gibi beslenmeye zorlanıyorlar.

Doğu Türkistan'daki soykırımı anlatan belgesel Sessiz Çığlık: Bir Soykırımın Anatomisi

TÜRK VE İSLAM DEĞERLERİ AYAKLAR ALTINDA!

Doğu Türkistan’da milli ve dini kültür mirasları yok ediliyor, Uygur tarihi ve kültürüyle ilgili kitaplar yakılıyor. Türk-İslam mimarileri ve tarihi şahsiyetlerin türbeleri, heykelleri yok ediliyor. İnanç özgürlüğü hiçe sayılıyor. Camiler yıkılıyor. Kur’anlar yakılıyor. Namaz kılmak, oruç tutmak kampa alınma nedeni olarak gösteriliyor. Türkiye başta olmak üzere Çin dışındaki ülkelerde okumuş, seyahat etmiş olmak ya da sadece bunları yapan birinin akrabası olmak bile toplama kampına alınma veya hapse atılma nedeni olabiliyor.

Kaynak : Kırım Haber Ajansı(QHA) 03.11.2023
Share
527 Kez Görüntülendi.