Son Dakika
BM.Teşkilatı’nda Gözlemci Statüsünde bulunan STK.ların oluşturduğu Uluslararası Sivil Toplum Örgütleri Birliği Çin’in Uygur Bölgesi’nde yaşayan Müslüman Türklere yönelik, baskı, zulum ve toplu gözaltı uygulamaları ile insan hakları ihlallerini kınadı ve bu uygulamalarına bir an önce oğul vermesi çağrısında bulundu.
UYGUR HABER VE ARAŞTIRMA MERKEZİ (UYHAM)
Çin’in Uygur Özerk Bölgesi’nde diğer yaşayan Müslüman Türk azınlıklar ile etnik gruplara yönelik baskı, şiddet ve gözaltı iddiaları, düzenlenen üst düzey sanal bir panelde tartışıldı. Panele Birleşmiş Milletler üyesi çok ülkenin temsilcisi katıldı.
Uluslararası sivil toplum örgütlerinin de katıldığı paneldeki konuşmacılar arasında, Türkiye’nin BM Daimi Temsilcisi Feridun Sinirlioğlu da vardı. Üst düzey panele katılmayan BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri Michelle Bachelet eleştirildi.
BM. ‘ deki Türk Temsilci Sinirlioğlu: Çin’in Uygurlara Yönelik ciddi Hak İhlalleri Var
Panelde konuşan Türkiye’nin BM Daimi Temsilcisi Sinirlioğlu, “Uygur Türkleri’nin Çin vatandaşlarıyla eşit haklara sahip olduğunu, barış içinde yaşadıklarını, tüm özgürlük yasalarının korunduğunu görmek istiyoruz ama oğulları elimize ulaşan uluslararası örgütlerin raporları elimize ulaşan uluslararası örgütlerin raporlarını ciddi insan hakları ihlallerini gösteriyor” dedi.
ABD: “Çin uluslararası insan haklarına saygı duyuncaya kadar mücadelemiz sürecek”
ABD’nin BM Daimi Temsilcisi Linda Thomas Greenfield, Doğu Türkistan’da halkın işkence olduğunu, zorla kısırlaştırıldığını belirtti. Greenfield, din, inanç ve ifade özgürlüğü isteyen birçok Uygur hakkında çok sayıda raporlar aldıklarını belirterek, “Çin hükümeti Uygur bölgesinde insanlığa karşı işlenen suçları ve Uygurlar ile diğer azınlıkların soykırımını durdurana kadar mücadele edeceğiz. Çin hükümeti uluslararası insan haklarına saygı duyana kadar müttefiklerimiz ve ortaklarımızla birlikte devam edeceğiz ”diye konuştu.
İngiltere Temsilcisi: Uygur Bölgesinde Olanlar En Kötü Hak İhlalidir
İngiltere İngiltere’nin BM Daimi Temsilcisi Barbara Woodward, Şincan’da yaşananların sonlarındaki kötü insan hakları krizinden biri olduğunu ifade etti. Woodward, Şincan’da etkililar hakkında güvenilir kaynaklardan ellerinde kanıtlar olduğunu belirterek, “Bugün bu tartışmak için buradayız. Çin’den BM İnsan Hakları Yüksek Komiserliği’ne sınırsız erişime izin vermesini istemek için buradayız” dedi.
Almanya’nın BM Daimi Temsilcisi Christoph Heusgen, panelde BM İnsan Hakları Yüksek Komiser Michelle Bachelet’nin bulunmamasının dışında çok şaşırttığını ifade etti. Heusgen, “Bugün burada bize katılmaktan daha önemli bir iş düşünemiyorum” dedi.
Çin Temsilcisi Guo Şaşırtmadı: Soykırımı İnkar Yine Etti
Panele katılan Çinli diplomat Guo Jiakun ise, Şincan’da soykırım, zorla çalıştırma, sistematik tecavüz ve işkence suçlamalarını reddederek, Bu “asla gerçekleşmeyecek olan yalanları” olarak değerlendirdi. Kendisine panelde az süre tanındığını belirten Jiakun, “Bu tür asla olmadı ve olmayacak. Şincan, Çin’in özerk bir bölgesi. 40’ın üzerinde basın toplantısı düzenleme, ancak medyanız haberini vermeyi reddetti, çünkü gerçeklerden korkuyorsunuz Çin’in Şincan ‘ da saklayacak hiçbir şeyi yok Şincan her zaman açık.Herkesi Şincan’ı ziyaret etmeye davet ediyorum, ancak yalanlara her türlü soruşturmaya karşı çıkıyoruz “diye konuştu.
"A spokesperson for Bachelet did not immediately respond to a request for comment." 🙄
Must be their long walk from the couch to the telephone… https://t.co/bQbDyFcHj5
— Sarah Brooks (@sarahmcneer) May 12, 2021
BENZER HABERLER