UYGUR HABER VE ARAŞTIRMA MERKEZİ(UYHAM)
Avrupa Konseyi, Parlamenterler Asamblesi Avrupa Konseyi üyesi ülkelerin Çin’in Uygur soykırımını durdurmanın yol ve çarelerini bulmaya ve Soykırım cinayetlerinin soruşturulmasını talep eden ortak bir bildiri yayınladığı bildirildi. Geçtiğimiz Mayıs ayının sonlarında Parlamenter Asamblesi toplantısında kabul edilen ” Çin’in Uygurlara Yönelik Etnik Soykırımın Sonlandırılması” başlıklı belge Avrupa Konseyi Parlamenterler Asamblesine üye Ukrayna ve Litvanya başta 11 ülkeden 20’ye yakın Parlamenter tarafından imzalanmıştı.
Çin Yönetimi Uygurlarla Kayıtsız Temas Kurulmasına İzin Vermeli
Avrupa Konseyi Parlamenterler Asamblesi ortak bildirisinde şu hususlar yer alıyor ;
- Avrupa Konseyi Parlamenterler Asamblesi Çin’in Uygurlara yönelik etnik soykırım uygulamalarının er ağır şekilde sürmekte olduğunu teyit eder
- Çin yönetiminin Uygur soykırımından sorumlu kişilerin yargılanmasını kabul ve desteklemeli ve bunun için özel bir uluslararası mahkeme kurulması gerektiğini beyan eder.
- Çin Yönetimi, Avrupa Konseyi Parlamenterler Birliği Heyetinin Çin’in Uygur bölgesindeki soykırım suçlarını araştırmasına ve Çin genelindeki insan hakları ihlallerinin bağımsız olarak incelenmesi ve sonuçlarının rapor olarak yayınlanmasını ve bu konuda işbirliği yapmaya çağırır.
- Çin yönetimi Avrupa Konseyi Parlamenterler Asamblesinin ülke sınırları içerisinde yaşayan tüm Uygurlarla kayıtsız ve şartsız ve doğrudan temas kurmalarına izin vermesini talep eder.
Avrupa Konseyi Parlamenterler Asamblesinin kabul ettiği bu belge(bildiri) Konseyin tarihinde ilk kez Uygur soykırımının durdurulması ve uluslararası bir mahkeme kurulması yolundaki bir girişimi olarak tarihe geçtiği belirtildi.
Avrupa Konseyi Parlamenterler Asamblesinin kabul ettiği bu ortak bildiri( belge) Arap Birliği üyesi ülkelere mensup 34 kişilik bir heyetin Mayıs ayı sonunda Uygur bölgesini ziyaret etmesinden ve Çin’in “Sincan politikasını” överek desteklemelerinden kısa bir süre önce kabul edilmesine dikkat çekici bulundu.
ÇKP’nin resmi Xinhua haber ajansı yayınladığı haber yorumunda , Arap Ligi heyetinin “Uygur bölgesinde Batı medyasının anlattığından farklı bir duruma tanık olduklarını açıkladıklarını ” da öne sürdü.
Avrupa Konseyi Parlamenterler Konseyi(AKPM)
Türkiye’nin de üyesi olduğu Avrupa Konseyi üyesi Ülkelerin milli Parlamentolarının 306 üyesinden oluşuyor.1949’da kurulmuş olup, merkezi Fransa’nın Strasburg kentindedir. Yılda 4 kez(3 ayda bir) toplanır ve yılda bir hafta süren genel kurulu toplanır.
Hükûmetleri temsil eden yürütme organı olan ve sürekli diyalog içinde olduğu Bakanlar Komitesi ile birlikte Avrupa Konseyi’nin iki yasal organından biridir. Bununla birlikte, genellikle örgütün “motoru” olarak kabul edilen, hükûmetleri insan hakları konularında sorumlu tutan, devletleri demokratik standartları korumaya zorlayan, yeni fikirler öneren ve reform için ivme yaratan Meclis’tir.
Asamble’nin Amaçları :
- Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesinin üye ülkelerde tam uygulanmasını sağlamak
- Avrupa Konseyi üye devletlerinde insan hakları ihlallerini açığa çıkaran yüksek profilli raporlar hazırlamak;
- 1989’dan bu yana eski Sovyet ülkelerinin demokrasiyi benimsemelerine yardımcı olmak;
- birçok ilerici yeni ulusal yasaya ilham vermek ve bunları şekillendirmeye yardımcı olmak; ve
- üye devletlerin çatışmayı aşmasına veya bölücü siyasi veya sosyal konularda fikir birliğine varmasına yardımcı olmak.