logo

trugen jacn
15 Eylül 2014

BAĞIMSIZLIK İSTEYEN KATALONLARIN GÖZÜ,İSKOÇYA’DA

katalonya
İspanya’nın Katalonya bölgesinde gözler İskoçya’da yapılacak bağımsızlık referandumuna çevrildi.

11 Eylül ulusal gününde bir araya gelen 2 milyona yakın Katalan, Madrid hükümetiyle ilişkilerinde değişikliğe gitme yolundaki isteklerini bir kez daha dile getirdi.

Bağımsızlık taraftarı göstericiler, Katalan hükümetinin 9 Kasım’da düzenlemek istediği referandumu sonuna kadar desteklediklerini açıkladı.

Halk, Madrid yönetiminin yasa dışı olarak nitelediği bağımsızlık referandumu için 9 Kasım’da sandığa gitmek istiyor.

Mariano Rajoy liderliğindeki hükümet, referandumu ‘yasadışı’ ilan ederek İspanya Anayasa Mahkemesi’ne itirazda bulunmaya hazırlanıyor.

İspanya’nın Katalonya bölgesi özerk yönetimi lideri Artur Mas bağımsızlık isteklerini uluslararası basına şu sözlerle belirtti: “Katalonya farklı bir millet mi? Bir millet evet ama farklı bir millet… İskoçyalıların siyası geleceklerini belirleme gibi bir hakları varsa Katalanların neden olmasın?

Katalonya ve İskoçya arasındaki tek fark Madrid’in her türlü müzakereyi reddetmesi Londra’nın ise bu duruma sıcak bakması. Rajoy bağımsızlık kapısını tamamen kapalı tutarken Cameron ise İskoçyalıların seçimine saygı gösterme sözü verdi. İki halkın istekleri aynı olsa da bulundukları durum oldukça farklı: Katalanlar resmi bir dil ve güçlü bir ulusal kimliğe sahipken, İskoçyalılar bu özelliklerden yoksun:

İskoçya Başbakanı Alex Salmond: İskoçya’nın geleceğini kendi halkının eline verebileceğimiz bu tarihi fırsat karşısında bir çok İskoçyalı referandumda ‘Evet’ diyecek. ‘Evet’ çünkü müreffeh bir ülke için ihtiyacımız olan gerekli istihdamı bizler sağlayacağız. ‘Evet’ çünkü sağlık sektörümüzde daha kaliteli bir hizmet sunabilmek için kendi bütçemizi kontrol altına alacağız. ‘Evet’ çünkü halkımızın sahip olduğu farklı yetenekleri en iyi bizler değerlendirebileceğiz.” dedi.

İki bölgede ekonomik yapı da farklılık gösteriyor. Kuzey Denizi’nden çıkan petrolün büyük bir kısmı İskoçya sularında bulunurken, ülke İngiltere milli gelirinin sadece yüzde 10’luk kısmını oluşturuyor. İspanya’nın en zengin bölgesi konumunda olan Katalanya ise İspanya milli gelirinin yüzde 19’unu ve toplam ihracatınsa yüzde 25’inden fazlasını gerçekleştiriyor.

1980 ve 1999 yıllarında özerkliklerine kavuşan Katalonya ve İskoçya kendilerine özgü sağlık, eğitim ve sosyal hizmetlere sahip.
İskoçların bağımsızlığı oylaması durumunda en az Katalanlar kadar, Fransa’dan ayrılmak isteyen Korsikalıların, Belçika’dan bağımsızlık veya Hollanda ile birleşmek isteyen Flemenkler için de umut ışığı olacak.

Copyright © 2014 euronews

Etiketler: » »
Share
2222 Kez Görüntülendi.