BM. İnsan Hakları Yüksek Konseyi Yüksek Komiseri Volker Türk Çin yönetiminin uygur bölgesinde yaşayan Çinli olmayan ve azınlık olarak tanımladığı Uygurlar başta Türk halklarının ” Kasten Temel İnsani Haklarından Mahrum Bırakılması ” uygulamalarına derhal son vermesi tutsak Uygurların derhal serbest bırakılması çağrısında bulunduğu bildirildi.
BM. Yüksek Komiseri Volker bu çağrıyı 28 Ağustos’ta “Almanya’nın Sesi ” radyosunda yayınlanan “BM Çin’in Uygur Politikasını Eleştiriyor ” başlıklı programda ifade ettiği bildirildi. Haberde Yüksek Komiser Türk’ün Çin yönetimi yetkilileri ile ” Çin’in Uygur Bölgesi ve Tibet’te barış ve adaleti sağlamak ve Hong Kong’ta ise insani güvenliğini de içeren “terörle mücadele politikası ve sistemi” gibi alanlarda görüşmelerde bulunduğu de ifade edildi.
BM.Yüksek Komiserliği : Çin’in Uygur Politikasında Büyük Sorunlar Var !
BM İnsan Hakları Yüksek Komiserliği Ofisi’nden Ravina Shamdasanı 27 Ağustos’da yapılan açıklamada Çin’in Uygur politikasında ” büyük ve ağır sorunlar” bulunduğu belirterek şunları söyledi : ” Tayvanlı İnternet Yıldızının/Fenomeninin son açıklamaları Çin’in uluslararası düzeyde sergilediği Propagandasının Bir Parçası Olduğu açıktır. Tayvanlı Sosyal medya Fenomeninin ortaya attıkları iddialara bakıldığında özellikle Uygur bölgesinde Çin rejiminin birçok Ağır ve sorunlu yasalar ve politik uygulamalarının halen mevcut olduğunu anlayabiliyoruz. Çin yönetimine Uygurlara yönelik ” ulusal güvenlik ve terörle mücadele yasaları” uygulanmasında temel insan hakları perspektifinden kapsamlı bir incelemesini ve uygun hale getirilmeye çağırıyoruz. Bölgede yaşayan Uygurlar başta diğer azınlık olarak tanımlanan halklara karşı Baskı, zulüm ve İşkence gibi insan hakları ihlallerine ilişkin iddiaların kapsamlı bir soruşturma gerektirdiğini kendilerine ifade etmiş bulunuyoruz. Çin’deki mevcut duruma bakıldığında uygulanan insan hakları ihlalleri konusunda sağlıklı ve yeterli bilgi edinmek zor görünmektedir. Baskı ve zulme maruz kalan yerel halklar bu konuda BM. yetkililerine ve basına açıklama yaparlarsa Çin’in kendilerine daha çok baskı yapılacağını kendilerine misilleme yapılmasından korkuyorlar. Bu sebeple onlar BM yetkilileriyle işbirliği yapmaktan kaçınıyor. Bununla birlikte, BM İnsan Hakları Yüksek Komiserliği Çin hükümetine “özgürlüklerinden kasten mahrum bırakılan herkesi serbest bırakmak için acil önlemler almaya ve gizlice tutuklanan ve kaybolanların kimliklerini ve sonuçlarını açıklamaya” çağrıda bulunuyoruz.” şeklinde konuştu.
Uzmanlar : BM’lerin Açıklaması Gecikmeli, Orantısız ve Yetersiz
Diasporada yaşayan Doğu Türkistanlı Aktivistler ve Uzmanlar BM.Yüksek Komiseri Türk’ün bu açıklamalarını ” Gecikmiş, baskı, zulüm ve soykırım suçları ile orantısız ve yetersiz ” olduğunu belirterek tepki göstererek kınadılar.
Gayyur Kurban : DUK Berlin Ofisi Müdürü : BM İnsan Hakları Yüksek Komiserliği’nin açıklaması çok geç ve ciddiyetten yoksun ve yetersiz bir açıklamadır. Günümüzde Uygur Türkleri meselesi Ukrayna-Rusya savaşı ve Orta Doğu’daki çatışmaların gölgesinde kalıyor ve Çin’in BM’deki nüfuzu büyük bir baskı yaratıyor. Bütün bunlara rağmen, bu açıklamalar biz Uygurlar için umut verici ve değerlidir.
Bahtiyar Ömer Uygur Adliye Arşivi Müdürü-Norveç : BM İnsan Hakları Yüksek Komiserliği’nin açıklamasının ÇKP gibi tek Parti diktatörlüğündeki bir otoriter bir ülkeyi etkileyemeyeceği açıktır. Bu duruma göre Uygurların sorunun çözümü konusunda kendi istihbaratına göre hareket etmesi ve çaba göstermesinin önemi bir kez daha ortaya çıkmıştır.
Uluslararası İnsan Hakları Birliği (ISHR) : “Pekin’in Uygurlara yönelik işlediği belgelerle kanıtlanmış suçlarını tam olarak reddetmesi elbette şaşırtıcı değil. Çin rejiminin Uygur bölgesinde milyonlarca Uygur’u haksız ve hukuksuz olarak cezalandırılması büyük acılara neden olmuştur. BM İnsan Hakları Yüksek Komiserliği ve üye devletler, Çin’in Uygurlara yönelik mevcut uygulamalarına ilişkin en son bilgileri açıklamak, spesifik bir eylem planı sunmak ve bölgedeki insanlık ve etnik soykırım suçlarını işleyen yetkilileri sorumlu tutmak için daha güçlü adımlar atmaları gerekir.
BM.lerin Uygur İnsan Hakları Raporunun Yayınlanmasının 2.Yıldönümü
bölgede Michelle Bachelet (Michelle Bachelet), 31 Ağustos 2022’de sona eren görev süresinin son dakikasında Uygurlara ilişkin bir rapor yayınlayarak, Uygurlara yönelik zulmün “karşı suç teşkil edebileceğini” ifade etti. insanlık.” İki yıl sonra, 27 Ağustos 2024’te Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Yüksek Komiserliği, “Çin’in hâlâ Sincan’da birçok ‘sorunlu’ politikası var ve Pekin, Pekin’i tümünün serbest bırakılması için acil önlemler almaya çağırıyor” diyen bir bildiri yayınladı. Özgürlüğü kasten elinden alınanlara.” çağrısında bulundu.”