logo

trugen jacn

BM.UYGUR İNSAN HAKLARI RAPORUNUN AÇIKLANMASI,ÇİN’E KARŞI TEPKİLER ARTTIRDI

Michelle Bachelet, U.N. rights chief, says no to second term amid China trip backlash | Reuters

UYGUR HABER VE ARAŞTIRMA MERKEZİ(UYHAM)

BM.lere bağlı İnsan Hakları Yüksek Komiserliği ile Etnik Ayırımcılıkla Mücadele Örgütü tarafından 2018-2021 tarihleri arasında  ortak çalışmalar  sonucu hazırlanan Uygur insan hakları raporunun İşgalci Çin ile onun  bir çoğu Müslüman  olan etnik Soykırım ortaklarının  çeşitli baskıları sonucu  8 ay gecikme ile de olsa  31 Ağustos tarihinde açıklanması  Çin’in işgalindeki  Doğu Türkistan’daki insan suçları ile etnik soykırım uygulamalarının  bir kez daha daha güçlü şekilde gündeme gelmesine ve BM.başta batılı ülkeler tarafından çeşitli tartışmalar yapılmasına Çin’e karşı tepkilerinin artmasına  sebep olmuştur.

Bir 1 kişi illüstrasyonu olabilir

 

BM,Yüksek Komiseri Bachelet : Çin ve  Müttefiği en az 40-50 Ülke  Rapora Karşı Çıktı

BM.İnsan Hakları Yüksek Komiseri Bachelet, istiasına 12 dakika kala açıkladığı Uygur İnsan Hakları raporunun geç yayınlanmasına Çin’in  sebep olduğunu ve 8 ay gecikme ile yayınlanabildiğini açıkladı. Açıklamada Çin’in  raporun yayınlanmasına şiddetle karşı çıktığını ve birçok 3. dünya ülkesini  peşine takarak BM.lerde raporun yayınlanması için onları  harekete geçirdiği bildirildi.  Başkomiser Bachelet, Raporun yayınlanmasından birkaç gün önce  Alman medya kuruluşu German Waves’e  yaptığı açıklamada  Çin’in güdümündeki en az 40 – 50  civarındaki ülkenin kendisinden raporu yayınlamamasını istediğini söyledi.

BM.Başkomiserinin  Sözcüsü Stefan Dujarric, BM Genel Sekreteri’nin “uzun süredir Sincan raporunun yayınlanması ve bu konuda açıklamalar yapmasına rağmen  Çin’in ve peyikleri ülkelerin karşı çıkması sonucu raporun 8 ay gecikme ile yayınlabildiğini açıkladı.   BM.Genel Sekreteri Antonio Guterres insan hakları örgütleri ve ABD Kongresi’nin bazı üyeleri tarafından Uygur soykırımı konusunda sessiz kalmakla suçlanıyor. Ancak Stephane Dujarric 1 Eylül’de gazetecilere verdiği demeçte, Guterres’in raporda okuduklarından “kaygı duyduğunu” vurgularken, “Genel Sekreter’in Çin’de yapılan tavsiyeleri yerine getireceğini umduğunu” söyledi. soruşturma raporu.”

Uygur Raporu ile Çin ilk kez BM.Örgütü tarafıından Doğu Türkistan’daki insanlık ve soykırım suçları için ,  sorumlu tutulmakta  ve bu insanlık dışı soykırım uygulamalarının sona erdirilmesi için çağrılar yapılmaya  başlandığı görüldü.

ABD Dışişleri Bakanlığı’ndan Kanada Dışişleri Bakanlığı’na, Avustralya Dışişleri Bakanlığı’ndan Avrupa Birliği Dışişleri Yüksek Komiserliği’ne kadar  çeşitli ülkeler ve  Uluslararası Af Örgütü(Aİ) İnsan Hakları  İzleme Örgütü(HRW) başta bir çok  uluslararası insana hakları ve hukuk Kuruluşları  tarafından yapılan açıklamalarda  Uygur raporuna  vurgu yapılarak  Çin yönetimi kınandı ve Doğu Türkistan’daki insanlık ve soykırım uygulamalarına son vermesi için ard arda çağrılarda bulunuldu.

Çin ve Arap Ülkeleri Arasındaki Kültürel Alışverişlerin Gelişimi: Kuşak ve Yol Çağı'nda Fırsatlar ve Zorluklar* | BRIQ

Türk Dünyası ve   İslam  Ülkeleri  Yine  Kayıtsızlık  Ve Suskunluğunu  Devam Ettiriyor

BM.Örgütü ve ABD.başta olmak üzere  batılı ülkeler Uygur İnsan hakları raporunun açıklanmasından ardından arka arkaya görüş belirterek Çin’i kınamalarına rağmen  Türkiye’den  başka hiç bir Türk ve İslam  Ülkeleri   veya Müslümanların  çoğunlukta yaşadığı  ülkelerin hiç birisinden şimdiye kadar hiç bir yorum veya görüş  ortaya konulmadığı ve  devam ettirdikleri  kayıtsızlık ve suskunluğunu devam ettirdiği görüldü.

Doğu Türkistan Türkleri başta duyarlı Türk kamu  ve  milli ve dini değerleri önceleyen kurum ve kuruluşlar Türk – İslam ülkelerinin   vicdani, insanı,milli, dini ve  ahlakı asla olmayan bu vurdumduymazlık tepki ile karşılayarak  bu durumu  sert  şekilde eleştirdi ve tepki gösterdiler.

Share
4791 Kez Görüntülendi.